Un kilometru de ziduri antice din cetatea Sarmizegetusa Regia va fi restaurat, cu fonduri norvegiene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sarmizegetusa Regia. fortificaţia. ADEVĂRUL.
Sarmizegetusa Regia. fortificaţia. ADEVĂRUL.

Un kilometru de ziduri va fi restaurat la Sarmizegetusa Regia, la patru decenii de la ultimele lucrări ample de conservare a cetăţii dacice.

Trei milioane de euro vor fi investiţi în următorii ani în restaurarea Sarmizegetusei Regia, în urma unui proiect co-finanţat din fonduri alocate de Guvernul Norvegiei.

„Unele veşti bune vin greu, chiar şi după 3 ani, cum este cazul primului proiect cu finanţare considerabilă ce vizează restaurarea cetăţii dacice de la Sarmizegetusa Regia şi are la bază un proiect amplu realizat de specialiştii institutului nostru în perioada 2017-2018. Acesta este doar începutul, fără îndoială unul bun, dar pentru ca întregul proiect să fie realizat şi toate monumentele să fie restaurate, sunt necesare - în continuare - noi fonduri şi intervenţii ce s-a putea întinde chiar şi pe următorii 10 ani”, informează Institutul Naţional al Patrimoniului, pe pagina de Facebook.

Investiţia numită „Sarmizegetusa – capitala Daciei, muzeu viu al patrimoniului cultural european” mobilizează trei milioane de euro pentru începerea unei restaurări a aşezării dacice.

„În primăvară va continua cercetarea, iar în vara viitoare vom vedea un şantier de restaurare activ la Sarmizegetusa Regia. E un lucru extrem de important pentru că în ultimii 40 de ani nu au existat intervenţii majore de restaurare. Au fost, tot timpul, lucrări de întreţinere, pe care şantierul arheologic le-a realizat cu forţele proprii, dar lucrări de restaurare, nu”, a declarat Ştefan Bâlici, directorul general al INP.

Potrivit reprezentanilor institutului, fortificaţia va fi restaurată integral, fiind vorba de un kilometru de ziduri, cumulat interior şi exterior, iar acest prim proiect are în vedere în acelaşi timp măsuri de punere în valoare a sitului, respectiv conturarea unor trasee de vizitare şi amplasarea unor pavilioane cu rol de lapidariu, în care vor fi prezentate fragmentele de piatră antice, care există acum rispite în sit.

„Vorbim de un kilometru de suprafaţă de zid care trebuie tratată bloc cu bloc, cu lucrări de conservare, curăţare, biocidare, completare şi, local, restaurare. Porţile fortificaţiei vor trece printr-o transformare mai importantă pentru că ele au fost amenajate aşa, ca să arate bine pentru public, în anii ´80, dar fără fundament ştiinţific, şi acum vom face un pas înapoi şi vom reveni la dovezile arheologice pentru fiecare gest pe care îl facem”, a mai precizat Ştefan Bâlici.

Finanţare norvegiană

În iunie, Consiliul Judeţean Hunedoara a obţinut o cofinanţare de aproape două milioane de euro, din partea Norvegiei, pentru proiectul Capitala Daciei - muzeu viu al patrimoniului cultural european. Valoarea totală a investiţiei, derulate prin programul „Ro-cultura” finanţat prin Granturile SEE 2014-2021 (contribuţia financiară acordată de Norvegia, Islanda şi Liechtenstein pentru reducerea disparităţilor economice şi sociale în Spaţiul Economic European şi pentru consolidarea relaţiilor cu 15 state membre ale Uniunii Europene) se ridică la 13 milioane de lei (trei milioane de euro). Circa un milion de euro va fi contribuţia CJ Hunedoara la realizarea investiţiei, care se va derula, pe 48 de luni, în parteneriat cu Fundaţia Mihai Eminescu Trust şi cu partenerul norvegian Møre og Romsdal County Council.

Rezultatele aşteptate la realizarea investiţiei sunt, potrivit proiectului: un monument istoric patrimoniu UNESCO restaurat si revitalizat, valorificat cultural si economic; cercetări arheologice, taluzări şi amenajări, refacerea infrastructurii de vizitare (trasee, signaletică, lapidariu şi adăpost),

Amenajarea finală a sitului (plantare vegetaţie, desfiinţarea organizărilor de şantier, finisarea suprafeţelor de teren); realizarea unor investiţii pentru conservarea şi restaurarea obiectivului aflate în pericol iminent de prăbuşire, alunecare sau într-o stare de degradare foarte avansata; realizarea unor investiţii de punere în valoare a sit-ului prin repararea şi întreţinerea traseelor existente; un plan de valorificare a monumentului istoric; realizarea unor spatii pavilionare expoziţionale de tip Lapidarium, efectuarea de lucrări  de sistematizare şi stabilizare a terenului şi de amenajare peisagistică; atelier dacic mobil de fierărie şi confecţii metalice dacice; organizare târguri meşteşugăreşti;  protectorii;  realizarea si montarea unui  sistem de panotaj electronic.

Sarmizegetusa Regia, monument UNESCO, se numără printre cele mai importante obiective turistice din România. Vechea capitală a Daciei pre-romane, înfiinţată în urmă cu peste două milenii, se află în Munţii Orăştiei, la poalele Vârfului Godeanu (1.656 metri), considerat de unii dintre istorici „muntele sfânt al dacilor“. În Sarmizegetusa Regia, turiştii găsesc urmele unei aşezări urbane înfloritoare din Epoca Fierului, în jurul căreia au fost ridicate celelalte cetăţi dacice, care aveau în special rol de apărare. Sarmizegetusa Regia a fost devastată la sfârşitul războaielor de cucerire a Daciei.


Mai puteţi citi şi:

FOTO VIDEO Patru kilometri ai şoselei de vis spre Sarmizegetusa Regia, pe care mulţi turişti îi parcurg pe jos

VIDEO Feţele Albe, situl dacic distrus de români. Sex şi ritualuri bizare în ruinele de lângă Sarmizegetusa Regia

Enigmele vestigiilor antice dispărute din Sarmizegetusa Regia: baia romană şi turnul circular


 

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite