Una dintre cele mai frumoase cascade din România, schimbată complet. Cum arată iarna „perla Retezatului” VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casacada Lolaia, acoperită cu gheaţă. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL
Casacada Lolaia, acoperită cu gheaţă. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Cascada Lolaia, una dintre cele mai spectaculoase din România îşi întâmpină călătorii din Retezat împodobită de iarnă.

Cascada Lolaia de la poalele celor mai înalte vârfuri din Retezat îşi aşteaptă oaspeţii de iarnă acoperită cu un perete de gheaţă, care lasă să se vadă prin câteva crăpături şiroaiele celor două braţe ale sale.

GALERIE FOTO CU LOLAIA ŞI DRUMUL SPRE CASCADĂ

VIDEO CU CASCADA LOLAIA

Cascada de pe râul Pietrele, aflată la cota 1.050 de metri, în mijlocul pădurii, se numără printre cele mai spectaculoase căderi de apă din România.

Pădurile pline de farmec din Hunedoara: ţinutul comorilor, codrii seculari şi locul interzis din Retezat VIDEO

Controversele Retezatului. De ce s-au opus oficialii americani ridicării marelui baraj Gura Apelor din Hunedoara

Staţiunea clădită în inima Retezatului, pe ruinele unei colonii miniere. Aici au fost săpate uriaşele tuneluri din munţi VIDEO

Se află pe traseul Nucşoara – refugiile Pietrele şi Genţiana, în apropiere de popasul Cârnic, locul până la care turiştii pot ajunge cu autoturismele. De aici, accesul în Parcul Naţional Retezat este interzis maşinilor, iar călătorii îşi pot continua excursia pe drumul forestier, pe jos.


Cascada Lolaia din Retezat, ianuarie 2022. VIDEO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Din drumul spre cele două refugii montane, o potecă se desprinde şi coboară în stânga până la podeţul aflat deasupra căderii de apă. Podul a rămas aici din anii ´70, când au avut loc lucrări la amenajarea hidroenergetică Gura Apelor – Retezat.


Cascada, ascunsă de gheaţă. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

La poalele cascadei Lolaia, turiştii pot coborî pe un şir de trepte de lemn, care se strecoară printre copaci şi bolovani. La capătul scării construite în urmă cu un deceniu, a fost amenajat un punct de belvedere, din care poate fi fotografiată panorama cascadei.

cascada lolaia retezat foto daniel guta adevarul

„Cascada Lolaia, cunoscută turiştilor care urcă sau coboară pe valea Nucşoarei, este formată de pârâul bogat în ape limpezi care culege, cu un kilometru mai sus, cele patru mari braţe ale foştilor gheţari: Stânişoara, Pietrele, Valea Rea şi Galeşul. Apa lor, adunată în patul ros în piatră, taie un defileu terminat la circa 1000 metri altitudine cu un prag de 15 metri peste care apa se rupe în două fâşii cu zgomot de tunet. Mai jos de cascadă, cu 200-300 m, apa Pietrelor se uneşte cu apa Chiagul, descinsă tot din cascadă, dând astfel naştere râului Nucşoara. Ca să ajungem la cascadă ne abatem de lângă indicatorul din şosea, coborâm abrupt prin pădure la apa Pietrele (circa 3 minute). Lângă şosea poteca este stricată. Ajungând lângă stânci găsim fire de potecă ce se strecoară abil printre pietre şi arbori pînă la baza cascadei, de unde putem privi în voie şuvoiul apelor înspumate. Traseul de revenire îl facem pe acelaşi itinerar până sus la şoseaua forestieră”, scria Nae Popescu, în Monografia Retezatului (1971).


Treptele spre Lolaia. ADEVĂRUL

Legenda Cascadei Lolaia spune că, demult, la sfârşitul unei veri, o frumoasă ciobăniţă cu numele Lolaia, cobora cu oile din Retezat spre sătucul ei Nucşoara. Dintr-odată, parcă venită de nicăieri, o arătare uriaşă şi înfricoşătoare s-a abătut asupra turmei şi, cu mare lăcomie, a mâncat oile.

cascada lolaia retezat foto daniel guta adevarul


Lolaia, vara. Foto: Lucian Ignat

cascada lolaia din retezat foto lucian ignat

Pe loc, de frică, cosiţele aurii ale fetei au albit, iar ea s-a aruncat în valea de lângă drum. În locul unde s-a aruncat, s-a făcut o gaură adâncă în stâncă, iar apa pârâului a format o cascadă. Cele două şuvoaie argintii şi înspumate ale Cascadei Lolaia amintesc de cosiţele ciobăniţei.


Lolaia, înainte de îngheţ.

Parcul Naţional Retezat, prima rezervaţie ştiinţifică din România, a fost înfiinţat la mijlocul anilor ’30, în urma demersurilor făcute de savanţii Alexandru Borza şi Emil Racoviţă, iar în prezent este unul dintre cele 22 de parcuri naţionale şi naturale administrate de Romsilva. Retezatul, situat în sud-vestul ţării, în judeţul Hunedoara. are o suprafaţă de peste 38.000 de hectare, din care 19.988 hectare sunt păduri, 9.893 de hectare fiind în zone de protecţie strictă sau integrală. 


Cârnic, locul unde turiştii trebuie să renunţe la maşini. De aici mai sunt circa 20 de minute de mers până la Lolaia. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

cascada lolaia retezat foto daniel guta adevarul

Parcul Naţional Retezat asigură un echilibru al faunei, aici existând prădători mari mari, precum ursul, lupul sau râsul, dar şi animale erbivore, între care capra neagră, cerbul şi căprioara sau omnivore, precum mistreţul. Aici trăiesc 185 de specii de păsări şi pot fi găsite 1.190 de specii de plante, din care 90 sunt specii endemice. Pe raza parcului sunt 80 de lacuri şi tăuturi, inclusiv Lacul Bucura, cel mai întins lac glaciar din ţară, şi Lacul Zănoaga, cel mai adânc lac glaciar din România.


Lolaia. Foto: ADEVĂRUL

cascada lolaia retezat foto daniel guta adevarul

Vă recomandăm să citiţi şi:

Cele mai prietenoase locuri din Retezat. Cabanele şi refugiile din inima munţilor unde turiştii găsesc adăpost

Dezastru evitat în ultima clipă în Parcul Naţional Retezat. Ce au lăsat oamenii într-un refugiu montan

Cum l-a fascinat magia Retezatului pe prinţul Rudolf. Mărturia exploratorului după vânătoarea de urşi în Transilvania

Barajul Gura Apelor din Retezat, după 35 de ani. Colosul la care românii au muncit peste un deceniu VIDEO

Marea catastrofă din Retezat: viiturile au ucis 14 oameni în 1999, dar barajul Gura Apelor a salvat comunitatea de la o tragedie mult mai mare

Misterele neelucidate ale celei mai mari tragedii aviatice din Retezat, fără niciun supravieţuitor FOTO

Dosarele X din Retezat. Mărturii despre OZN-urile observate pe munte înaintea tragediei aviatice din 1991

Secretele tunelurilor de zeci de kilometri construite sub Retezat, pentru barajul Gura Apelor VIDEO

Cum s-a lucrat în anii '70-'80 la tunelurile uriaşe din Retezat: „Zeci de kilometri de galerii dăltuiţi în granitul munţilor“

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite