Hunedoara

articolul anterior articolul urmator

Straja, cel mai căutat loc din Munţii Vâlcan. Splendoarea de iarnă din staţiunea numită „perla Văii Jiului“

0
31 Jan 2021 04:20:01
Autor: Daniel Guţă
Staţiunea Straja Foto: Complex Montana - Straja
Staţiunea Straja Foto: Complex Montana - Straja

Staţiunea Straja din Masivul Vâlcan se bucură de statutul de „perlă” a Văii Jiului. Iarna devine cel mai căutat loc din regiune.

Comunităţile celor şase oraşe din Valea Jiului (Petrila, Petroşani, Aninoasa, Vulcan, Lupeni şi Uricani) au resimţit declinul economic în care s-a aflat regiunea în ultimele trei decenii, odată cu închiderea treptată a minelor de cărbune.

GALERIE FOTO DIN STRAJA

Investiţiile în turism au fost considerate de localnici şi autorităţi o soluţie salvatoare pentru redresarea localităţilor miniere. Iar unul dintre avantajele de care oamenii din Valea Jiului au încercat să se folosească a fost cadrul natural ofertant al zonei de munte.

Valea Jiului este înconjurată de masivele Parâng, Vâlcan şi Retezat şi se află în vecinătatea a patru rezervaţii naturale (Retezat, Defileul Jiului, Domogled – Valea Cernei şi Grădiştea Muncelului – Cioclovina) care ocupă zeci de mii de hectare.


Straja Foto: Complex Montana - Straja


În ultimii ani, cele mai mari investiţii în turism din regiune au avut loc la Straja, staţiunea din Masivul Vâlcan aflată la 10 kilometri de municipiul Lupeni. Cu timpul, Straja a devenit una dintre cele mai atractive zone de agrement din vestul ţării. Iarna, mii de turişti ajung aici în fiecare sfârşit de săptămână, iar pe lângă plăcerea schaitului, se pot bucura de frumuseţea locului. Imaginile publicate pe pagina de Facebook a Complexului Montana, din staţiune, arată de ce Straja a ajuns una dintre cele mai atractive destinaţii turistice de iarnă, din România.


Straja Foto: Complex Montana - Straja
 

Povestea staţiunii din Masivul Vâlcan


Declarată staţiune în urmă cu două decenii, Straja se numără printre cele mai importante atracţii turistice din vestul ţării. A fost înfiinţată la o altitudine de 1.445 de metri, pe munte, iar la poalele ei se află municipiul Lupeni, de care este conectată printr-o şosea de 10 kilometri şi printr-o telegondolă. În Straja au fost amenajate 12 pârtii de schi, fiecare fiind echipată cu instalaţie de transport pe cablu (teleschi). Cinci dintre acestea beneficiază şi de instalaţie de nocturnă.


Straja în 2006 Foto: Traian Manu


Straja în 2006 Foto: Traian Manu


Straja în ianuarie 2020 Foto: Complex Montana - Straja

Pârtiile însumează aproximativ 26 kilometri. Una dintre ele, care coboară până la poalele muntelui, are opt kilometri. Straja este vizitată în special iarna, de iubitorii de schi, însă este şi un loc istoric şi o destinaţie pentru pelerini. În masivul Straja, unul din locurile de hotar aleTransilvaniei din 1916, în Primul Război Mondial s-au dat lupte grele pentru apărarea ţării şi au murit peste 1.500 de ostaşi români. În memoria lor au fost ridicate, pe munte, schitul Sfinţilor Constantin şi Elena şi Crucea Eroilor. Complexul turistic de la poalele pârtiilor de schi cuprinde peste 200 de cabane, case de vacanţă, pensiuni şi vile.


Straja în ianuarie 2020 Foto: Complex Montana - Straja


Straja în ianuarie 2020 Foto: Complex Montana - Straja


Vă recomandăm să citiţi şi:

Vulcan, centrul minier pe care localnicii îl vor oraş-staţiune. Turiştii îl caută pentru a schia pe şosea

„Cuibul de vulturi“ al dacilor. Ce secrete ascunde cetatea Băniţa, situl UNESCO inaccesibil iarna

Cum trăiesc două femei în blocul fantomă din munţi: „La 79 de ani crăp lemne ca un bărbat tânăr” VIDEO

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările