Canoane bizare din Evul Mediu: masturbarea pedepsită cu biciul, sexul oral iertat doar cu penitenţă pe viaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Imagine din Biserica Almaşu Mic.
FOTO: Imagine din Biserica Almaşu Mic.

Reprezentanţii bisericii creştine a Evului Mediu au tratat cu mare atenţie viaţa intimă a enoriaşilor lor. O mulţime de canoane şi pedepse au fost impuse de clerici în comunităţile pe care le păstoreau, pentru cei tentaţi să „calce strâmb”.

Oamenii Evului Mediu ar fi avut o viaţă aproape lipsită de libertate dacă ar fi trebuit să respecte toate canoanele bisericii creştine, menită să se îngrijească de viaţa lor spirituală.

O arată mărturiile păstrate în scrierile unor istorici din secolele trecute, care arătau în ce fel se raporta biserica la plăcerile carnale considerate păcate. Iată cîteva dintre cele mai neobişnuite canoane:

Sexul în post, pedepsit
Canoane cu origini medievale pedepseau cuplurile care întreţineau relaţii sexuale în perioada de 40 de zile, de post, înainte de Paşti, Crăciun, dar şi în zilele de miercuri, vineri şi în nopţile de duminică. „Cine va face sex duminica, să ceară iertarea lui Dumnezeu şi să postească timp de trei zile”, arătau canoanele arhiepiscopului Theodore, folosite vreme de mai multe secole în Evul Mediu. au cercetat perioada Evului Mediu.

Postul negru, remediu pentru sex
Numeroase canoane impuse de biserică celor care păcătuiau constau în post, recitarea de rugăciuni şi versete, pedepse corporale şi răscumpărarea păcatelro prin donaţii şi pomeni. Postul negru, cu pâine şi apă, era deseori menţionat. „Dacă un bărbat păcătuieşte cu soţia sau logodnica altcuiva, el şi ea vor trebui să postească timp de şapte ani, trei doar cu pâine şi apă şi patru după cum îi va spune confesorul său”, arătau canoanele lui Theodore, un arhiepiscop creştin din secolul al VII-lea.

Dorinţa se pedepseşte
Şi „tentativele” unor relaţii intime nepermise erau pedepsite deseori, în secolele Evului Mediu. „Cel care doreşte să se desfrâneze cu o femeie şi ea nu îşi dă consimţământul, va trebui să postească 40 de zile şi nopţi cu pâine şi apă. Cel care va dori să păcătuiască împreună cu o călugăriţă şi ea nu este de acord, va trebui să postească un an cu pâine şi apă pentru patima sa”, arătau canoanele lui Theodore, păstrate ca model de inspiaţie pentru alte astfel de reglementări din secolele următoare.

Biciul, remediu pentru masturbare
Biciuirea, rugăciunea, aşezarea în genunchi pentru perioade îndelungate şi zilele de post erau canoanele date de preoţi celor care mărturiseau că îşi satisfăceau singuri poftele sexuale.

„Cel care se deflorează singur va trebui să se abţină de la carne pentru patru zile. Cel care doreşte să se desfrâneze singur, dar nu o poate face, trebuie să postească pentru 20 sau 40 de zile. Dacă este un băiat şi o face des, trebuie să postească 20 de zile sau să se biciuiască. Cel care se va desfrâna de unul singur, în moduri nenaturale, împotriva firii, să se căiască pentru tot restul vieţii. Cel care se va murdări în somn să se trezească şi să cânte şapte psalmi în genunchi şi să postească ziua, doar cu pâine şi apă, sau să cânte 30 de psalmi şi la fiecare verset să îngenuncheze”, arătau Canoanele lui Theodore.

Sexul oral, pedepsit pe viaţă
„Sexul diavolesc” cu femei sau animale aduce penitenţa pentru tot restul vieţii, arata un canon bisericesc. Iar le fel de grav era considerat şi sexul oral. „Cine va spurca faţa altuia, acesta este răul cel mai mare. Cel care va fi judecat de aceasta va trebui să facă penitenţă pentru toată viaţa”, se arată în canoanele lui Teodor.

Românii evlavioşi
Regulile inspirate din canoanele episcopilor medievali s-au aplicat şi românilor din secolele trecute, care, sub ameninţarea pedepsei divine, trebuiau să respecte cu stricteţe învăţăturile biseiricii. Relaţiile intime erau interzise cu desăvârşire în zilele de post, iar pentru a nu stârni patimi, cuplurile trebuiau să doarmă în paturi separate. „Se cade tot creştinului, muierii şi bărbatului, două paturi să aibă de aşternutul lor şi de ei şi să se culce duminica şi într-alte zile sfinte şi la praznice domneşti şi în săptămâni mari, iară nu să se tăvălească de-a pururiea ca porcii într-un tină”, informau autorii volumului „Medicina şi Farmacia în trecutul românesc”, publicat în 1936.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Reţeta ideală pentru pofta de sex şi vigoarea bărbaţilor din Evul Mediu. Ce alimente banale formau atunci „viagra“

Un savant din secolul al nouălea, cunoscut prin lucrările sale în întreaga Europă medievală, a fost autorul unora dintre cele mai populare reţete menite să trateze problemele de natură sexuală din cuplu. Remediile lui Al-Jazzar preced inventarea viagrei moderne.

Reţete pentru refacerea virginităţii şi orgasme fără sfârşit. Secretele contesei care a revoluţionat viaţa sexuală în Evul Mediu

Femeile din Evul Mediu aflau cum pot redeveni fecioare, dacă foloseau poţiunile misterioase ale contesei Caterina Sforza. Celebra autoare a unei lucrări ştiinţifice didicată performanţelor sexuale şi modului de redobândire a virginităţii, a intrat în istorie datorită reţetelor sale controversate.

Credinţe despre viaţa sexuală în Evul Mediu: de ce femeia trebuia să sară de şapte ori în spate după fiecare act sexual

Credinţele care priveau viaţa sexuală a oamenilor din secolele trecute au fost cu totul neobişnuite. O dovedesc documentele vechi, care cuprindeau studii de anatomie şi recomandări despre relaţiile sexuale, folosirea unor afrodisiace şi despre metodele contraceptive ale strămoşilor noştri.

Obiceiurile românilor din secolul al XIX-lea: „Abstinenţa este atât de aspră încât nu poţi cumpăra cu aur nicio cană de lapte“

În urmă cu un secol şi jumătate, James Oscar Noyes, un medic american în armata sultanului, vizita teritoriile României şi descria în amănunt viaţa locuitorilor lor. Cel mai mult l-au şocat ritualurile religioase pe care românii le îndeplineau cu stricteţe şi modul de viaţă al preoţilor de la sate.

Torturi crunte aplicate primilor creştini: fecioara trimisă în bordel înainte de a fi arsă pe rug, tânăra topită în baia de bronz, călugărul prăjit pe cărbuni

Mărturii istorice şi legende vechi despre vieţile primilor creştini oferă detalii înfiorătoare despre martiriul lor şi despre torturile inimaginabile la care au fost supuşi înainte de a muri.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite