Staţia CFR Simeria, în şantier. Cum s-a lucrat la noua magistrală feroviară din vestul României VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gara Simeria, aprilie 2021. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL
Gara Simeria, aprilie 2021. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Infrastructura feroviară şi clădirea staţiei CFR Simeria vor fi modernizate, în cadrul proiectului noii magistrale feroviare din vestul României.

Staţia CFR Simeria a intrat în şantier din toamna anului 2020, fiind cuprinsă în proiectul de modernizare a infrastructurii feroviare pe tronsonul Simeria – Gurasada, în lungime de 41 de kilometri. Se lucrează în prezent în zona liniilor 4 – 7, unde se amenajează noul terasemant al căilor de rulare, însă constucţiile sunt abia la început.

GALERIE FOTO

Şantierul noii magistrale feroviare din vestul României. Gara Devei după trei ani de lucrări VIDEO

Coloşii magistralei feroviare din vestul României. Cum s-a lucrat la cele trei noi poduri peste Mureş VIDEO

Drumul de fier al cărbunelui a împlinit 150 de ani. Cum a fost construită calea ferată Simeria - Petroşani

Pe lângă reamenajarea liniilor ferate, lucrările prevăd construirea şi modernizarea peronului din faţa clădirii de călători cu o lungime de 270 de metri şi o înălţime de 0,55 metri, a peronului dintre liniile 2 şi 3, cu o lungime de 400 de metri şi o înălţime de 0,55 metri şi a peronului între liniile 4 şi 5, cu dimensiuni similare. Cele două peroane intermediare vor fi prevăzute cu copertine în lungime de 300 de metri.



În Simeria proiectul tehnic al lucrărilor prevede construcţia unor noi peroane, din elemente prefabricate, realizate din beton. Accesul de la un peron la altul va fi realizat prin intermediul unei pasarele pietonale. Vor fi amenajate rampe de acces din beton, prevăzute cu balustrade metalice de protecţie, pe toată lungimea lor, garduri de protecţie între linii şi un sistem de iluminat modern. Şi două copertine pentru acoperirea peroanelor sunt prevăzute în proiectul tehnic.


Gara Simeria. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

gara simeria santier feroviar foto daniel guta adevarul

Cum va arăta gara Simeriei

În clădirea Staţiei CFR Simeria, construită în jurul anului 1900, vor fi reamenajate spaţiile pentru călători, iar în holul central va fi amplasat un lift pentru persoanele cu dizabilităţi şi, lângă el, o scară nouă. Lucrările de modernizare vor cuprinde o suprafaţă de 4.485 metri pătraţi. Un tunel pietonal de subtraversare şi acces la linii va face legătura între clădirea de călători şi liniile 2 – 3 şi 4 – 5. El va înlocui actualul tunel, care va fi dezafetat.

În prezent, gara Simeriei este afectată de degradare. Fundaţiile sale trebuie consolidate, la fel şi pereţii parterului său. Trotuarele, platformele, peroanele, scările din exteriorul clădirii vor trebui, de asemenea, refăcute. Clădirea de mentenaţă şi anexele staţiei CFR vor fi şi ele modernizate, iar 20 de locuri de parcare vor fi construite în faţa gării, potrivit proiectului tehnic.


Gara Simeria. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Pasarela actuală care face legătura peste liniile ferate între două zone importante ale oraşului Simeria se află într-o stare avansată de degradare, având treptele sparte, betonul erodat, marginile distruse şi balustrada ruginită, în timp ce liniile nou proiectate afectează un stâlp al pasarelei. Ea va fi dezafectată, iar în aceste condiţii a fost proiectată o nouă pasarelă, pe acelaşi amplasament, care va asigura tranzitul localnicilor din cele două cartiere ale Simeriei, dar şi al călătorilor care vor putea coborî la peroane. Noua pasarelă, cu o înălţime de 7,40 metri, va cuprinde trei scări şi trei lifturi pentru persoanele cu dizabilităţi.

Lotul Simeria – Gurasada face parte din Tronsonul Km 614 – Simeria noua magistrală feroviară de peste 140 de kilometri aflată în şantier în vestul ţării, a cărei finalizare a fost estimată în 2022. Magistrala va cuprinde 60 de kilometri de traseu nou şi nouă poduri peste râul Mureş.

gara simeria santier feroviar foto daniel guta adevarul


Gara Simeria. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

gara simeria santier feroviar foto daniel guta adevarul

Vă recomandăm să citiţi şi:

„Paznicul” viaductului neclintit de pe calea ferată dispărută a Hunedoarei, cu o istorie de 120 de ani VIDEO

Oraşul preistoric îngropat de autostradă şi de calea ferată. S-a transformat total în 10 ani VIDEO

Spectaculoasa cale ferată montană către cetăţile dacice, acum dispărută. Pe vremuri, urşii alergau după trenuri

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite