Sentinţă într-un dosar al tezaurelor de monezi furate din siturile cetăţilor dacice şi traficate pe piaţa antichităţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Monedele erau traficate pe piaţa antichităţilor. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Monedele erau traficate pe piaţa antichităţilor. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Tribunalul Hunedoara a încheiat cercetarea judecătorească, în dosarul fostului custode al Muzeului din Ulpia Traiana Sarmizegetusa, Florin Delinescu, şi al altor trei inculpaţi acuzaţi de braconaj arheologic şi trafic de obiecte de patrimoniu. În următoarele zile şi alţi hunedoreni acuzaţi de furturi de obiecte de patrimoniu vor primi soluţii în dosarele penale.

Magistraţii Tribunalului Hunedoara au finalizat ancheta judecătorească în procesul în care fostul custode de la Muzeul din Ulpia Traiana Sarmizegetusa, Florin Delinescu, Ioan Varga, Viorel Hârşan şi Gheorghe Gătăiţanu au fost acuzaţi de traficarea unor bunuri de patrimoniu şi spălare de bani.“Instanţa a amânat pronunţarea în cauză, la data de 29 mai 2015, pentru a se depune concluzii scrise”, a informat Tribunalul Hunedoara.În luna mai a anului 2013, Florin Delinescu şi Ioan Varga au fost arestaţi preventiv, fiind acuzaţi de traficarea unor tezaure furate din siturile arheologice ale cetăţilor dacice. În acelaşi dosar au mai fost anchetaţi şi trimişi în judecată Viorel Hârşan şi Gheorghe Gătăiţanu. Cei patru sunt acuzaţi că între anii 2010 şi 2013 au aderat la o asociaţie infracţională având ca scop comiterea de infracţiuni la regimul de protecţie al Patrimoniului Cultural Naţional, în urma cărora au valorificat ilegal pe piaţa neagră a antichităţilor mai multe loturi monetare aparţinând unor tezaure de monede Lysimach şi denari romani.

„În perioada martie – mai 2013 inculpaţii au tranzacţionat ilegal 5 monede din aur de tip Lysimach cu suma de 3.550 de euro şi 22 de monede de tip denari romani cu suma de 1.000 euro prin încălcarea regimului de ocrotire a acestor bunuri, utilizând o schemă de spălare a artefactelor în vederea ascunderii originii infracţionale ale acestora. Cu ocazia percheziţiei din 10 mai 2013 organele de poliţie judiciară au ridicat de la domiciliul uneia dintre persoanele cercetate în cauză un lot de 3 monede de aur tip Lysimach, un inel medieval şi 77 de monede antice din argint. Piesele recuperate şi fac parte  din tezaurele sustrase de la Sarmizegetusa Regia, parţial recuperate”, a informat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.Bunurile arheologice urmau să ajungă pe piaţa neagră. Pentru a le „spăla” provenienţa, inculpaţii pentru trafic de piese de patrimoniu le scoteau la licitaţii în afara ţării, dar demersurile lor erau fictive, pentru că, de fapt, tot ei sau apropiaţii lor erau cei care le achiziţionau.

Sentinţă aşteptată în dosarul de patru milioane de euro
Numele lui Florin Delinescu apare şi în dosarul comorilor dacice în valoare de aproape patru milioane de euro, sustrase de patru deveni din siturile arheologice şi apoi vândute în afara ţării. În acest dosar, în sunt inculpaţi Darius Baci, Mircea Mihăilă, Florin Zvâncă şi Romică Hândorean. Potrivit procurorilor, în perioada 1998 - 2009, cei patru au desfăşurat activităţi sistematice de detecţii şi săpături neautorizate în situl arheologic Sarmizegetusa Regia în urma cărora au sustras şi valorificat ilegal pe piaţa neagră a antichităţilor mai multe tezaure arheologice, din Patrimoniul Cultural Naţional. Cel mai valoros tezaur, în valoare de 3.794.550 euro, a fost alcătuit din 3600 monede Lysimach, Pharnakes şi Asander, care reprezentau 30 de kilograme, din aur. Bunurile au fost furate în august 1998, din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, punctul Şesu Căprăreţei, iar la data trimiterii lor în judecată, doar 28 de monede Lysimach erau recuperate. În acest dosar, Tribunalul Hunedoara a amânat pronunţarea pentru data de vineri, 22 mai.

Un alt braconierîşi aşteaptă sentinţa
Un alt hunedorean care aşteaptă sentinţa finală într-un dosar privind traficul de obiecte de patrimoniu este Adrian Stoicoi. În 28 mai, Curtea de Apel Alba Iulia este aşteptată să se pronunţe asupra apelului declarat, la decizia instanţei Tribunalului Hunedoara, prin care acesta a fost condamnat. Magistraţii hunedoreni l-au condamnat pe acesta la opt ani de închisoare şi la plata unor despăgubiri de circa 2,6 milioane de euro, dar soluţia instanţei nu a rămas definitivă. Adrian Stoicoi a fost acuzat că în perioada 1998 – 2013, a aderat la o asociaţie infracţională având ca scop comiterea de infracţiuni la regimul de protecţie a Patrimoniului Cultural Naţional, în urma cărora a valorificat ilegal pe piaţa neagră a antichităţilor mai multe tezaure monetare (stateri Lysimach, Koson şi denari romani), brăţări spiralice din aur şi alte artefacte sustrase din situl arheologic Sarmizegetusa Regia cu o valoare de peste 2,5 milioane de euro.


Vă recomandăm şi:

Kosoni din aur proveniţi din tezaurele de comori sustrase din Sarmizegetusa Regia au fost repatriaţi din Belgia

Trei kosoni din aur au fost recuperaţi din Belgia de autorităţile statului român. Monedele dacice fac parte dintr-un tezaur furat de braconieri din Sarmizegetusa Regia.

Ce făceau dacii cu banii şi de ce nu îi foloseau niciodată pentru comerţ? Secretele monedelor Koson din aur, descoperite în Sarmizegetusa Regia

Cele mai importante tezaure monetare descoperite în România provin din antichitate. Kosonii din aur au fost găsiţi doar pe teritoriul vechii Dacii, în schimb cele mai multe dintre piesele monetare scoase la iveală în urma săpăturilor arheologice sunt monede de import. Dacii nu erau interesaţi de folosirea banilor în comerţ, potrivit istoricilor.

Copilul care a descoperit o comoară de galbeni în valoare de 500.000 de euro

Flavius are 11 ani şi se poate considera unul dintre cei mai norocoşi copii din satul hunedorean Ocolişu Mic de la poalele cetăţilor dacice. A dat peste o comoară de galbeni, în valoare de aproape 500.000 de euro, însă nu s-a gândit nicio clipă la valoarea ei. S-a bucurat doar de descoperire şi a dat banii familiei, care i-a predat apoi autorităţilor.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite