Hunedoara

articolul anterior articolul urmator

Tânără revenită în ţară după opt ani în Dubai: „Aici eşti umilit la uşile doctorilor. Stai cu orele să te vadă cineva, dar pe toţi îi doare în fund”

31
9 Oct 2019 16:49:34
Autor: Daniel Guţă
FOTO: Mira Moga.
FOTO: Mira Moga.

O tânără revenită  în ţară după o lungă perioadă petrecută în Dubai a aflat pe propria piele umilinţele la care sunt supuşi pacienţii în sistemul medical românesc.

Mirabela Moga, o tânără revenită în ţară după opt ani petrecuţi în Dubai (Emiratele Arabe Unite)  a rămas şocată de modul în care sunt trataţi pacienţii din spitalele de stat ale României.

S-a prezentat la secţia de Ortopedie a Spitalului municipal Hunedoara, la o consultaţie pentru care a achtat 45 de lei, însă a avut de aşteptat patru ore pentru a intra în cabinetul medicului. Între timp, angajaţii spitalului i-au dat de înţeles că dacă nu îi convine modul în care este primită, să meargă la cabinetele private ale medicilor din spital.

Iată povestea tinerei, publicată pe pagina sa de Facebook.

„De la ora 8:45 stau la uşa cabinetului de ortopedie din cadrul spitalului municipal din Hunedoara. Au trecut 3 ore şi jumătate! Trei!!! Nu se ştie câte ore mai am de aşteptat. Deci o zi pierdută. Timpul meu şi al altor pacienţi nu contează. Noi suntem nişte rahaţi cu ochi... De-abia la ora 10 am aflat dacă doctorul "de serviciu" consultă şi pacienţi care vin să plătească în spital. Am înţeles că nu toţi acceptă, deşi sunt plătiţi pentru asta, că unii te obligă să mergi la cabinetele lor private. Normal, una e să iei 200 de lei pe consultaţie, altă să plătească cineva 45 de lei la spitalul de stat... Cum vine asta??? "Asta e sistemul, n-avem ce să facem. Unii acceptă, alţii nu", mi-a zis o doamna de la Secretariat. Adică e pe vrute. Dacă vrea doctorul, acest zeu coborât pe Pământ.

Am tot întrebat asistenţii de pe-aici dacă există o ordine, să ştiu şi eu când urmează să intru, mai ales că am plătit pentru consultaţie. Dacă mai durează mult poate mă duc în treaba mea şi revin. Nu există... Mi s-a spus că "o să va vadă domnul doctor între alţi pacienţi", apoi că "o să va vadă domnul doctor la final", majoritatea pacienţilor de la coadă beneficiind de consultaţii acoperite de sistemul de asigurări de sănătate. Nu se ştie clar CÂND, deci aştept... Nici la baie nu mă pot duce.

Scrieţi, nene, pe uşa: "Idioţii care vor să fie consultaţi contra cost să se prezinte la cabinet începând cu ora X". Nu ne lăsaţi să stăm că tâmpiţii pe la uşi, o zi întreagă!

Văzându-mi revolta, un asistent mă îndeamnă să mă duc la cabinetul privat al doctorului. Adică să...donez cei 45 de lei plătiţi deja la spital (atât costă consultaţia în spitalul municipal) şi să mă duc să plătesc din nou la privat. Nu, merci!

Mă întreba un prieten de ce vreau să plec din nou din ţară. Uite, de asta! Şi de asta! Pentru că nu suport haosul asta din sistemul medical de stat, pentru că eşti umilit pe la uşile doctorilor, pentru că stai cu orele, bolnav, aşteptând să te vadă cineva, pentru că pe toţi îi doare-n fund şi pentru că "merge şi aşa".

Ştiu, mulţi vor spune că trebuia să mă duc la privat din capul locului. Nu stau în 200 de lei, cât costă consultaţia la privat, însă 8 ani de zile am contribuit la sistemul de sănătate din România deşi am fost plecată din ţară. Sunt vreo 10 mii de lei pe care eu i-am dat la stat pentru servicii medicale. Dacă tot am plătit banii ăştia statului român, cred că merit şi eu să fiu tratată într-un spital de stat, pe bani mai puţini decât aş da la privat. Deşi e prima şi ultima dată când mai fac asta”, a scris Mira Moga.

Ea a menţionat pentru adevarul.ro că nu este revoltată împotriva medicilor sau a angajaţilor spitalului, ci crede că ar trebui ca pacienţii să beneficieze de condiţii mai bune, astfel încât să nu fie nevoiţi să aştepte cu orele pe la uşile cabinetelor medicale.  „Apreciez faptul ca spitalul e curat, e dotat, medicii sunt buni, doar că la capitolul "asteptare" se depăşeşte limita bunului simţ cu mult”, a mai spus Mirabela.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Spitalul municipal din Hunedoara a fost dotat cu echipamente medicale pentru ATI, în valoare de 210.000 de euro

Spitalul din Deva a primit un RMN, achiziţionat de minister. Va funcţiona într-un spaţiu modernizat

Investiţii de peste 100 de milioane de lei în Spitalul judeţean din Deva. Cum au fost cheltuite fondurile în ultimii ani
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

31 Comentarii

gmbplay
9.10.2019, 17:05:21

De ce a trebuit sa specificati ca respectiva este venita , vezi Doamne din dubai de zici ca acoloeste raiul pe pamint .

-10 (22 voturi)
Nicolae Ceausescu
9.10.2019, 17:52:31

"Aici eşti umilit la uşile doctorilor." Daca tot iti platesti consultatia ce cauti in spitalul de stat? Trebuia sa intrebi de adresa cabinetului privat al D-lui Doctor! In Dubai dadeai 3000 dolari pe consultatie!

-9 (23 voturi)
ion carutasul
9.10.2019, 17:32:07

Recunostem usor ce este comentariul gmbplay ! Desi Dubai se scrie cu D sa vedem totusi ce ofera de fapt sistemul medical romanesc . Istoricul : 1. Boala incurabila, cancer 2 Diagnostic pus si apoi certificat de institutie abilitata . 3, Cerinte ,refacere a aceleiasi expertize in alt spital privat .4 Stare pacient foarte rea ,obligata la deplasari .5 Dupa clarificare ,indicatii de compensare a unor stari de infectii..anemie intr-o clinica de stat oarecare . 6. Spitalul de stat refuz internare ,nu trateaza boli cronice . 7 Incercare internare sectie specializata spital judetean ,. Nu sunt locuri,paturi . 8 . Ultima solutie Morffina . Deci nimeni nu este dispusa sa faca ceva,sa incerce .Chiar paleativ . Nimic . 9 , SFARSITUL . Detin acte doveditoare a ceea ce face sistemul si personalul medical romanesc in caz de boala . Te ajuta sa treci in lumea celor drepti . Morfina ramasa sa returneaza fara acte doveditoare returnarii . Vezi trafic de droguri !

+9 (13 voturi)
iwillneverlookback2017 iwillneverlookback2017
9.10.2019, 17:34:35

Da ba, da si'n Dubai daca esti violata esti apoi biciuita ca ai facut sex in afara casatoriei, plus daca esti lesbiana. SI acolo e pedofileala si casatoreala cu copile de 9-10 ani in toi. Laso-n...ca macane. Decat civilizatie ca la aia...

-10 (20 voturi)
Mihai Popescu
9.10.2019, 18:11:10

Medicii si in general peronalul medical sunt zei in spital. Au numai drepturi si salarii f.f. mari si intodeauna "mortu' este de vina". O lipsa de responsabilitate totala.

+14 (18 voturi)

Vezi toate comentariile (31)