Un an de la alegerile locale din 2012: ce s-a schimbat în Hunedoara şi în Deva

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Municipiul Deva D.G.
Municipiul Deva D.G.

În 10 iunie se împlineşte un an de când la conducerea administraţiilor locale din Hunedoara şi Deva au fost aleşi noi primari. Viorel Arion l-a înlocuit în funcţie pe Ovidiu Hada, iar Petru Mărginean i-a luat locul fostului primar al Devei, Mircia Muntean.

Cele două noi administraţii au încercat să îşi facă simţită implicarea în comunitatea de care aparţin, însă potrivit reprezentanţilor acestora lipsa fondurilor şi birocraţia au încetinit proiectele.

Cel mai important proiect realizat în ultimul an în Hunedoara a fost modernizarea bulevardelor şi străzilor principale din municipiu, cu ajutorul fondurilor europene. Proiectul a fost demarat în urmă cu doi ani, de fosta administraţie locală şi dus la bun sfârşit în primăvara acestui an. „Marea asfaltare” a schimbat faţa oraşului, cel puţin din punctul de vedere al şoferilor, iar lucrările de modernizare a reţelelor stradale continuă şi pe străzile şi aleile din cartiere.

Îşi pun speranţe în castel
În municipiul Hunedoara, în schimb, nu au fost create noi locuri de muncă, iar modernizarea grădinii zoologice nu s-a încheiat. Situaţia celui mai vechi parc din localitate, Parcul Corvin, nu a fost clarificată încă, astfel încât şi acesta să poată fi reabilitat. Administraţia locală îşi pune mari speranţe în Castelul Corvinilor, devenit una dintre principalele surse de venit la bugetul local. În următoarele săptămâni se va şti dacă Ministerul Culturii va aloca fonduri pentru restaurarea monumentului, după ce în ultimii doi ani ani acestea au fost blocate.

image

Proiecte europene
Reşedinţa de judeţ şi-a îmbunătăţit imaginea în cele 12 luni scurse de la schimbarea conducerii administraţiei locale. La fel ca în cazul Hunedoarei, şi în municipiul Deva unele dintre proiectele demarate în anii trecuţi, cu ajutorul finanţărilor de la Uniunea Europeană, au fost finalizate. Cel mai important dintre ele e cel al restaurării Parcului municipal Cetate, inaugurat la 1 iunie.

De asemenea, în primăvara acestui an au început lucrările de restaurare a două dintre cele trei incinte ale cetăţii Devei, un proiectde aproape zece milioane de euro. Tot în municipiul Deva, au fost date în folosinţă în ultimul an circa 80 de apartamente în blocurile de locuinţe sociale din cartierul Zăvoi.

cetatea devei

Deva depinde de autostradă
În Deva nu a crescut numărul locurilor de muncă faţă de situaţia înregistrată în urmă cu un an. Proiectul celui mai mare complex comercial care urma să fie înfiinţat la marginea municipiului a rămas abandonat la stadiul de şantier. Incertitudinile privind economia Devei sunt legate şi de darea în folosinţă a tronsonului de autostradă Orăştie – Deva, despre care se crede că ar putea aduce o izolare a municipiului.

Vă recomandăm şi:

FOTO Americanii vânează stafii în Castelul Corvinilor: cum a ajuns cetatea din Hunedoara unul dintre cele mai înfricoşătoare locuri din lume

Primii bani din turism la Sarmizegetusa Regia: de ce numărul vizitatorilor cetăţii va exploda în săptămânile viitoare

FOTO Hunedoara văzută prin ochii unui călător maghiar. Imagini de colecţie de la începutul secolului trecut

FOTO Secretele celor mai întunecate încăperi ale Castelului Corvinilor

FOTO Castelul Corvinilor înainte de incendiul care l-a mistuit în 1854

FOTO VIDEO Castelul Corvinilor e promovat „prin teroare”: legendele întunecate atrag turişti din toată lumea

FOTO Visăm să trăim din turism, dar nu avem grijă de Castelul Corvinilor!

FOTOGALERIE Castelul Hunedoarei după “marele incendiu de la 1854” face istorie pe Internet

FOTO Legendele fascinante ale Hunedoarei: blocul fantomă, tunelul subteran dintre Hunedoara şi Deva şi liliecii vampir

Castelul Corvinilor a adus un sac de bani Hunedoarei: unde ajung sumele încasate de la turiştii monumentului istoric

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite