Satele pădurenilor, aflate la doi paşi de Hunedoara, unde oamenii trăiesc ca în urmă cu un secol VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Satul Dumbrava. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL
Satul Dumbrava. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Deşi se află în vecinătatea Hunedoarei, mai multe sate din Ţinutul Pădurenilor au rămas lipsite de utilităţi şi aproape pustii.

Chiar dacă nu sunt atât de izolate, mai multe aşezări din Ţinutul Pădurenilor au rămas

GALERIE FOTO - CUTIN; DUMBRAVA; CIULPĂZ

VIDEO - CUTIN, DUMBRAVA ŞI CIULPĂZ

Satele Cutin, Dumbrava şi Ciulpăz (comuna Peştişu Mic) din Ţinutul Pădurenilor se află la 15 – 20 de kilometri de Hunedoara, pe valea Nandrului. Sunt înconjurate de păduri întinse, pline de sălbăticiuni – spun localnicii – şi protejate de dealurile din împrejurimile lor.

Cel mai izolat sat din văile pădurenilor ascunde o „comoară” uitată în mijlocul sălbăticiei VIDEO

Satul arhaic din Ţinutul Pădurenilor, înghiţit de pădure şi ţinut în viaţă de o mână de oameni. Este una dintre cele mai pitoreşti aşezări din Hunedoara VIDEO

Splendoarea costumelor populare din Ţinutul Pădurenilor: portul este unic în România FOTO

Împreună, cele trei sate învecinate de pe dealurile Hunedoarei numără circa 100 de localnici, de cinci ori mai puţin faţă de populaţia înregistrată la începutul secolului XX.

Transformarea Hunedoarei într-un oraş industrial a atras o mare a populaţiei din Ţinutul Pădurenilor în Hunedoara, iar după 1990, când combinatul siderurgic a intrat într-un declin profund, localnicii nu au mai revenit în vechile lor sate. 


Satele Cutin, Dumbrava şi Ciulpăz. ADEVĂRUL


Deşi locuiesc în apropierea Hunedoarei, oamenii rămaşi în aşezările de pe valea Nandrului au fost lipsiţi de un trai confortabil. Reţeaua de gaz, apa curentă şi canalizarea nu au ajuns în gospodăriile lor, iar drumurile au rămas de pământ şi sunt greu accesibile.


Ciulpăz. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

„Suntem la o aruncătură de băţ de Hunedoara, dar aveam aceleaşi greutăţi şi lipsuri ca locuitorii din satele mult mai izolate în Ţinutul Pădurenilor. Multe familii s-au mutat definitiv la oraş, iar gospodăriile lor au rămas pustii, de ani buni. Puţini au mai rămas să lucreze pământul sau să crească animale”, spune Maria, o localnică din Cutin. O bisericuţă de lemn, ridicată în secolul al XVIII-lea, dă farmec aşezării pădurenilor.

În ciuda lipsei utilităţilor, cele trei sate oferă oaspeţilor lor motive pentru a le vizita. Casele vechi au o înfăţişare pitorească, pădurea şi dealurile din jur le sporesc farmecul, iar unii dintre localnici s-au încăpăţânat să ducă mai departe portul şi tradiţiile ancestrale ale comunităţilor.

satul cutin dumbrava ciulpaz foto daniel guta adevarul


Dumbrava. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Ţinutul Pădurenilor se întinde la poalele Munţilor Poiana Ruscă, în judeţul Hunedoara, având în componenţă opt comune şi peste 40 de sate, care numără în total circa 5.000 de locuitori. „În această regiune izolată de păduri şi în urma condiţiilor geografice cu totul speciale s-a dezvoltat una dintre cele mai originale şi profund arhaice civilizaţii populare din ţara noastră. Aceste împrejurări au favorizat dezvoltarea unei arte populare cu totul distincte“, scria Romulus Vuia, în volumul „Portul popular al pădurenilor din regiunea Hunedoarei“.

satul cutin dumbrava ciulpaz foto daniel guta adevarul


Cutin. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

La începutul anilor ’50, înainte ca pădurenii să migreze în număr tot mai mare spre centrele industriale ale Hunedoarei, lăsându-şi gospodăriile în grija bunicilor, aproape 20.000 de oameni trăiau în satele din Ţinutul Pădurenilor. Aşezările de munte erau pline de viaţă, iar localnicii se ocupau cu muncile forestiere, bocşitul (arderea cărbunelui pentru uzinele din Hunedoara şi Govăjdia), agricultura, mineritul şi creşterea animalelor. Prelucrarea lemnului şi ţesăturile erau îndeletniciri transmise din generaţie în generaţie, iar straiele populare bogat împodobite erau purtate cu mândrie de pădureni.

Exploatările miniere din zonă, care asigurau cel mai bine plătite locuri de muncă, s-au închis şi au contribuit la plecarea altor sute de familii, iar investiţiile în modernizarea vastei reţele de drumuri de pământ din zonă au demarat cu greu. Localnicii speră însă că drumurile noi, construite în ultimii ani, şi turiştii în număr tot mai mare vor readuce la viaţă aşezările pitoreşti din munţi.

cutin foto daniel guta

Vă recomandăm să citiţi şi:

Un sat pitoresc din Munţii Metaliferi a rămas complet pustiu. În trecut avea 300 de locuitori VIDEO

De ce rămân pustii satele pădurenilor: „Trăim ca pe vremea bunicilor. Am ajuns să dăm laptele la porci” VIDEO

Viaţa în mijlocul sălbăticiei. Cum trăiesc singurii locuitori ai satelor fantomă din pădurile Lacului Cinciş VIDEO

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite