Splendoarea muntelui Vulcan, colţul de rai al Ţării moţilor. Stâncile lui veghează „drumul aurului” FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Panorama muntelui Vulcan.Foto: Marius Turc.
Panorama muntelui Vulcan.Foto: Marius Turc.

Masivul Buceş – Vulcan, o rezervaţie naturală aflată la graniţa judeţelor Hunedoara şi Alba, oferă oaspeţilor săi o panoramă spectaculoasă asupra Ţării Moţilor.

Şoseaua Brad – Abrud – Câmpeni (DN 74), un drum al aurului din Apuseni, se strecoară prin defileul Buceş, trecând pe la poalele muntelui Vulcan, un perete de stânci cu forme proeminente, aflat la 25 de kilometri de municipiul Brad şi la intrarea în judeţul Alba, un loc care îşi intimidează oaspeţii prin măreţia sa. .

GALERIE FOTO DE PE MUNTELE VULCAN

Blestemul gării Brad, „bijuteria” Ţării Zarandului, rămasă fără trenuri după 125 de ani VIDEO

Mocăniţele pornesc în Ţara Zarandului, pe singura cale ferată îngustă rămasă în funcţiune în Hunedoara

Vârful Vulcan, una dintre cele mai spectaculoase formaţiuni stâncoase din România, ocupă o suprafaţă de cinci hectare şi atinge înălţimea de 1.263 metri şi o diferenţă de nivel de peste 500 de metri faţă de trecătoarea de la Buceş.


Pe traseul masivului Vulcan. Foto: Ioan Benea Jurca. Facebook

muntele vulcan foto marius turc

Calcarele sale păstrează numeroase urme de fosile, iar pe platoul de pe vârf s-au format mai multe doline, înconjurate de pădure. Sute de specii de plante, unele rare, împodobesc muntele.

În timpul Revoluţiei din Transilvania anilor 1848 - 1849, la poalele Masivul Buceş - Vulcan, moţii şi-au aşezat tabăra şi au purtat lupte grele pentru apărarea defileului. Locul istoric este căutat în prezent de amatorii de excursii în natură. Oferă o panoramă impresionantă asupra Ţării Moţilor şi a luncii Crişului Alb, aşa cum o arată fotografiile realizate de Ioan Benea Jurca şi Marius Turc, doi dintre oaspeţii săi.


Foto: Ioan Benea Jurca. Facebook

muntele vulcan foto marius turc

„În partea de sus se află un platou carstic împădurit, câteva poieniţe şi doline, care se evidenţiază prin forma lor caraceristică de pâlnie. Masivul este înconjurat aproape în întregime de pereţi calcaroşi ce depăşesc pe alocuri 150m. de unde se pot admira împrejurimile. În decursul timpului, moţii  din zonă, au valorificat piatra de calcar, transformând-o în var nestins”, scrie Ioan Benea Jurca, despre masivul pe care l-a explorat.


Panorama muntelui Vulcan. Foto: Marius Turc. Facebook

muntele vulcan foto marius turc

Urcuşul până pe coama muntelui durează cel puţin două ore, pe jos, iar câteva locuri abrupte de pe traseu pot pune în dificultate călătorii cu o condiţie fizică mai puţin antrenată. Traseul montan şi priveliştile de sus le răsplătesc eforturile.


Foto: Marius Turc. Facebook

muntele vulcan foto marius turc

Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Secretele lagărului de prizonieri sovietici din Munţii Metaliferi. Unde au fost gropile comune ale ostaşilor morţi pe şantierul căii ferate Deva - Brad

VIDEO Cele mai spectaculoase căi ferate dispărute. Povestea mega-proiectului la care s-a muncit cinci decenii şi a primei căi ferate cu cremalieră

Tunelul impresionant din vremea austro-ungarilor va fi transformat într-un mod inedit, la zece ani de la abandonarea sa

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite