Tragedia care a îndoliat Valea Jiului: s-au împlinit şase ani de la exploziile din Mina Petrila, în care au murit 13 oameni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

S-au împlinit şase ani de la accidentul din mina Petrila, în urma căruia 13 oameni au murit. Victimele celor două expolozii produse în subteranele celei mai vechi exploatări din Valea Jiului sunt comemorate astăzi.

În 15 noiembrie 2008, Valea Jiului era îndoliată de unul dintre cele mai grave accidente de muncă, petrecute în ultimele decenii în minele de cărbune. Tragedia a avut loc în chiar cea mai veche exploatare minieră funcţională în zonă, Petrila. În ziua de sâmbătă, 15 noiembrie 2008, în jurul orei 15:00, o explozie produsă într-un abataj minier, în urma acumulărilor în exces de gaz metan, a provocat moartea a opt mineri. Alţi opt salvatori minieri aflaţi în subteran în acel moment au suferit arsuri grave, în urma deflagraţiei.

Patru ore mai târziu, o altă explozie avea să curme viaţa altor cinci mineri şi salvatori din mină şi rănirea altor oameni. Cele două deflagraţii, soldate cu moartea a 13 mineri şi rănirea altor 15, au avut loc la o adâncime de aproape 1.000 de metri, ambele fiind cauzate de acumularea gazelor toxice în mină. Abatajul în care au avut loc exploziile fusese deschis cu doar o săptămână înaintea accidentului, iar în urma tragediei a fost din nou închis.

Trei condamnaţi după tragedie
Ancheta tragediei din mina Petrila a dus la condamnarea foştilor şefi ai exploatării. Aurelian Nicula, Gheorghe Roşu şi Dan Ungur, foşti şefi în cadrul Exploatării Miniere Petrila, au fost condamnaţi la închisoare pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpa şi nerespectarea măsurilor de protecţie a muncii în cazul accidentului colectiv de muncă în dosarul tragediei petrecute la Mina Petrila.

Sentinţa a fost dată în decembrie 2013, de Curtea de Apel Craiova. Aurelian Necula, ex-director al EM Petrila, a primit o condamnare de 6 ani şi jumătate de închisoare; Gheorghe Roşu, fost inginer şef cu securitatea şi sănătatea în muncă a primit patru ani de închisoare, iar Dan Ungur, fostul şef al sectorului aeraj şi al staţiei de salvare minieră a primit o condamnare de patru ani de închisoare. Cei trei au fost puşi să plătească despăgubiri de câteva zeci de mii de lei către familiile victimelor din explozia produsă în subteran.

Lovitură pentru minerit
După cele două explozii din 15 noiembrie 2008, exploatarea minieră din Petrila, în care la acea vreme lucrau aproximativ 2.000 de oameni, a intrat într-un declin accentuat. Cea mai veche mină din Valea Jiului a continuat să funcţioneze doar la o treime din capacitate, iar în prezent aici mai lucrează aproximativ 700 de angajaţi.

Anul trecut producţia minei a crescut, iar reprezentanţii ei au solicitat Ministerului Economiei să fie prelungit termenul până la care Mina Petrila îşi va înceta definitiv activitatea, anul 2016. Exploatarea se află, alături de cele din Paroşeni şi Uricani, pe lista minelor neviabile aflate în programul de închidere al Guvernului României. E.M. Petrila va fi închisă prima, în următorii doi ani, însă deja se pregăteşte demolarea ansamblului industrial al acesteia. Valoarea lucrărilor de demolare a construcţiilor minei şi de ecologizare a sitului industrial se ridică la 20,5 milioane de lei. O parte a localnicilor din Petrila s-au împotrivit demolării unora dintre construcţiile „de epocă” ale minei, iar acestea au fost preluate de primărie, cu intenţia de a li se da alte destinaţii.

În prezent, de tragedia din 15 noiembrie 2008 aminteşte o troiţă ridicată în memoria minerilor la Petrila. Rudele şi foştii apropiaţi ai victimelor le comemorează în fiecare an.


Vă recomandăm şi:

Dosarul Petrila 2008: foştii şefi ai minei în care au murit 13 oameni au fost condamnaţi la închisoare

Aurelian Nicula, Gheorghe Roşu şi Dan Ungur au fost găsiţi vinovaţi pentru moartea celor 13 mineri şi salvatori minieri, în urma exploziei care a avut loc în 15 noiembrie 2008, în subteranele Minei Petrila. Sentinţa instanţei este definitivă.

Demolarea minelor Petrila, Paroşeni şi Uricani, o afacere de 50 de milioane de lei

Au fost organizate licitaţiile pentru demolarea clădirilor şi ecologizarea terenurilor exploatărilor miniere Petrila, Paroşeni şi Uricani, aflate în prezent în proces de închidere. Valoarea totală a contractelor se ridică la 50 de milioane de lei.

Un abataj al Minei Petrila va fi închis definitiv din cauza unui incendiu

Un abataj al minei Petrila va fi închis definitiv după ce a fost afectat de un incendiu cauzat de autoaprinderea cărbunelui. Circa un sfert din capacitatea de producţie a minei, intrată în programul de închidere, va fi afectată.

Cum s-a transformat Valea Jiului în Jalea Viului: oraşele miniere hunedorene intrate în cursa supravieţuirii

Valea Jiului, una dintre cele mai sărace zone din judeţul Hunedoara, a fost măcinată în ultimele două decenii de probleme sociale. Declinul aglomerării urbane s-a accentuat după anul 1995, o dată cu primele disponibilizări masive din minerit, iar în prezent cele şase oraşe din Valea Jiului (Petrila, Petroşani, Aninoasa, Vulcan, Lupeni şi Uricani) supravieţuiesc cu greu situaţiei dificile din economie.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite