Trei zile de festival la Castelul Corvinilor: "Io, Mihai Voievod şi ţara" va fi piesa de rezistenţă a carnavalului medieval

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Carnavalul medieval începe în weekend la Castelul Corvinilor. Grădina monumentului va fi decor pentru piesa de teatru „Io, Mihai Voievod şi ţara”, iar în curte vor avea loc spectacole cu tematică istorică.

Timp de trei zile, la sfârşitul acestei săptămâni, Hunedoara va găzdui carnavalul medieval. Festivalul se află la cea de-a patra ediţie, iar cele mai multe dintre evenimentele programate vor avea loc la Castelul Corvinilor.
Turiştii care vizitează monmentul istoric din Hunedoara sunt invitaţi să ia parte la atelierele meşteşugăreşti de pielărie, ţesătură, prelucrarea lemnului, pictură pe sticlă, ceramică sau de atelierele de dansuri, jocuri medievale şi costume medievale. Iar în fiecare zi, începând cu ora 10:30, în curtea castelului vor fi preparate mâncăruri din bucătăria medievală.

Vineri, de la ora 16.30, va avea loc „Parada costumelor medievale”, în centrul civic al Hunedoarei, pe Bulevardul Dacia. Seara, începând cu ora 18:15, în curtea exterioară a Castelului Corvinilor, turiştii sunt invitaţi la spectacolul “Commedia dell’arte Skepsis - Peţitorii Miaurlinei”, iar între orele 17:45 şi 21:00, în curtea interioară a castelului, vizitatorii pot asculta concerte de muzică medievală susţinute de Truverii, Lupus Dacus şi Blackbeers.

Sâmbătă în intervalul începând de la ora 16:00, poate fi ascultată din nou muzica medievală cântată de trupele Truverii şi Lupus Dacus şi poate fi urmărită „Commedia dell’arte Skepsis” în curtea interioară a castelului. Seara de sâmbătă se va încheia cu un spectacol de foc pregătit de Sirius. Cel mai important eveniment va avea loc în grădina castelului, unde va fi pusă în scenă piesa de teatru”Io, Mihai Voievod şi Ţara” în regia lui Ciprian Dumitraşcu.

Intrarea va fi liberă

Duminică, pe lângă momentele zilnice, începând cu ora 17:15, în curtea interioară a castelului va avea loc din nou un spectacol de teatru, iar seara se va încheia cu un concert al trupei Cimpoierii de Transilvania.
„Intrarea la Carnavalul medieval este liberă pentru activităţile desfăşurate în curtea exterioară din faţa Castelului Corvinilor şi zilnic după ora 18:00 în castel. Intrarea liberă se păstrează inclusiv la spectacolul de foc şi piesa de teatru ”Io, Mihai Voievod şi Ţara”, cu menţiunea că în ziua de sâmbătă castelul se va elibera la ora 20:00, iar intrarea la piesa de teatru se va face în intervalul 20:30 - 21:00 în limita locurilor disponibile. Turiştii care nu reuşesc să prindă un loc la spectacol pot urmări piesa de teatru pe un ecran amplasat în curtea exterioară din faţa castelului”, a informat Primăria Hunedoara.

De asemenea, tot în aceeaşi perioadă, cei prezenţi la castel vor putea asista şi la „Festivalul Virşlilor”, eveniment ce se va desfăşura în cadrul Carnavalului medieval, în curtea exterioară din faţa castelului.
Consiliul Local Hunedoara a aprobat finanţarea cu 250.000 de lei a evenimentelor din cadrul Carnavalului medieval.


Vă recomandăm şi:

Blestemul frumoasei Beatrice, ultima prinţesă a Corvinilor şi cea mai bogată femeie din Transilvania medievală: şi-a văzut soţul ucis şi copiii otrăviţi

Beatrice de Frangepan a fost considerată una dintre cele mai frumoase şi bogate prinţese din Regatul Ungar. În ciuda frumuseţii cu care a fost binecuvântată, viaţa moştenitoarei Castelului Corvinilor a fost o înşiruire de drame care au culminat cu moartea soţului ei şi a celor doi copii, ultimii urmaşi ai familei Corvinilor.

De ce erau interzise slujbele în Biserica lui Matia Corvin din Hunedoara şi legătura cu ciudatul principe Rakoczi I

Cea mai veche biserică din municipiul Hunedoara poartă hramul Sfântului Nicolae, iar potrivit istoricilor datează din vremea regelui Matia Corvin, fiul lui Ioan de Hunedoara. Biserica ridicată în apropierea Castelului Corvinilor stârneşte controverse privind vechimea ei, dar şi datorită unor legende vechi.

Dragostea nebună dintre regele Ungariei şi o tânără din Ardeal - cea mai frumoasă legendă a familiei lui Ioan de Hunedoara

Contestată de istorici, legenda Corvinilor, ilustrată în trecut pe frescele din veranda Aripei Matei a castelului din Hunedoara, se numără printre cele mai cunoscute povestiri despre originea voievodului Ioan de Hunedoara. Povestea spune că Ioan (Iancu) ar fi fost, de fapt, copilul din flori al regelui Ungariei, Sigismund de Luxemburg, îndrăgostit de o româncă din zona Hunedoarei.

Cea mai cumplită poveste adevărată din Castelul Corvinilor: patimile domniţei care a sfârşit în chinuri groaznice pentru că şi-ar fi înşelat soţul, pe Ioan Torok

Cea mai înfricoşătoare poveste adevărată din istoria Castelului Corvinilor este cea a decapitării domniţei Ana (Barbara) Torok, de către soţul ei, nobilul Ioan Torok, cel care a stăpânit Castelul Corvinilor în secolul XVI. Domniţa a sfârşit torturată şi ucisă cu un piron, pentru că îşi înşelase soţul.

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite