Hunedoara

articolul anterior articolul urmator

Povestea fabricii de explozivi din Orăştie spusă de spionii CIA în 1950. Cum era camuflată baza secretă

4
20 Sep 2020 23:28:49
Autor: Daniel Guţă
Parcul de distracţii din Orăştie, pe locul bazei militare.
Parcul de distracţii din Orăştie, pe locul bazei militare.

Într-o pădure de la marginea municipiului Orăştie a funcţionat timp de mai multe decenii o fabrică de muniţii şi explozibili. Povestea ei se regăseşte în rapoartele secrete ale Agenţiei Centrale de Informaţii a SUA.

De peste un deceniu, locul unei foste baze militare şi al unei fabrici de muniţie aflate în pădurile de la marginea Orăştiei, au devenit unul dintre marile parcuri de distracţii din vestul României – cu tematică militară.

De la sfârşitul anilor ´30, pe teritoriul de peste 80 de hectare, bine protejat de pădure, au fost înfiinţate uzina şi depozitele sale, dar şi o bază militară secretă. În anii următori, în contextul celui De-al Doilea Război Mondial, fabrica din Orăştie a devenit unul dintre marii producători de muniţie şi explozibili din Europa. În primii ani ai regimului comunist, ea intrase în atenţia spionilor Agenţiei Centrale de Informaţii a SUA, iar mai multe rapoarte secrete din acea perioadă dezvăluiau modul în care funcţiona. Un astfel de raport datează din 30 octombrie 1950.

„Fabrica din Orăştie (Transilvania) a aparţinut în trecut Corporaţiei Astra. Numele său din prezent este Fabrica de explozivi Astra – Orăştie, iar uzina este subordonată Departamentului de Armament al Guvernului. Colonelul Magiari conduce fabrica, din 1946. Ea are 600 de muncitori, din care 60 la sută sunt femei. Este localizată într-o pădure din vestul Orăştiei, la sud de şoseaua Orăştie – Arad. Bazele uzinei se extind pe 1 – 1,5 mile. Linii de cale ferată o conectează cu magistrala Bucureşti – Orăştie – Arad. În paralel cu fabrica se află drumul principal”, informa raportul CIA, din 1950.

Corporaţia Astra Braşov a fost înfiinţată în 1920 şi avea uzine mecanice şi de maşini în Braşov, Arad, Satu Mare şi Orăştie. A fost naţionalizată în 1948. Echipamentele tehnice şi mecanice din uzina de explozivi din Orăştie era, în primii ani ai regimului comunist, de producţie germană. Fabrica era modernă, iar activitatea ei se derula netulburată. Maşinăriile erau alimentate electric, de la centralele din Orăştie şi Simeria.

„Sunt fabricaţi aici explozivi pentru toate felurile de muniţie. Cartuşele goale sunt suplimentate de Uzinele Astra din Braşov. Poligonul de test este localizat în zona de vest a uzinei. Muniţia anti-tanc de camibrul 88 mm. a fost testată aici în 1946”, informa raportul CIA.

Uzina era înconjurată de garduri din sârmă ghimpată de peste doi metri, cinci santinele staţionau în exterior, iar trei în interior. „Uzina era camuflată complet. Toate clădirile sunt zugrăvite cu vopsea gri de camuflaj şi sunt acoperite cu o plasă de sârmă, care serveşte ca bază pentru viţa de vie căţărătoare”, mai arătau spionii americani. Mai multe hărţi ale fabricii de explozivi din Orăştie au fost ataşate rapoartelor CIA de la începutul anilor ´50.

După 1990, fabrica a intrat într-un declin ireversibil, iar perimetrul şi clădirile ei au fost scoase la vânzare în 2003. De peste un deceniu, aici funcţionează un complex de agrement, unde mai pot fi văzute construcţii ale vechilor buncăre, depozite şi ateliere, transformate în scop turistic, dar şi tunuri, maşini militare, şi un avion IAR 93 – scoase din uz.


Mai puteţi citi şi:

Secretele „perlelor“ industriei româneşti din anii interbelici. Cum au ajuns marile uzine pe mâna sovieticilor

VIDEO Ce s-a ales de baza militară din care au fost lansate rachete în decembrie 1989. Amintirile locului interzis în anii Războiului Rece

Diversiunile ucigaşe din zilele Revoluţiei în Hunedoara: militari împuşcaţi în cap, rachete lansate spre ţinte false şi scene tragi-comice cu „Rambo“ din tranşee

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Rasputin .
20.09.2020, 23:58:02

De tot rasul lumii, incepind cu 1950, aceasta fabrica "secreta" era cunoscuta de toata lumea pe acest pamant. Nu merita nici o atentie deoarece armamentul si munitia produsa aici era de cea mai joasa caliate, apareau dese explozi si au muirit sute de oameni ( e drept ca erau betivani). Cartusele 7,62 se potrivea cu un AKM standarad, doar 1buc. din 7 la un AKM. De tot rasul curcilor. Epoca comunista este cea mai negra perioada de cand exista statul national unitar mioritic, si reprezinta cea mai mare pata rusinoasa pe obrazul Romaniei. Din suflet imi doresc ca TOTI comunisti sa poarte vata-n nas.

+13 (17 voturi)
Sandoki Sapoku
21.09.2020, 00:29:12

Corect Rasputin. Crima organizata si mafiota comunista a inceput inca din 1917 sa creeze probleme acestei lumi multipolare. Subscriu si eu, din tot sufletul meu sa-i vad pe toti comunisti defiland intre 4 scanduri..:)

+4 (22 voturi)
AD Varu'
21.09.2020, 10:16:34

Rasputin . Tu ai facut armata sau esti platit cu o copeica litera? Pe ce te bazezi cand scrii asemenea ineptii...si sunt curios care-s "cunoscatori" care ti-au dat voturi pozitive. Eu nu am avut nici un caz in care cartusele sa nu se potriveasca in AKM-ul meu, si nici nu am auzit de asa ceva de la nici unul din colegii din Compania TR.

-5 (5 voturi)
Aurelu Flogea
21.09.2020, 12:04:40

Rachetele alea ar trebui sa fie S-125 (SA-3)? Mai incercati, seamana cam putin.

-2 (2 voturi)
Modifică Setările