Uriaşul şir de concedieri colective care a devastat cel mai industrializat judeţ din anii epocii Ceauşescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Minerii, cea mai afectată categorie de disponibilizările colective din ultimele decenii. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL
Minerii, cea mai afectată categorie de disponibilizările colective din ultimele decenii. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Cel mai industrializat judeţ din deceniile regimului Ceauşescu a trecut prin transformări uriaşe, în lungul şir de disponibilizări colective care i-au „măcinat” industria.

De trei decenii, aproape în fiecare an, industria judeţului Hunedoara a fost afectată de disponibilizări masive de personal.

Restructurări la SEWS România: peste 600 de oameni concediaţi, două fabrici se închid în judeţul Hunedoara

Greva muncitorilor de la SEWS R Deva a dat roade. Victorie uriaşă după noaptea dramatică din uzină

Termocentrala Mintia, închisă după 52 de ani. Ultima zi de lucru pentru salariaţii „stelei de pe Mureş”

La începutul anilor ´90, concedierile anunţate de marile companii de stat iscau adevărate cutremure în comunităţile locale: afectau zeci de mii de oameni şi duceau la proteste uriaşe, uneori – în cazul „mineriadelor” - soldate chiar cu victime omeneşti. Nici în 2021, „tradiţia” nefastă a disponibilizărilor nu a ocolit judeţul Hunedoara.

Fabricile de componente auto, „lovite” de criza economică

SEWS România, care deţine fabrici de componente auto în Deva, Orăştie şi Haţeg este compania care a anunţat cel mai recent disponibilizări colective în judeţul Hunedoara. Potrivit reprezentanţilor SEWS, până la începutul anului viitor, peste 600 de salariaţi din judeţul Hunedoara îşi vor pierde locurile de muncă, iar punctele de lucru din Orăştie şi Haţeg ale companiei japoneze vor fi închise. 

„Procesul de restructurare se desfăşoară în perioada noiembrie 2021 - ianuarie 2022, iar cei aproximativ 640 de angajaţi care vor fi concediaţi vor beneficia de plăţi compensatorii conform prevederilor contractului colectiv de muncă la nivel de societate”, au transmis reprezentanţii SEWS România, într-un comunicat.

SEWS România, unul dintre cei mai mari angajatori privaţi din judeţul Hunedoara, are peste 3.000 de salariaţi la fabricile locale. În ultimele luni, s-a confruntat cu probleme cauzate de pandemia de Covid 19 – care a modificat programul de lucru al salariaţilor şi a afectat afacerile SEWS, dar şi de lipsa materialelor şi de creşterea costurilor de producţie. 

Au fost perioade repetate în acest an, în care mulţi dintre angajaţii fabricilor au fost trimişi în şomaj tehnic, fiind plătiţi cu 75 la sută din salariu. Probleme asemănătoare a înregistrat şi celălalt mare producător de componente şi instalaţii auto din judeţul Hunedoara, Draexlmaier. Şi aici o parte a angajaţilor a fost trimisă în şomaj tehnic, în mai multe perioade, în ultimul an.

Primul val de concedieri colective din 2021

Concedierile colective anunţate de compania japoneză vin la scurt timp după ce un alt mare angajator din judeţ, Complexul Energetic Hunedoara, a disponibilizat aproape 1.500 de salariaţi, respectiv peste o treime din totalul salariaţilor companiei de stat. Iulie a fost ultima lună de lucru pentru 662 de salariaţi de la Termocentrale Mintia şi pentru alţi 815 oameni de la structurile miniere din Valea Jiului ale CEH. 

„Persoanele disponibilizate de la CEH vor beneficia de plăţi compensatorii şi venit de completare, în funcţie de vechimea fiecăruia”, arăta un comunicat al companiei, Unele venituri în completare primite de foştii angajaţi au ajuns la valoarea de circa 10.000 de euro, însă reprezentanţii minerilor şi energeticienilor s-au plâns de pierderea locurilor de muncă. În iulie, după ultima sa zi de lucru, un angajat al Termocentralei Mintia şi-a pus capăt zilelor.

Cel mai industrializat judeţ, decimat de disponibilizări

Hunedoara a fost cel mai industrializat judeţ din România în timpul regimului Ceauşescu. Din anii ´80 industria grea a intrat într-un declin abrupt, însă valurile de disponibilizări au început în primii ani după 1990, când marile centre miniere şi metalurgice din judeţul Hunedoara au trebuit să îşi reducă drastic activitatea. 

Au fost afectate, în principal, zonele Hunedoarei, Văii Jiului şi Bradului. În numai un deceniu, potrivit rapoartelor Institutului Naţional de Statistică, numărul salariaţilor din judeţul Hunedoara s-a înjumătăţit. Dacă în anul 1990, judeţul Hunedoara înregistra 237.740 de salariaţi, în anul 2000, numărul acestora era redus la 126.518 salariaţi. În prezent, judeţul cu circa 400.000 de locuitori înregistrează puţin peste 100.000 de salariaţi.

Lungul şir al concedierilor colective a început cu minele de cărbune din Valea Jiului. Până la sfârşitul anilor ´90, Compania Naţionala a Huilei Petrosani a închis 20 de unităţi miniere: Mesteacăn Vest, Bărbăteni Vest, Aninoasa Sud, Livezeni Sud, Paroşeni Nord, Priboi, Lonea I, Victoria, Valea Arsului, Lupeni Sud, Lonea 3, Petrila 2, Petrila Est, Uricni 5 Est, Uricani 5 Est, Carolina, Ileana, Firizoni, Tăia, Dâlja. În 1997 a fost închisă şi Mina Coranda – Hondol, din Munţii Metaliferi.

În anii 2000, alte unităţi miniere din Valea Jiului au fost închise pentru totdeauna. Printre ele au fost minele Dâlja, Valea de Brazi, Aninoasa. În aceiaşi ani, Compania Naţională a Cuprului, Aurului şi Fierului MINVEST S.A. Deva a închis minele Certej, Deva – Bolcana, Vorţa, Brad, Barza, Ghelari, Teliuc, Veţel. În 2015 S-a închis Mina Petrila, în 2017 s-au închis minele Uricani şi Paroşeni, iar minele Lonea, Livezeni, Vulcan şi Lupeni vor fi închise în următorii ani. Zeci de mii de mineri au ajuns, astfel, pe lista disponibilizaţilor.

20.000 de salariaţi pierduţi de Hunedoara

Municipul Hunedoara avea în 1991, peste 38.000 de salariaţi. Cei mai mulţi erau angajaţi ai Combinatului siderurgic Hunedoara (CSH) şi ai Intreprinderii de Construcţii Siderurgice Hunedoara (ICSH). Un deceniu mai târziu, după valurile de concedieri din siderurgie, numărul salariaţilor din Hunedoara a ajuns la 22.000 de oameni, iar în 2010, la 16.185 de persoane. De la aproape 20.000 de salariaţi ai combinatului siderurgic din urmă cu trei decenii, fostul colos industrial în Hunedoara a ajuns să mai numere circa 600 de angajaţi.

În oraşul Călan, combinatul în care munceau peste 7.000 de oameni, a dispărut cu totul în anii 2000.

Mai puteţi citi şi:

O uzină din vestul ţării a reluat producţia militară după 14 ani şi fabrică grenade de mână defensive

Fabrica de mobilă a chinezilor, interzisă de câţiva localnici. Povestea investiţiei de 20 de milioane de euro

Fabrica de pâine din Hunedoara anilor ´50, salvată de la demolare. Un mall uriaş urma să îi ia locul

Angajat al Termocentralei Mintia găsit spânzurat. Se afla în preaviz şi urma să fie disponibilizat

Complexul Energetic Hunedoara rămâne fără aproape 1.500 de angajaţi. Ce se va întâmpla cu Termocentrala Mintia

Transformarea uriaşă în două decenii a combinatului siderurgic din Hunedoara. Cum a lucrat natura VIDEO

Zona interzisă din Hunedoara. Tărâmul uitat, împânzit cu ruine siderurgice şi deşeuri periculoase VIDEO

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite