Staţiunea fantomă cu telegondolă de opt milioane de euro caută investitori: zeci de parcele oferite la preţuri de chilipir

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Telegondola din Pasul Vâlcan. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Telegondola din Pasul Vâlcan. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Autorităţile oferă 40 de parcele de teren în Pasul Vulcan celor care doresc să investească în zona turistică. În ultimii ani, deşi a fost dotată cu o telegondolă de circa nouă milioane de euro şi o şosea modernă, staţiunea a rămas pustie.

40 de parcele de teren în Pasul Vulcan au fost scoase la licitaţie de Primăria municipiului din Valea Jiului, care speră să le concesioneze investitorilor.

Autorităţile din Vulcan au mai încercat concesionarea lor, însă demersurile au eşuat, astfel că au luat decizia să reducă preţurile, la 2,60 lei/mp/an (fără TVA) şi, pentru terenurile din zona satului de vacanţă de la Pasul Valcan şi la 1,50 lei/mp/an (fără TVA) pentru terenurile din zona Trei Fagi. De asemenea, investitorii pot concesiona două sau chiar mai multe terenuri, iar primăria promite că în acest an în Pasul Vulcan vor demara şi lucrările de introducere a apei şi canalizării dar şi de alimentare cu energie electrică a clădirilor din zona turistică.

Povestea micii staţiuni

În Pasul Vulcan, vechi loc de agrement al minerilor, sunt câteva cabane vechi din lemn, o clădire cu etaj folosită ca loc de cazare pentru elevii veniţi în taberele şcolare, un teren de sport şi o pârtie dotată cu teleschi, însă reţeaua de apă şi canalizare şi cea electrică nu au fost instalate până în prezent. Totuşi, autorităţile locale şi Ministerul Turismului şi Dezvoltării Regionale au avut planuri mari. Circa 33 de milioane de lei au fost alocate de Ministerul Turismului, în perioada 2009 – 2012, pentru achiziţia şi amenajarea telegondolei cu care turiştii pot urca pe un traseu de trei kilometri, spre zona de agrement.

Telegondola a fost inaugurată în februarie 2011, în prezenţa fostului ministru Elena Udrea, al Turismului şi al Dezvoltării Regionale. La punerea în funcţiune, instalaţia a fost anunţată drept cea mai mare investiţie în turism realizată în Valea Jiului după 1990.

Telegondolei de opt milioane de euro i-a urmat încă o investiţie care oferea motive de optimism localnicilor. Consiliul Jueţean Hunedoara a obţinut fonduri de la Uniunea Europeană pentru modernizarea drumului judeţean de patru kilometri, din parcarea de la poalele muntelui până în Pasul Vâlcan.

Peste 12 milioane de lei au fost oferiţi pentru modernizarea şoselei Vulcan – Pasul Vulcan, iar investiţia a fost inaugurată în toamna anului 2014. Anul trecut, a început construirea uneia dintre cele mai spectaculoase şosele din România, pe crestele Munţilor Vulcan, care va lega judeţele Hunedoara şi Gorj, prin Pasul Vulcan. Asfaltarea primilor patru kilometri ai noii şosele 727.113 lei, însă proiectul nu este finalizat. Drumul de asfalt se termină la limita judeţelor Hunedoara şi Gorj.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Staţiunea care se transformă într-un loc de pelerinaj. Povestea tunelului celor 365 de sfinţi şi a „minunilor” din Straja

Aniversarea ursului Baloo, vedeta staţiunii Straja. Mărturia celui care l-a salvat: „L-am găsit inconştient, înfometat şi pierdut de familie“

Cum să fabrici un brand religios de România cu o „icoană care a plâns de trei ori” într-un restaurant. Călugării au făcut minuni cu Sf. Varvara, la Straja

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite