Hunedoara

articolul anterior articolul urmator

Vânătorul de comori dacice care a ascuns aurul furat într-o vizuină a fost trimis în închisoare. Prada uriaşă a lui Adrian Stoicoi a fost găsită de copii

6
9 May 2019 15:25:30
Autor: Daniel Guţă
Adrian Stoicoi. FOTO: ADEVĂRUL.
Adrian Stoicoi. FOTO: ADEVĂRUL.

Cel mai vechi căutător de comori dacice a fost trimis în închisoare. Magistraţii au pronunţat sentinţa definitivă în dosarul în care Adrian Stoicoi a fost acuzat de traficarea unor artefacte antice preţioase.

Curtea de Apel Alba Iulia a pronunţat sentinţa definitivă în procesul în care Adrian Stoicoi a fost acuzat de traficarea unor tezaure dacice. Magistraţii au respins apelul acestuia, împotriva deciziei Tribunalului Hunedoara prin care a fost condamnat la patru ani de închisoare. „Respinge ca nefondat apelul declarat de inculpatul Stoicoi Adrian împotriva sentinţei penale nr.143/2018 pronunţată de Tribunalul Hunedoara în dosar penal nr.4661/97/2016. Definitivă”, a informat Curtea de Apel Alba Iulia.


Adrian Stoicoi a fost acuzat de infracţiuni de spălare de bani, în legătură cu descoperirea ilegală şi traficarea unor tezaure antice provenite din zona Sarmizegetusei Regia. În dosarul judecat pe fond, Adrian Stoicoi a primit doi ani de închisoare, pedeapsă la care s-a adăugat o altă condamnare de doi ani cu suspendare, într-un dosar privind traficul de obiecte de patrimoniu. Astfel, condamnarea primită de hunedorean a fost de patru ani de închisoare, cu executare.


În luna mai 2016, procurorii şi ofiţerii de poliţie au descins la locuinţa din Orăştie şi la casa din Grădiştea de munte a lui Adrian Stoicoi, acesta fiind pus sub acuzare pentru infracţiunile legate de traficul de obiecte de patrimoniu. Potrivit Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, hunedoreanul, împreună cu alţi apropiaţi ai săi, au fost cunoscuţi braconieri ai siturilor arheologice din Munţii Orăştiei şi că au fost implicaţi în descoperirea şi sustragerea mai multor tezaure arheologice aparţinând patrimoniului cultural naţional, bunuri pe care, prin intermediul unor filiere interne şi internaţionale au reuşit să le valorifice pe piaţa neagră a antichităţilor din Europa.

Copii au găsit monedele în vizuina vulpii


„În acest sens, în cursul anului 2014 în apropierea locuinţei sale a fost depistat ascuns un tezaur de 138 monede Koson din aur, din care inculpatul a vândut unei persoane o monedă cu suma de 700 euro”, informa Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba. Cele 138 de monede Koson de aur de care amintesc procurorii au fost descoperite în mai 2014 de trei copii din Ocolişul Mic, într-o viziună de vulpe de la marginea satului. Copiii se jucau pe un deal de la marginea satului lor, aflat în apropiere de o casă a familiei hunedoreanului, nu departe de cetatea dacică de la Costeşti şi au dat peste o sticlă de plastic în care se aflau monedele antice. Primul instinct al copiilor a fost acela de a împărţi gabenii, dar apoi fiecare dintre ei i-a dus acasă, iar părinţii lor au decis să predea imediat kosonii autorităţilor.

„Deşi inculpatul Stoicoi Adrian a negat constant pe parcursul cercetărilor că aceste monede i-ar aparţine, este evident faptul că monedele sunt ale lui. Astfel, aşa cum am menţionat anterior, acestea se aflau ascunse în faţa locuinţei lui Stoicoi Adrian, de unde le putea supraveghea permanent şi nu exista nici riscul ca în situaţia unei percheziţii domiciliare să-i fie găsite în locuinţă. Inculpatul le-a ascuns în acel loc pentru a le avea la îndemână în vederea valorificării, întrucât în perioada respectivă nu putea părăsi localitatea de domiciliu”, se arăta în dosarul acestuia.

În 20 februarie 2016, susţin anchetatorii, Adrian Stoicoi a vândut unei persoane o statuetă din bronz antică, reprezentându-l pe zeul Serapis, pentru care a pretins anterior suma de 5.000 de euro. În 30 martie 2016 şi 12 aprilie 2016, susţin anchetatorii, Adrian Stocoi a tranzacţionat două statuete din bronz reprezentând pe zeiţa Minerva şi respectiv pe zeul Jupiter. În 9 mai 2016, ar fi vândut alte trei monede din aur de tip Koson, pe care le ascunsese iniţial.

„Valoarea prejudiciului cauzat de inculpatul Stoicoi Adrian, aşa cum rezultă din rapoartele de expertiză este de 103.100 euro, respectiv: valoarea celor 138 monede tip koson din aur din lotul „La Vizuini” este de 90.900 euro; valoarea celor 4 monede tip koson din aur recuperate în anul 2014, respectiv 2016, este de 2.200 euro; contravaloarea celor 3 statuete antice din bronz, este de 10.000 euro. Toate aceste bunuri au fost recuperate”, informa PCA Alba. Hunedoreanul a susţinut că este nevinovat faţă de acuzaţiile care i-au fost aduse. „Locuiesc aici, la poalele Sarmizegetusei Regia şi astfel am ajuns în această poveste a dosarelor comorilor dacice. Ei caută probe împotriva mea şi obiecte de patrimoniu, pe care nu le găsesc de ani de zile”, relata Adrian Stoicoi, pentru adevarul.ro.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Secretele celui mai valoros tezaur de monede din Sarmizegetusa Regia: cum a dispărut comoara de 30 de kilograme de aur, vândută de traficanţi în Occident

VIDEO Descoperire impresionantă în Sarmizegetusa Regia. Este dovada luxului în care trăiau locuitorii capitalei dacilor

Teoriile bizare despre Sarmizegetusa Regia ale „savanţilor“ din anii '90: cuiul dacic care nu ruginea şi oraşul subteran


 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Gicu Gicu
9.05.2019, 17:30:20

ala o traficat mult mai mult, ai impresia ca a vandut doar 3 monede? :)) ma faci sa rad. ma intreb totusi de ce nu il angajeaza statul ca arheolog ca sa caute bogatii pt stat.

+2 (2 voturi)
victoria hebean
9.05.2019, 19:58:04

4 ani inchisoare , din care face 2 ani ! Asta-i pedeapsa ? Pacat de deranj!

kitty kat
9.05.2019, 21:21:05

Dar cat a mai gåsit + vandut panå l-ati prins??? Pedeapsa e prea micå raportat cu valoarea acestor comori.

Cristian saileanu
10.05.2019, 04:25:32

Daca un neispravit ca asta gaseste comori, de ce nu o face guvernul romaniei?

+1 (3 voturi)
pathfinder
10.05.2019, 11:01:53

Cautarea de comori e ca jucatul la pariuri. Doar in maxim 5% din cazuri are succes. Cam de asta...

Vezi toate comentariile (6)