Termocentrala Mintia din Hunedoara, scoasă la vânzare. Cât cere statul român pe uzina închisă în urmă cu un an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Termocentrala Mintia. ADEVĂRUL
Termocentrala Mintia. ADEVĂRUL

Termocentrala Mintia din Hunedoara, închisă şi aflată în conservare de aproape un an, a fost scoasă la vânzare prin licitaţie publică.

Termocentrala Mintia din Hunedoara, aflată în conservare, a fost scoasă la vânzare, prin licitaţie publică, cu un preţ de pornire de peste 91 de milioane de euro.

Virgil Popescu: Termocentrala de la Mintia nu se va vinde la fier vechi. Vom debloca şi situaţia de la Iernut

Termocentrala Mintia, închisă după 52 de ani. Ultima zi de lucru pentru salariaţii „stelei de pe Mureş”

Angajat al Termocentralei Mintia găsit spânzurat. Se afla în preaviz şi urma să fie disponibilizat

Procedurile legale de organizare a licitaţiei publice pentru vânzarea Termocentralei Mintia au fost finaizate, a informat, luni, Prefectura Judeţului Hunedoara. 

Administratorul judiciar al Complexului Energetic Hunedoara, societate de stat care înglobează termocentrala din judeţul Hunedoara (Expert Insolvenţă SPRL) a transmis un comunicat în care a arătat că licitaţia va avea loc în 15 iulie 2022 la sediul CEH, din Petroşani. 

Preţul de pornire pentru termocentrală este de 91,2 milioane de euro, exclusiv TVA. 

În cazul în care termocentrala nu va fi vândută, licitaţia va fi reluată în 29 iulie, 12 august, 26 august, în aceleaşi condiţii de preţ.

Condiţiile de valorificare a acestui activ au fost aprobate de adunarea creditorilor SCEH SA în cadrul şedinţei convocată de administratorul judiciar la data de 20 mai 2022

„Printre condiţiile impuse de către Ministerul Energiei companiei care va achiziţiona termocentrala se află şi obligativitatea realizării unei noi capacităţi energetice de 800 Mwh în bandă pe gaz metan şi energie regenerabilă până la finele anului 2026. În comunicatul transmis de administratorul judiciar se arată că prin implementarea acestei măsuri vor putea fi puse în aplicare demersurile necesare astfel încât să se stopeze poluarea cu dioxizi de sulf, oxizi de azot şi pulberi şi Termocentrala Mintia să se adapteze la noile standarde europene prin care se urmăreşte trecerea de la producţia de energie electrică pe bază de cărbune la cea din surse regenerabile”, a informat Prefectura Hunedoara.

Termocentrala Mintia este compusă din terenuri (3.297.807 mp) şi construcţii, precum şi din bunurile mobile şi echipamentele aferente.
 

Termocentrala Mintia - „Steaua de pe Mureş”  

Termocentrala a funcţionat peste jumătate de secol, fiind una dintre cele mai mari din ţară. 

Lucrările la uzina energetică de pe malul Mureşului au început în anii ´60. „Steaua de pe Mureş”, aşa cum era numită în trecut, a fost construită în imediata vecinătate şi peste o parte din fosta aşezare daco-romană Micia, din care au mai rămas amfiteatrul antic şi băile termale. Avea o putere instalată de 1285 MW în 5 grupuri energetice de 210 MW fiecare şi un grup de 235 MW, alimentate cu cazane de abur de 660 t/h. 

Termocentrala a devenit funcţională în toamna anului 1969. Ea folosea în principal huila provenită de la minele din Valea Jiului, cu putere calorifică medie de 15.392 kJ/kg, dar şi cărbune de import.

Combustibili auxiliari, folosiţi la porniri şi pentru stabilizarea flăcării, erau gazele naturale şi păcura. Energia electrică produsă era livrată în sistemul naţional într-o staţie de interconexiune - Mintia de 110kV, 220 kV şi 400 kV. Centrala a fost pusă în funcţiune în 3 etape: 1969 - 1971 (etapa 4x210 MW), 1977 - grupul 5 şi 1980 - grupul 6 de câte 210 MW fiecare. Grupul 3 a fost retehnologizat în anul 2009 la 235 MW. 

„De la punerea în funcţiune şi pâmă la finele anului 2011, termocentrala Mintia a livrat 204 TWh din energia electrică necesară României şi a consumat 117 milioane tone de cărbune”, se arată în prezentarea Termocentralei Mintia, de pe pagina electronică a acesteia. În 2021, activitatea termocentralei a fost oprită.

Din martie 2021, Termocentrala Mintia nu a mai furnizat căldură şi apă caldă în municipiu. În luna iulie a anului trecut, grupul energetic a fost închis şi a intrat în conservare, după ce aproape 700 de salariaţi au fost disponibilizaţi.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Povestea celei mai vechi hidrocentrale a Hunedoarei. A fost „perla inginerească“ din epoca austro-ungară VIDEO

Controversele Retezatului. De ce s-au opus oficialii americani ridicării marelui baraj Gura Apelor din Hunedoara

VIDEO Hidrocentrală nouă pe râul Strei. A costat 50 de milioane de euro şi a fost realizată de companii româneşti

Secretele Porţilor de Fier, megaproiectul anilor '70: barajul uriaş de pe Dunăre, cel mai periculos loc şi insula scufundată

VIDEO Lacul Gura Apelor din Retezat. Priveliştile impresionante de pe barajul grandios construit în inima munţilor, cel mai mare din Europa anilor '80

Marile lacuri de acumulare din România care au înghiţit sate întregi. Ce drame ascund barajele Bicaz şi Porţile de Fier

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite