Tenebrele castelului Nopcsa. Locul plin de secrete întunecoase trece prin mari transformări VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Castelul Nopcsa se află în şantier din 2019. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL
Castelul Nopcsa se află în şantier din 2019. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Tenebrele castelului baronului Nopcsa. Monumentul din Ţara Haţegului a trecut prin mari transformări în ultimul an.

Lucrările de reabilitare a castelului Nopcsa, din Ţara Haţegului, au început în toamna anului 2019 şi circa trei sferturi din ele au fost realizate.

GALERIE FOTO CU CASTELUL NOPCSA

Monumentul istoric lăsat să se ruineze din anii ´90 se transformă treptat în „bijuteria” arhitecturală de altădată. În aceste zile, continuă lucrările de înlocuire a acoperişului castelului. Faţadele au fost tencuite şi au căpătat culoarea albă, la fel şi spaţiile interioare.

Peste nouă milioane de lei vor fi investiţi în reabilitarea castelului şi transformarea acestuia într-un muzeu dedicat Ţării Haţegului şi familiei Nopcsa (Nopcea). Fondurile au fost accesate de Consiliul Judeţean Hunedoara, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală 2, iar finalizarea lucrărilor este aşteptată în acest an.

Lacul Cinciş, un firicel de apă în amonte. Priveliştea spectaculoasă de la biserica părăsită VIDEO

Cele mai stranii „sate fantomă”. Locurile ascunse de civilizaţie, ţinute în viaţă de o mână de oameni FOTO

Castelul Nopcsa a fost ridicat la sfârşitul secolului al XVIII-lea, iar timp de două secole una dintre bijuteriile Ţării Haţegului. La instaurarea regimului comunist, monumentul din satul Săcel, din vecinătatea oraşului Haţeg, a fost naţionalizat şi transformat într-un internat şi o şcoală pentru copii cu nevoi speciale, care a funcţionat până la sfărşitul anilor ’90.

După închiderea şcolii, vechea reşedinţă a familiei Nopcea a fost abandonată pentru mai mulţi ani, iar unii dintre localnici au devastat-o treptat, fără nicio piedică din partea autorităţilor. Un motiv al distrugerilor au fost poveştile că în pereţii săi, baronul Franz Nopcsa (Nopcea) – un savant renumit - ar fi ascuns o parte din averea sa. Castelul, care a aparţinut familiei Nopcsa nu a mai fost revendicat de presupuşi urmaşi ai acesteia. Din 2001, Consiliul Judeţean Hunedoara a preluat în 2001 în administrare clădirile unităţii şcolare şi castelul şi a instituit pază.

Dosarele X din Retezat. Mărturii despre OZN-urile observate pe munte înaintea tragediei aviatice din 1991

Secretele construcţiei barajului Cinciş, colosul din beton al „lacului blestemat“ care a înghiţit cinci sate

Secretele tunelurilor de zeci de kilometri construite sub Retezat, pentru barajul Gura Apelor VIDEO

Secretele savantului Nopcsa

Savantul Franz Nopcsa a fost ultimul descendent al vechii familii nobiliare Nopcea (Nopcsa) din Transilvania. A fost om de ştiinţă specializat în paleontologie, a descoperit fosilele mai multor specii de dinozauri pitici din Ţara Haţegului, a fost diplomat, dar şi spion, a deţinut titluri nobiliare şi academice, însă a rămas în istorie şi prin relaţia sa, sfârşită tragic într-un hotel din Viena, cu partenerul său, Bajazid Doda.


Castelul Nopcsa în 2019. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

castelul nopcea in santier foto daniel guta adevarul

În faţa castelului său din Săcel, Franz Nopcea a fost aproape ucis cu pietre de săteni. Scena s-a petrecut în 1920, iar baronul a fost salvat de la moarte de prietenul său Bajazid.


Castelul Nopcsa, martie 2021. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

castelul nopcea in santier foto daniel guta adevarul

„În momentul când ţăranii români au intrat cu oile pe domeniul castelului, pe dealul din apropiere, Franz a vrut să le dea o lecţie. Şi-a luat pistolul şi a ieşit afară din castel. În cearta care a urmat, un ţăran l-a lovit cu o piatră în cap, înainte ca Franz să poată reacţiona, iar mai apoi ciobanii l-au bătut cu bâtele, lasându-l aproape fără suflare. Bajazid l-a ridicat şi l-a dus la castelul Kendeffy din Sântămăria Orlea, unde a zăcut câteva săptămâni şi a primit îngrijiri. Cu toate acestea, rănile au fost atât de puternice încât diagnosticul a fost de craniu fracturat, iar mai apoi, printr-o intervenţie chirurgicală, a fost necesară îndepărtarea bucăţilor de os rupte şi acoperirea locului cu o plăcuţă de argint. De pe urma acestui episod a rămas cu sechele permanente şi tulburări ale sistemului nervos”, relata cercetătorul Dacian Muntean, în volumul „Aventurile şi călătoriile baronului Nopcea”.


Castelul Nopcsa. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Ultimele clipe din viaţa baronului Franz Nopcea s-au conumat într-un hotel din Viena, în care acesta şi prietenul său Bajazid, care îi fusese partener pentru aproape trei decenii, au fost găsiţi morţi. În 26 aprilie 1933, un ziar vienez anunţa tragedia astfel: „Dramă sângeroasă, petrecută ieri în Strada Singer. Baronul Franz Nopcsa, care locuia la etajul al treilea al casei de la numărul 12, şi-a împuşcat în apartament secretarul său de o viaţă, albanezul de 45 de ani Baiazid Elmas Doda, după care, la masa de lucru, s-a sinucis cu un glonţ tras direct în gură.Nopcsa pare să fi pregătit fapta cu grijă”, scrie Dacian Muntean, în volumul „Aventurile şi călătoriile baronului Nopcea”. Scrisoarea de adio găsită asupra sa explica tragedia: „Motivul sinuciderii mele este sistemul meu nervos, care se află la capăt. Motivul pentru care l-am ucis pe bunul prieten şi secretar al meu, domnul Baiazid Elmas Doda, în timpul somnului lui, fără ca el să aibă vreo bănuială a ceea ce se va întâmpla, a fost acela că nu am vrut să îl las în urmă bolnav, în mizerie şi sărăcie, pentru că ar fi suferit mult”. Baronul Nopcea a murit la vârsta de 56 de ani, iar trupul său a fost incinerat.

castelul nopcea in santier foto daniel guta adevarul


Castelul Nopcsa, în urmă cu un an.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Marele mister al Sarmizegetusei Regia. Cine a distrus din temelii templele antice: dacii sau romanii?

Cele mai frumoase şosele noi din Ţinutul Pădurenilor. Drumurile din munţi care animă satele pustii VIDEO

Satul din inima munţilor, cu şosea nouă şi iluminat modern, unde oamenii înfruntă haitele de lupi VIDEO

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite