Transformarea îndrăzneaţă a Gării Deva. Clădirea CFR a intrat în şantier şi va fi de nerecunoscut VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Staţia CFR Deva. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL
Staţia CFR Deva. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Zona staţiei CFR Deva se află în şantier de trei ani, însă abia de câteva zile au început lucrările şi la clădirea gării, a cărei înfăţişare se va schimba radical.

Au trecut trei ani de când perimetrul staţiei CFR Deva a intrat în şantier, în cadrul proiectului de modernizare a sectorului de cale ferată Simeria – Gurasada, în lungime de 40,8 kilometri, parte a viitoarei magistrale feroviare Simeria – Arad, parte componentă a Cordiorului IV Pan European.

GALERIE FOTO CU STAŢIA CFR DEVA

În timp ce lucrările la calea ferată şi la peroanele gării Devei se apropie de final, abia de câteva zile a început reabilitarea clădirii de călători. Mai multe spaţii din interiorul gării au devenit inaccesibile  de la deschiderea şantierului, însă casele de bilete sunt deschise.

Podul spectaculos de pe râul Mureş care se va intersecta cu podul pe care trenurile trec de peste 150 de ani VIDEO

Pod spectaculos peste Mureş, de pe noua cale ferată din vestul României VIDEO

Cum s-a lucrat la salba de tuneluri de pe Valea Mureşului, prin care trenurile vor trece cu 160 km/h VIDEO

Lift de sticlă cu vedere la Cetatea Devei

Clădirea principală a Gării Deva a fost finalizată în anul 1985. A fost construită din beton armat, având regimul de înălţime format din parter, etaj unu şi parţial etaj doi.

Printre problemele semnalate în starea actuală a construcţiei sunt: mucegai pe faţade, umiditate în interior, tencuielile sunt degradate, trotuarele sunt deteriorate, tâmplăria e învechită, pardoselile şi finisajele pereţilor şi plafoanelor sunt deteriorate, învelitoarea terasei este degradată la fel şi instalaţiile din clădire.


Lucrări în staţia CFR Deva. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

„Beneficiarul a dorit o refuncţionalizare radicală a spaţiilor. Se propune reamenajarea pentru călători a parterului şi etajului 1, recompartimentarea etajului 2 şi realizarea unui etaj 3 parţial unde se va amenaja un spaţiu expoziţional. La parter şi la etajul 1 se vor amenaja săli de aşteptare, grupuri sanitare, spaţii comerciale şi birouri de informaţii şi bilete, iar separat de holul principal se va crea o zonă de birouri cu accese individuale. Pentru accesul la etajele 2 şi 3, unde se vor amenaja spaţiile pentru diverse activităţi culturale, întruniri, expoziţii, se va monta un lift în exteriorul clădirii, un lift panoramic, din sticlă, cu vedere spre cetate”, se arată în proiectul tehnic.

gara devei in santier foto daniel guta adevarul


Peroanele din staţia CFR Deva. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

gara devei in santier foto daniel guta adevarul

Lucrări în staţia CFR Deva

În afara clădirii de călători, perimetrul staţiei CFR Deva a trecut prin mari transformări. Au fost finalizate lucrările la peroanele intermediare, în lungime de până la 340 de metri, şi la noile linii ferate. Copertinele de pe structura metalică a acestora nu au fost însă montate şi nici gardurile şi balustradele nu au fost încă amenajate. 

Legătura dintre peroane va fi realizată printr-o pasarelă metalică, amenajată în toamna anului 2020, dar care încă nu poate fi folosită. Lucrările proiectate în staţia CFR Deva prevăd reconstrucţia peroanelor, dotarea lor cu copertine metalice, reabilitarea clădirii de călători veche din 1985, construcţia unei staţii de pompare a apei uzate şi pluviale, construcţia unei clădiri de mentenanţă, a unei rampe militare, a unui pod cântar pentru vagoane şi a trei pasarele pietonale.


Calea ferată din staţia CFR Deva. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Lucrările de modernizare a infrastructurii feroviare în perimetrul staţiei CFR Deva au loc în cadrul proiectului de modernizare a sectorului de cale ferată Simeria – Gurasada, în lungime de 40,8 kilometri. Contractul în valoare de 2,63 miliarde de lei a fost semnat cu Compania Naţională CFR în august 2017, cu Asocierea FCC – Astaldi – Contratas y Ventas, iar lucrările au demarat la începutul anului 2018.

Termenul estimat de finalizare a investiţiei este anul 2022, iar pe noul tronson feroviar trenurile de călători vor putea atinge viteze de 160 de kilometri pe oră, iar cele de marfă vor putea circula cu până la 120 de kilometri pe oră. Lotul Simeria – Gurasada face parte din Tronsonul Km 614 – Simeria noua magistrală feroviară de peste 140 de kilometri aflată în şantier în vestul ţării, a cărei finalizare a fost estimată în 2022. Magistrala va cuprinde 60 de kilometri de traseu nou şi nouă poduri peste râul Mureş.

gara devei in santier foto daniel guta adevarul


Interior al gării, în şantier. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

gara devei in santier foto daniel guta adevarul

Vă recomandăm să citiţi şi:

Nodul feroviar Simeria, în şantier. Cum au lucrat constructorii noii magistrale de cale ferată FOTO VIDEO

Şantierul noii magistrale feroviare din vestul României. Gara Devei după trei ani de lucrări VIDEO

Drumul de fier al cărbunelui a împlinit 150 de ani. Cum a fost construită calea ferată Simeria - Petroşani

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite