Hunedoara

articolul anterior articolul urmator

Semnal de alarmă pentru comorile din bisericile medievale. Cele mai valoroase picturi murale riscă să fie distruse

0
6 Jul 2017 18:43:42
Autor: Daniel Guţă
Pictura din secolul al XIV-lea a Bisericii Strei. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Pictura din secolul al XIV-lea a Bisericii Strei. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Picturile impresionante care împodobesc pereţii bisericii medievale din Strei sunt distruse treptat de umezeală şi de apa de ploaie care se scurge prin acoperişul ciuruit. Specialiştii în istorie medievală atrag atenţia asupra pericolului la care acestea sunt expuse şi reclamă neglijenţa cu care sunt tratate şi celelalte biserici vechi din zonă.

Biserica medievală din satul Strei este un loc unic prin arhitectura sa, dar şi pentru „podoabele” sale: picturile vechi din secolul al XIV-lea, în culori vii, albastru, ocru şi roşu, ce poartă semnătura meşterului Grozie

. „Picturile murale care decorează biserica din Strei sunt picturi a căror expresie stilistică nu s-ar putea explica fără participarea unui artist format în ambianţa italo-adriatică. În dorinţa de a ridica lăcaşuri reprezentative, ctitorii autohtoni erau nevoiţi să recurgă şi la serviciile unor artişti străini, aşa cum s-a întâmplat şi la Strei”, relata istoricul de artă Vasile Drăguţ, în volumul Arta gotică în România, apărut la Editura Meridiane, în 1977. În ultimii ani, monumentul istoric de categoria A şi operele sale de artă au fost neglijate, susţin iniţiatorii unei campanii de salvare a monumentului. Dovada o oferă imaginile acoperişului de şindirilă, ciuruit, prin care se scurge apa de ploaie. Pe lângă acestea, specialiştii susţin că au apărut crăpături în bolta altarului, care ar putea duce la prăbuşirea acesteia.

„Cei care se află în zonă şi sunt interesaţi de soarta unuia dintre cele mai vechi şi valoroase monumente de arhitectură transilvăneană (sec. XIV), biserica Adormirea Maicii Domnului din Strei, judeţul Hunedoara, sunt aşteptaţi duminică, 9 iulie, ora 12.30, în faţa monumentului. Ne întâlnim să discutăm cu preotul pentru a vedea care sunt paşii de urmat pentru a ajuta acest monument, care necesită intervenţii urgente, în primul rând înlocuirea învelitorii de şindrilă a acoperişului”, informează Fundaţia Dacica, iniţiatoarea unei campanii civice cu privire la Biserica Strei.

Aşezământul datează din secolul al treisprezecelea, potrivit unor istorici, şi este unul dintre cele mai vechi lăcaşe de cult creştine din România. Biserica a fost construită din piatră pe ruinele unei aşezări romane, o „vila rustica”, iar din anii 1940 aici nu s-au ţinut slujbe decât ocazional.

O situaţie generalizată
Lipsa de îngrijire acordată bisericii medievale Strei, dar şi mai multor biserici vechi din Ţara Haţegului, reprezentative pentru istoria românilor, a fost reclamată de istorici şi arheologi. Adrian Andrei Rusu, doctor în istorie şi specialist în cercetarea monumentelor istorice medievale si premoderne, a declarat că Biserica Strei este un caz între multiple alte monumente neglijate, care se aglomerează, dar pe care lumea nu le bagă de seamă şi nu se ia atitudine faţă de situaţia în care au ajuns. La fel se întâmplă şi cu biserica medievală din Streisângerogiu şi cu lăcaşurile vechi din Ţara Haţegului. „Reprezentanţii Bisericii nu se ocupă de aceste monumente şi aşa continuăm cu distrugerea sistematică a unora dintre cele mai valoroase monumente de patrimoniu pe care le are nu numai judeţul, ci România. Responsabilitatea este a Bisericii, dar nu putem sta cu mâinile în sân, să acceptăm ca domnii din Biserica Ortodoxă să mişte ceva, ci trebuie să le atragem atenţia că aşa ceva nu se poate. Sunt cele mai vechi biserici din Ţara Haţegului şi sunt într-o stare mizeră, de ani de zile”, a declarat istoricul.

La Biserica din Strei, bolta altarului a suferit nişte deteriorări grave care ar putea duce la prăbuşirea ei, dacă se continuă în acest regim de lipsă de protecţie, susţine Adrian Andrei Rusu. „Ne vom trezi atunci cu toată pictura făcută bucăţele, o pictură din secolul al XIV-lea şi cu inscripţii chirilice”, a precizat acesta.

Preotul Gabriel Miricescu, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Devei şi Hunedoarei, susţine că există interes din partea Episcopiei de a rezolva problemele cu care se confruntă biserica, aflată în patrimoniul ei, a reparaţiilor de urgenţă necesare. Lucrările ample de reabilitare necesită proiecte complexe şi au costuri extrem de ridicate, mai spune preotul.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Misterele bisericii din Strei, veche din secolul XIII: icoanele batjocorite şi zeii somnului şi ai morţii de la temelia celei mai colorate biserici din Valea Streiului

Biserica din Strei este unul dintre cele mai vechi lăcaşe religioase din România. A fost ridicată în urmă cu aproape şapte secole din pietrele unei aşezări romane, iar din turnul ei se poate vedea panorama Văii Streiului. În biserica împodobită cu picturi şi icoane colorate nu mai au loc slujbe, dar monumetul istoric a rămas un loc legendar.

Povestea Zafirei, domniţa care s-a aruncat din turnul ei, sfâşiată de iubire. Legenda ascunsă a Bisericii Densuş, una dintre cele mai misterioase din ţară

Veche de peste şapte secole, Biserica Densuş este unul dintre cele mai misterioase şi impresionante monumente istorice din România. Istoricii susţin că a fost ridicată pe ruinele unui templu roman, din pietre aduse din Sarmizegetusa, iar Aron Densuşianu, cel care o descrisese în urmă cu un secol şi jumătate, povestea o legendă fascinantă: din turnul ei s-a aruncat Zafira, o domniţă sfârşită de dorul iubitului ei.

Cetatea Devei, fortul necucerit al Transilvaniei. Zece lucruri mai puţin ştiute despre fortăreaţa ridicată pe un con vulcanic

Timp de mai multe secole, Cetatea Devei a fost una dintre aşezările militare strategice ale Transilvaniei. Fortăreaţa ridicată pe un deal al munţilor Poiana Ruscăi datează din secolul al XIII-lea, iar în istoria ei a fost considerată unul din locurile de necucerit.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările