Hunedoara

articolul anterior articolul urmator

Situaţie dramatică la Spitalul Judeţean din Deva: 18 oameni infectaţi cu Covid 19, managerul a fost suspendat

3
30 Mar 2020 10:36:35
Autor: Daniel Guţă
Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva
Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva

Situaţie dramatică la Spitalul Judeţean din Deva: 18 oameni infectaţi cu Covid 19. Managerul interimar a fost suspendat.

UPDATE: Conducerea Consiliului Judeţean Hunedoara a reacţionat la anunţul demiterii managerului SJU Deva, Daniela Roşca. „De la începutul acestei crize, coordonarea SJU Deva a fost efectuată de către Prefect şi DSP Hunedoara, prin managerul SJU. Atributul prefectului nu este numai de a demite sau suspenda, ci şi de a coordona activitatea. Regretăm că domnul prefect îşi asumă demiteri, dar acţiune ba. În aceste momente trebuie să dăm dovadă de unitate, calm şi de responsabilitate”, a declarat Costel Avram, administratorul public al judeţului Hunedoara.

Ştirea iniţială:

Situaţie dramatică la Spitalul Judeţean din Deva: cinci medici şi 13 pacienţi au fost diagnosticaţi cu coronavirus. Managerul unităţii medicale, Daniela Roşca, a fost suspendat din funcţie, începând de luni, potrivit prefectului judeţului Hunedoara, Vasilică Potecă.

Numărul pacienţilor infectaţi, cu teste confirmate, este de 13. Dintre aceştia, 10 sunt pe secţia de Boli Infecţioase, iar 3 la Terapie Intensivă. Până acum, au fost declaraţi pozitiv cinci medici, trei la secţia de Oncologie, unul pe secţia de Terapie Intensivă şi un medic de la secţia de Interne.

Spitalul Judeţean de Urgenţă din Deva a primit şi o amendă de 10.000 de lei, de la Direcţia de Sănătate Publică Hunedoara, pentru că personalul medical nu purta echipamentul medical de protecţie corespunzător, a precizat dr. Daniela Roşca, managerul suspendat al unităţii medicale. Aceasta a precizat că angajaţii spitalului s-au confruntat cu lipsa acută de materiale de protecţie.

„Echipamentele, în număr de 550, ne mai ajung pentru câtea zile”, a preciza, la Digi24, dr. Daniela Roşca, managerul suspendat al unităţii medicale.

„Din 26.000 de măşti chirurgicale ne-au venit 1.000. S-a ajuns în situaţii să se împrumute de la o secţie la alta. În fiecare dimineaţă se face raportare să ştim exact situaţia. Acum suntem OK. Dar nu o să ne ţină mult. Dacă nu reuşim să găsim acum să ni se aducă, se vor termina şi astea. Stocul nu e exagerat de mare. E la limită”, relata, duminică, Daniela Roşca.

Spitalul, în carantină

Unitatea medicală a intrat în carantină, iar personalul medical care a fost în tură azi-noapte va rămâne, timp de 14 zile, la serviciu, pentru a îngriji cei 73 de pacienţi aflaţi în unitatea sanitară.

Dacă medicii aflaţi în sptal vor fi diagnosticaţi cu coronavirus, în acestă perioadă, ei vor fi internaţi pe secţia Infecţioase. Niciunul dintre cei peste 70 de pacienţi nu va fi externat în aceast răstimp de 14 zile.

„În urma deciziilor luate de autorităţile medicale din judeţul Hunedoara, după discuţiile cu oficiali ai Ministerului Sănătăţii, pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva s-au dispus următoarele: Medicii pozitivaţi COVID 19 vor fi internaţi pe secţia de Boli Infecţioase a S.J.U. Deva.

Personalul medical va îngriji pacienţii internaţi existenţi la data de 29 martie 2020, fără a părăsi unitatea sanitară timp de 14 zile. Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva nu va mai prelua cazuri noi pe perioada celor 14 zile, iar pacienţii internaţi nu vor fi externaţi în aceacest interval. Se vor intensifica procedurile de curăţenie şi dezinfecţie în toată unitatea sanitară. Se vor achiziţiona echipament de protecţie şi dezinfectant în cantitate suficientă”, a informat Lucian Morogan, purtătorul de cuvânt al Instituţiei Prefectului Hunedoara.

De vineri, Spitalul Judeţean de Urgenţă din Deva a devenit unitate medicală care va prelua pacienţii cu Covid-19, printr-un ordin emis de prefectul judeţului Hunedoara, Vasilică Potecă. Mai mulţi medici şi asistente medicale au protestat la aflarea deciziei, afirmând că unitatea medicală nu este pregătită pentru a prelua bolnavii cu coronavirus, iar cadrele medicale se confruntă cu insuficienţa echipamentelor medicale de protecţie.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Coronavirusul loveşte Spitalul Deva. Doi medici au ieşit pozitiv, Oncologia a intrat în carantină

VIDEO Scene bizare în Deva. Ce i-au făcut poliţiştii unui bărbat care a refuzat să se legitimeze

Spitalele înfruntă criza coronavirus cu ajutorul donaţiilor. Suma importantă virată de o fabrică din Deva

Inconştienţa tinerei cu coronavirus care s-a plimbat prin spitale a îmbolnăvit cel puţin şase oameni

Prima veste bună în cazul pacienţilor cu coronavirus din Hunedoara. Ce au arătat ultimele teste

Angajaţii clinicii RMN din Hunedoara şi un asistent din spital, în izolare. 47 de „victime” ale tinerei cu coronavirus

Mesajul fetei care a învins cancerul: „Am stat şi 4 luni în izolare, voi nu puteţi sta 14 zile în carantină?”

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Utilizator Adevărul
30.03.2020, 11:03:19

Comentariu considerat abuziv.

Utilizator Adevărul
30.03.2020, 12:04:28

Comentariu considerat abuziv.

Matei Basarab
30.03.2020, 12:45:47

Ce facem noi aici? Pai ori e haos ori nu! Sa raporteze toti mortii de acolo ca au murit de COVID - 19!

-1 (1 vot)
Modifică Setările