VIDEO Soarta cumplită a bisericilor distruse ale Lacului Cinciş. Ce secrete ascund ruinele din valea înghiţită de ape

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ruinele a două biserici abandonate în urmă cu jumătate de secol, la înfiinţarea Lacului Cinciş, îi întâmpină pe călători, într-un decor straniu, iar uneori, când nivelul apelor este scăzut, turla altei biserici scufundate iese la iveală. Construcţiile care stau să se prăbuşească au rămas mărturii ale poveştii lacului amenajat pe vatra a cinci sate vechi.

Cinci sate de pe Valea Cernei au fost inundate la începutul anilor 1960, pentru amenajarea Lacului Cinciş şi a barajului său, la marginea municipiului Hunedoara şi a satului Teliuc. În vremea marelui proiect care urma să asigure alimentarea cu apă a Hunedoarei şi a combinatului siderurgic, locuitorii din Cinciş-Cerna, Valea Ploştii, Baia lui Crai, Moara Ungurului şi Ciuleni au fost nevoiţi să se mute din aşezările vechi de peste şase secole în alte sate care urmau să fie înfiinţate pe dealurile din vecinătate.

În timp ce valea a fost transformată într-un lac întins de acumulare, cu peste 30 de milioane de metri cubi de apă, casele localnicilor au fost puse la pământ, iar cele trei biserici ortodoxe şi una romano-catolică abandonate.

Ruinele bisericilor

La cinci decenii de la construirea barajului, două dintre bisericile părăsite se dezvăluie călătorilor cu înfăţişarea unor ruine misterioase, în timp ce în apropierea lor, în apă, uneori poate fi zărită turla altei biserici abandonate. Fosta biserică romano-catolică din amontele Lacului CInciş a devenit o atracţie turistică în dreptul căreia, pe celălalt mal, călătorii opresc maşinile pentru a face fotografii. În timpul iernii, când apele sunt acoperite cu o pojghiţă de gheaţă, peisajul ei este spectaculos.

image

În apropiere, ascunse de pădure, au rămas ruinele unei biserici ortodoxe abandonate, pe care localnicii au ridicat-o în anul 1930. Locul poate fi vizitat pe jos, fiind la capătul unei poteci care porneşte de la intersecţia drumului judeţean cu drumul spre satul Dealu Mic şi continuă pe malul râului Cerna şi prin pădure. Turiştii găsesc însă un peisaj dezolant: o turlă care stă să se prăbuşească, pecetluind soarta fostei biserici a sătenilor, iar în jurul ei o pădure plină de gunoaie şi pet-uri aduse de apele revărsate.

Bisericile abandonate de pe malul Lacului Cinciş

image

Biserica lui Ioan de Hunedoara

Cea mai veche biserică devastată pentru amenajarea Lacului Cinciş are o poveste spectaculoasă. Fosta biserică din Cinciş, înghiţită de ape, a fost atestată în anul 1448, fiind ridicată pe cheltuiala cnejilor locali din vremea lui Ioan de Hunedoara.

O legendă spune că în cimitirul ei a fost înmormântată mama voievodului Ioan de Hunedoara. Mama voievodului era localnică, potrivit unei povestiri citată de Teodor Popa, autorul unei biografii a lui Ioan de Hunedoara, din 1923.

Cercetătorul amintea povestea de dragoste dintre regele Sigismund de Luxemburg şi mama lui Ioan de Hunedoara, care ar fi fost o localnică din Cinciş. „Kovary Laszlo reproduce fără niciun alt comentariu legenda după Heltai însă cu mici abateri. Aşa spune el, că Sigismund după reîntoarcerea din expediţia în Muntenia la 1392 a făcut o călătorie prin Ardeal ajungând în satul Cinciş. Aici a făcut cunoştinţă cu Elisabeta de Margina, fiica unui valah devenit nobil. Urmează apoi cunoscuta poveste cu inelul şi răpirea lui. Regele Sigismund, care recunoaşte inelul, dă o diplomă de donaţiune fiului său asupra cetăţii Hunedoara, cu 60 de comune aparţinătoare, iar ca emblemă pentru familia pe care o va întemeia îi dă corbul cu inelul în plisc. Apoi satul Cinciş este scutit de orice dări ca amintire a aventurii sale”, informa Teodor Popa. Alte menţiuni istorice contrazic relatările citate de profesorul de istorie, dar cert este că în zonă, înainte ca apele lacului să înghtă vetrele satelor, au fost descoperite o mulţime de vestigii arheologice, unele vechi de două milenii.

În 1962, biserica a fost cumpărată de partid cu 18.000 de lei, pentru a fi demolată, iar localnicii şi preoţii au mutat morţii din cimitirul ei într-un nou cimitir. Se spune că durerea abandonării satelor i-a făcut pe oameni să blesteme lacul, iar pentru ani în şir, să îl considere un loc „necurat”.

image

Vă recomandăm şi:

Vânătoare de paranormal în Hunedoara: unde sunt porţile energetice, locurile unde apar OZN-uri şi se petrec minuni

Judeţul Hunedoara a devenit un reper pentru amatorii de fenomene paranormale. Locuri din Munţii Retezat, Mănăstirea Prislop, Sarmizegetusa Regia, Săcărâmb sau Lacul Cinciş au adunat de-a lungul timpului numeroase mărturii despre apariţii ale unor OZN-uri, despre porţi, fantome şi miracole puse pe seama unor acţiuni divine.

VIDEO Lacul Cinciş la început de vară: starea şoselei alungă turiştii din locul de agrement de la marginea Hunedoarei

De mai mulţi ani, şoseaua spre Lacul Cinciş a rămas unul dintre cele mai degradate drumuri judeţene ale Hunedoarei. Zona de agrement din vecinătatea municipiului este afectată de lipsa unui drum modern, chiar dacă în ultimii ani pe malul lacului au fost ridicate numeroase pensiuni şi moteluri, în aşteptarea turiştilor.

Locuri bântuite din România: poveştile sumbre despre Castelul Corvinilor din Hunedoara şi blestemul Lacului Cinciş

Castelul Corvinilor şi Lacul Cinciş se numără printre locurile din România care au aprins imaginaţia pasionaţilor de paranormal. Există numeroase poveşti despre cele două obiective turistice, în care acestea sunt prezentate ca fiind sălaşul unor spirite care le bântuie din vremuri îndepărtate.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite