Starea singurului drum pentru maşini din Parcul Naţional Retezat e tot mai rea. Este închis de peste un an şi autorităţile nu se grăbesc să îl repare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Drumul spre Poiana Pelegii străbate locuri impresionante. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Drumul spre Poiana Pelegii străbate locuri impresionante. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Singurul drum accesibil maşinilor din Parcul Naţional Retezat a rămas închis de la începutul anului trecut, din cauza calamităţilor. Starea în care se află s-a înrăutăţit şi sunt puţine şanse să fie redeschis.

Numărul turiştilor care urcă în Parcul Naţional Retezat pentru a vizita Lacul Bucura a scăzut, după ce de peste un an singurul drum pe care şoferii puteau ajunge cu maşinile în rezervaţia naturală, a rămas închis.

La sfârşit de săptămână, în verile anilor trecuţi, sute de oameni maşini se îndreptau spre Poiana Pelegii cu autoturismele, însă de la începutul anului 2018 drumul de 20 de kilometri dintre Lacul Gura Apelor şi poiana din inima Retezatului nu mai este practicabil. În mai multe locuri a fost distrus de viituri, iar autorităţile nu l-au mai reparat.

Drumul pe valea Lăpuşnicului are mai mulţi proprietari, însă pe sectorul cel mai afectat de calamităţi este drum forestier, susţin reprezentanţii administraţiei Parcului Naţional Retezat.

„Deşi este încadrat la categoria funcţională de drum judeţean, DJ685, pe o porţiune de după coronamentul Barajului Gura Apeloe spre Cabana Rotunda, este un drum de utilitate privată, Consiliul Judeţean Hunedoara moştenind o situaţie în care Regia Naţională a Pădurilor Romsilva şi SC Hidroelectrica SA au abilităţi conturate de administrare în zonă. Consiliul Judeţean Hunedoara are în intenţie în perioada imediat următoare ridicarea restricţiei de circulaţie şi permiterea accesului auto cu tonaj mai mic de 3,5 tone pentru turiştii care vor să viziteze zona. Însă, până la clarificarea situaţiei privitor la competenţele în administrarea drumului, Consiliul Judeţean Hunedoara este în imposibilitatea de a-şi asuma investiţii legale dincolo de coronamentul Barajului Gura Apelor”, informa Consiliul Judeţean Hunedoara, la sfârşitul anului trecut.

Situaţia administrativă a drumului a rămas neschimbată, autorităţile nu s-au grăbit să ia măsuri, în schimb, starea drumului s-a înrăutăţit.

„Drumul spre Poiana Pelegii rămâne închis. Între timp situaţia drumului s-a înrăutăţit. Pentru a ajunge în Poiana Pelegii puteţi opta pentru a lăsa maşina la Gura - Apei şi continua traseul pe jos (aproximativ 3 - 4 ore) sau puteţi alege trasee alternative către Bucura în Parcul Naţional Retezat”, informează reprezentanţii Parcului Naţional Retezat, pe pagina de Facebook.

drum poiana pelegii retezat

Închiderea singurului drum pentru autoturisme prin Parcul Naţional Retezat alungă turiştii comozi, dar reduce poluarea produsă de maşini şi de rămăşiţele pe care oaspeţii rezervaţiei le lăsau în urma lor în zona Poienii Pelegii. În anii trecuţi, erau strânse tone de gunoaie aruncate de turiştii care se îndreptau spre Poiana Pelegii.

Drumul forestier spre Poiana Pelegii porneşte de pe marginea Barajului Gura Apei, din dreptul unei bariere montate de Administraţia Parcului Naţional Retezat, şi se afundă în munte şi păduri, spre poalele celor mai înalte vârfuri. La capătul acestui drum, se dezvăluie una dintre cele mai importante atracţii turistice ale Parcului Naţional Retezat: Poiana Pelegii. Înconjurată de munţi, păduri şi cascade, Poiana Pelegii, aflată la o oră şi jumătate de mers de lacurle glaciare, este un centru al Retezatului, locul de unde pornesc o mare parte din traseele pe munte. Şi chiar dacă turiştii nu se încumetă să pornească din poiană pe potecile care i-ar putea duce spre lacul Bucura, spre peşteri ori spre vârfurile masivului, Poiana Pelegii este în sine o destinaţie deosebită.

Imagine indisponibilă

Vă recomandăm să citiţi şi:

Marea retrocedare a Retezatului: şapte ani de procese cu urmaşii baronilor Kendeffy, pentru 15.000 de hectare de pădure şi păşune

Controversele pădurilor virgine din Retezat. Ce explicaţii oferă conducerea ariei protejate pentru tăierile din Parc

VIDEO Cea mai periculoasă şosea din vestul ţării. Drumul dintre stânci care oferă senzaţii tari şoferilor

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite