TIMP LIBER Ţinuturi hunedorene de legendă: Săcărâmb, fostul El Dorado al Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Săcărâmb este o adevărată bijuterie turistică
Săcărâmb este o adevărată bijuterie turistică

Acum 200 de ani, mica localitate de astăzi număra mai mulţi locuitori decât oraşul care azi este reşedinţă de judeţ. Satul Săcărâmb este singura localitate din Hunedoara unde în epocă venea să susţină concerte chiar Orchestra Filarmonicii din Viena.

Imediat după Certej, dacă apuci la dreapta, abătându-te de la drumul principal care merge spre Hondol, dai peste un şarpe de asfalt care-ţi roteşte volanul maşinii în volte isterice stânga-dreapta. Urcuşul nu durează mult. În circa 15 minute se poate pătrunde într-un spaţiu care păstrează în fibrele sale memoria aproape intactă a unei epoci apuse. La Săcărâmb, vizitatorul de azi poate păşi pe drumurile bătătorite acum un veac şi jumătate de civilizaţia austro-ungară. Interesesul acesteia pentru zăcămintele de aur şi de minerale aflate la Săcărâmb au lăsat urme vizibile şi astăzi.

Relicve

În epocă, Săcărâmbul era un veritabil El Dorado, un oraş pan-european cu italieni, cehi, nemţi, austrieci şi români reuniţi sub blazonul meseriei de miner. Săcărâmbul a fost un oraş minier unic în lume, pe teritoriul căruia au fost descoperite peste 100 de tipuri de minerale, două dintre ele fiind unice în lume, altele cinci fiind identificate doar în Africa de Sud. Nu trebuie uitat nici că în acest colţ de lume, acum 150 de ani, Filarmonica din Viena a ţinut un concert. Caracterul de fostă localitate cosmopolită a Săcărâmbului a rămas vizibil. Vizitatorii pot admira „biserica trăznită“, aşa cum o numesc localnicii, care a fost o biserică greco-catolică zidită în 1800 şi distrusă de către un trăznet 170 de ani mai târziu.

Ruinele ei veghează încă localitatea de pe creasta pe care a fost aşezată. Cea mai veche biserică este însă Biserica Romano-Catolică, zidită în 1777, a cărei mobilier datează de mai bine de 100 de ani. În această biserică se poate vedea altarul Sfintei Varvara, protectoarea minierilor. Există însă în localitate şi o biserică Ortodoxă. În centrul satului se află un monument care atestă istoria de centru economic important deţinut în perioada austro-ungară.

RECOMANDARI

Concurs naţional de dans modern la Hunedoara



Aproximativ 200 de de elevi din 14 judeţe se vor întrece sâmbătă la cea de-a cincea ediţie a Concursului Naţional de Dans Modern „Corviniana”. Evenimentul, organizat de Clubul Copiilor din Hunedoara şi Inspectoratul Şcolar Judeţean, va avea loc în sala „Siderurgistrul” din localitate, cu începere de la orele 11.00. Competiţia este destinată copiilor şi este cuprinsă în Calendarul Naţional al Activităţilor Extraşcolare din cadrul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului. Invitaţii speciali ai concursului sunt un grup de copii dqansatori din Argenteuil, Franţa, oraş înfrăţit cu municipiul Hunedoara. Consiliul Local Hunedoara a aprobat suma de 5.000 de lei pentru organizarea şi desfăşurarea acestui concurs. (Daniel Guţă)

Concursul va avea loc în sala „Siderurgistrul”

Balul Boboceilor

image

Elevii clasei a V-a de la Şcoala Generală „Andrei Şaguna” din Deva vă dau întâlnire, astăzi, de la ora 17.00, la „Balul Boboceilor”. Evenimentul va avea loc la Casa de Cultură din Deva. Perechile care vor intra în competiţie trebui să dovedească că se pricep atât la dansuri populare, cât şi la tango. Concursul de Miss şi Mister „în miniatură” se va lăsa cu diplome şi premii destinate şcolarilor.

Distracţie de weekend

„Police Academy” va fi prezentă, sâmbătă, în Mojo Club din Hunedoara. Cel care va aplica legea va fi DJ-ul, instrucţia va fi asigurată de animatoare, iar barmanii vor fi „amendaţi“ cu shoturi. Astăzi, în aceeaşi locaţie sunt aşteptaţi elevii de la Colegiul Naţional de Informatică (CNI). Sub motto-ul „Seara CNI Traian Lalescu”, fiecare şcolar este invitat să-şi cheme colegii şi să se distreze împreună.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite