Hunedoara

articolul anterior articolul urmator

Suma uriaşă pentru care a fost asigurată matriţa antică din Sarmizegetusa Regia. Ce despăgubiri poate primi muzeul dacă ar rămâne fără piesa unică în lume

0
12 Jun 2019 15:48:16
Autor: Daniel Guţă
Matriţa din Sarmizegetusa Regia. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Matriţa din Sarmizegetusa Regia. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Cel mai celebru artefact din posesia muzeului din Deva este matriţa descoperită în vara anului 2013, în incinta Sarmizegetusei Regia. A fost asigurată separat faţă de celelalte piese din colecţie.

În august 2013, în preajma Sânzienelor, o furtună puternică a dus la dislocarea mai multor fagi bătrâni din Sarmizegetusa Regia, iar sub rădăcina unui trunchi smuls din pământ, a doua zi, un grup de vizitatori şi administratorul sitului, Vladimir Brilinsky, au descoperit un artefact unic în lume: o matriţă antică, împodobită cu reprezentări artistice ale unor animale mitice. Modul în care obiectul cu formă hexagonală a ajuns la Sarmizegetusa Regia şi originea sa au rămas un mister.

Matriţa despre care arheologii susţin că a fost folosită pentru confecţionarea unor obiecte de artă din metal a fost realizată din bronz şi are o greutate de circa opt kilograme. Pe ea au fost încrustate scene de luptă între animale, reale şi fabuloase, care au dat naştere mai multor interpretări. Pe matriţă se află trei tipuri de grifoni: grifonul-vultur, grifonul-leu şi grifonul-lup. Dacă primele două tipuri se găsesc pe un spaţiu larg, grifonul-lup este specific spaţiului nord-pontic. Alături de ei sunt înfăţişaţi lei, tigrii, leoparzi, rinoceri, hipopotami, urşi, mistreţi, lupi, tauri, zimbri, câini, cerbi, cai, ţapi, antilope, iepuri.

În 2015, Andreea Ciuciu, o tânără din Arad prezentă la descoperirea artefactului,  a solicitat autorităţilor statului român o recompensă de 500.000 de lei pentru participarea la descoperirea matriţei, iar procesul este judecat din martie 2017 la Tribunalul Hunedoara. Magistraţii au dispus efectuarea unei noi expertize pentru a se stabili valoarea estimată a artefactului. Până la noua noua expertiză, valoarea la care a fost estimată matriţa de bronz din Sarmizegetusa Regia, încă dinaintea începerii procesului, a fost de 560.000 de lei (circa 120.000 de euro). Prima expertiză a fost întocmită de arheologul Adriana Pescaru, expert atestat, fost director al Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva.

Despăgubiri până la 250.000 de euro
Pentru anul 2019, matriţa antică a fost asigurată de muzeu cu suma de 7.560 de lei. „Asigurarea piesei arheologice Matriţa, valoare piesa 560.000 lei este împotriva riscurilor, ca urmare producerii: unui accident auto, oricărui act de tâlhărie şi/sau atac armat, furtului prin efracţie, grevelor, revoltelor populare, tulburărilor civile, actelor de vandalism sau sabotaj, riscurilor de incendiu, trăznet, explozie, căderi de corpuri, riscurilor de furtună, uragan, ploaie torenţială, grindină, inundaţie (ca urmare a calamităţilor naturale sau ca urmare a avarierii accidentale a conductelor de apă), prăbuşire sau alunecare de teren, avalanşe, cutremure. Instalaţia de protecţie şi alarmare este funcţională, societatea de pază posedă o poliţa de răspundere faţă de serviciile prestate de 250.000 euro/eveniment”, se arată în documentele contractului de asigurare.

Muzeul a încheiat poliţe de asigurare şi pentru celelalte obiecte de tezaur şi numismatice din colecţiile sale. Au fost asigurate 17.749 piese, cu valoarea totală de 1.735.782 lei, preţul plătit firmei de asigurări fiind de 14.840 lei, pentru 12 luni din 2019.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Secretele templelor dacilor: altare de sacrificii, locuri de observaţii cereşti şi sanctuare de iniţiere a războinicilor. De ce au fost distruse din temelii de romani

Matriţa antică din Sarmizegetusa Regia va fi reevaluată. Un istoric renumit a fost propus pentru expertizarea artefactului

VIDEO Filmul secret care dezvăluie cum a fost găsită matriţa din Sarmizegetusa Regia. „Am cerut recompensa, aflând că valorează cât trei brăţări dacice”

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii