Hunedoara

articolul anterior articolul urmator

Termocentrala Mintia, închisă după 52 de ani. Ultima zi de lucru pentru salariaţii „stelei de pe Mureş”

19
26 Jul 2021 20:17:26
Autor: Daniel Guţă
Termocentrala Mintia. Foto: Viorel Georgescu. Facebook.
Termocentrala Mintia. Foto: Viorel Georgescu. Facebook.

Termocentrala Mintia îşi închide porţile după mai mult de jumătate de secol. Aproape 700 de angajaţi ai „stelei de pe Mureş” au fost disponibilizaţi.

Termocentrala Mintia rămâne pustie. Luni este ultima zi de lucru pentru cea mai mare parte din angajaţii societăţii. De la Mintia, au fost disponibilizaţi 662 de salariaţi.

Angajat al Termocentralei Mintia găsit spânzurat. Se afla în preaviz şi urma să fie disponibilizat

Complexul Energetic Hunedoara rămâne fără aproape 1.500 de angajaţi. Ce se va întâmpla cu Termocentrala Mintia

Primarul Devei: „Termocentrala Mintia nu va mai porni. Devenii să îşi cumpere centrale pe gaz”


„Cetăţenii din municipiul Deva care de-a lungul timpului au beneficiat de serviciul de termoficare oferit de energeticienii de la Mintia, pot fi alături de cei din ultimul schimb, în jurul orei 22.45, în fata porţii termocentralei. La ora 23.00, Termocentrala Mintia îşi închide porţile, la comanda Ministerului Energiei. Scolile din Deva vor îngheţa la propriu în iarna ce urmează”, susţine liderul de sindicat Cristian Iştoc, într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook. În ultimele luni, Primăria Deva a demarat procedurile pentru dotarea unităţilor şcolare din municipiu cu centrale termice pe gaz.„Din tinereţe, de pe băncile liceului m-am pregătit pentru acest loc de muncă. Am avut norocul să mă formez ca om şi profesionist aici. Am avut şansa să cunosc şi să lucrez alături de oameni extraordinari, deosebiţi, atât ca şefi, colegi sau subalterni. Din păcate, şi fără a putea face ceva personal, de astăzi se închid porţile Termocentralei Mintia. Rămas bun tuturor şi sa ne vedem cu bine!”, scrie Viorel Georgescu, un fost angajat al Termocentralei Mintia, pe pagina sa de Facebook.


Termocentrala Mintia. Foto: Viorel Georgescu.

Prefectura Hunedoara a anunţat, luni, că au fost luate toate măsurile necesare începerii procesului de conservare a termocentralei. „Potrivit rapoartelor prezentate, la termocentrala Mintia sunt luate, conform prevederilor legale, toate măsurile pentru protejarea bunurilor şi asigurarea în continuare a mentenanţei instalaţiilor care se vor afla în operare. Au intrat deja în activitate atât angajaţii firmei de pază cât şi muncitorii care vor supraveghea funcţionarea, întreţinerea şi reparaţiile instalaţiilor, acolo unde acest lucru se impune”, a informat Prefectura Hunedoara.

Potrivit reprezentanţilor instituţiei, printr-o companie externă, începând de luni, 26 iulie 2021, au fost angajate aproximativ 70 persoane care vor asigura mentenanţa întregului sistem şi funcţionarea angrenajelor care nu pot fi oprite.


Termocentrala Mintia. Foto: Viorel Georgescu.

Disponibilizări masive

Aproape 1.500 de angajaţi din cei 4.000 ai Complexului Energetic Hunedoara au fost disponibilizaţi, într-o singură tranşă. „Sunt 662 persoane care pleacă de la Mintia şi 815 angajaţi de la structurile din Valea Jiului ale CEH. Persoanele disponibilizate de la CEH vor beneficia de plăţi compensatorii şi venit de completare, în funcţie de vechimea fiecăruia”, arăta un comunicat al Prefecturii Judeţului Hunedoara.

Termocentrala Mintia, aflată în vecinătatea municipiului Deva, pe malul Mureşului a devenit funcţională în toamna anului 1969. „Steaua de pe Mureş”, aşa cum era numită în trecut, are o putere instalată de 1285 MW în 5 grupuri energetice de 210 MW fiecare şi un grup de 235 MW, alimentate cu cazane de abur de 660 t/h, 13,72 MPa, 550 °C, fiecare bloc constituind o unitate independentă, se arată pe pagina de internet a termocentralei.


Termocentrala Mintia. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Combustibilul principal utilizat este huila din Valea Jiului, cu putere calorifică medie de 15392 kJ/kg. Cărbunele este transportat pe calea ferată. Combustibili auxiliari, întrebuinţaţi la porniri şi pentru stabilizarea flăcării sunt gazele naturale şi păcura. Energia electrică este livrată în sistemul naţional într-o staţie de interconexiune - Mintia de 110kV 220 kV şi 400 kV.

Centrala a fost pusă în funcţiune în 3 etape: 1969 - 1971 (etapa 4x210 MW), 1977 - grupul 5 şi 1980 - grupul 6 de câte 210 MW fiecare. Grupul 3 a fost retehnologizat în anul 2009 la 235 MW.
„De la punerea în funcţiune şi pâmă la finele anului 2011, termocentrala Mintia a livrat 204 TWh din energia electrică necesară României şi a consumat 117 milioane tone de cărbune”, se arată în prezentarea Termocentralei Mintia.
 

Vă recomandăm să citiţi şi:

Necazurile minerilor, „tratate” cu băi de mulţime. Diana Şoşoacă: „Le-am spus tuturor, jos masca” VIDEO

Revoltă în subteran. Minerii din Lupeni au oprit lucrul din cauza întârzierilor salariale

Ce salarii au minerii. „Pentru aceşti bani muncim într-o mizerie şi o umilinţă extraordinare”

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

19 Comentarii

Ludwig
26.07.2021, 20:58:26

127 milioane tone carbune? Si cat a poluat porcaria asta comunista? Cati au murit de cancer de plamani de la gudronul aruncat in aer. Sincer, eu as demolao. Viitorul e hidro, eolian, panouri solare, totul eco, curat si placut.

+6 (26 voturi)
Elrad Altmann
26.07.2021, 21:09:04

stai linistit. cand vor trebui sa faca focul cu lemne nu va mai fi poluare. va mirosi a trandafiri.

-9 (21 voturi)
Elrad Altmann
26.07.2021, 21:09:59

da, super eco. cand nu e soare si nici vant ce faci, casti gura la spatiul cosmic?

-6 (18 voturi)
Martin Luther
26.07.2021, 21:35:36

Sezi bland, ca nu a murit nimeni de la termocentrala asta. Prostiilea astea ti le baga in cap propaganda ecomarxista. Acum doar nu crezi ca panourile solare se fac cu energie de la alte panouri. Nicidecum, tot cu energie de la carbuni se topeste siliciul, ca doar fabrica aia nu functioneaza doar ziua si cand bate vantul. De ce crezi ca se fabrica in China? Ca sunt normele ecologice foarte stricte acolo?

+1 (11 voturi)
Gabriel Gabriel
26.07.2021, 21:40:40

Probabil mult mai putini decat mor de la monoxidul de carbon emanat de cazanele la mana a 2-a sau de la rosiile fortate cu ethrel sau eurile din cel mai banal aliment. O data cu inchiderea centralei, statul trebuia sa ia masuri de pastrare a acelor profesionisti, ingineri cu experienta si muncitori pe care ii obtii cu mii de ore de pregatire si mii de euro costuri. De ce nu au convertit-o in altceva? usor dar sigur, paznicii vor lasa ziganii sa fure fier cu fier si caramida cu caramida din aceasta termocentrala. Guvernul se spala pe maini, si-a facut datoria, alternative? capsuni si sparanghel in Spania.

-5 (17 voturi)

Vezi toate comentariile (19)

Modifică Setările