Val de reclamaţii după montarea noilor turnicheţi la Castelul Corvinilor. Decizia primăriei i-a revoltat pe localnici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turnicheţii de la Castelul Corvinilor. FOTO: Primăria Hunedoara.
Turnicheţii de la Castelul Corvinilor. FOTO: Primăria Hunedoara.

O mulţime de localnici s-au plâns de noul sistem de taxare aplicat turiştilor care vizitează Castelul Corvinilor, deşi acesta încă nu a fost pus în funcţiune.

Primăria Hunedoara a montat turnicheţi la intrarea în curtea exterioară a Castelului Corvinilor. Noul sistem de taxare care va înlocui ghereta de la intrarea în castel a costat peste 100.000 de lei, însă motivul pentru care localnicii s-au revoltat este altul.

O dată cu punerea în funcţiune a sistemului, vizitatorii Castelului vor plăti, cel mai probabil, o taxă pentru a intra în curtea exterioară a monumentului istoric.

O mulţime de oameni au publicat mesaje pe Facebook în care este blamată decizia primăriei, pe motiv că le îngrădeşte accesul gratuit în curtea monumentului, loc preferat de numeroşi hunedoreni pentru a face fotografii. La începutul fiecărui an se stabilesc tarifele de vizitare a Muzeului castelului Corvinilor. Ele ajung până la 30 de lei pentru un bilet, în lunile de vară.

De ce sunt montaţi turnicheţii
Reprezentanţii Muzeului Castelului Corvinilor precizat că montarea turnicheţilor la intrarea principală din ansamblul Castelul Corvinilor este realizată din motive de natură administrativă şi expoziţională. Iată câteva dintre justificările prezentate: 

„1. Extinderea spaţiilor expoziţionale în Curtea Husarilor; 2. Evitarea blocării podului Castelului. Aici menţionez că montarea unui turnichet la capătul podului (cât permite spaţiul) nu ar fi eficientizat, ci îngreunat accesul. Montarea turnicheţilor în respectivul punct ar fi adus şi un prejudiciu imaginii Castelului, deoarece ar fi apărut în toate pozele realizate cu cea mai cunoscută aripă a monumentului; 3. Locaţia respectivă (poarta principală) permite amplasarea discretă a unui număr mai mare de turnicheţi precum şi gestionarea şi îndrumarea vizitatorilor către toate spaţiile expoziţionale din întregul ansamblu şi nu numai a celor din interiorul castelului. 4. Păstrarea curăţeniei în această curte exterioară, aspect sesizat în repetate rânduri de vizitatorii plătitori ai Castelului şi greu de realizat în condiţiile tratării acestei curţi ca domeniu public (deşi conform listei monumentelor istorice şi adresei - numerele 1-3, este parte integrantă din Castelul Corvinilor) cu toate neajunsurile: coji de seminte, ambalaje etc. Ştiu că pare greu de crezut, dar nu aveţi idee ce mizerie se creează atât în curtea exterioară, cât şi în afara ei. Spre exemplu, în fiecare dimineaţă trebuie curăţată întreaga zonă situată în curba de pe strada Voinii unde seara se mănâncă seminţe, dulciuri şi uneori băuturi şi majoritatea ajung pe jos sau pe panta spre pârâul Zlaşti cu vizibilitate directă de pe podul Castelului, deşi sunt montate tri coşuri de gunoi; 5. Reabilitarea şi întreţinerea zonei verzi din această curte a husarilor, aspect din nou greu de realizat în condiţiile tratării acestei curţi ca domeniu public. Parcul îngrijit de la Castelul Bran în comparaţie cu gunoiul aruncat între copaci la Peleş se păstrează datorită acestui fapt; 6. Transparentizarea şi evidenţa clară a încasărilor şi a numărului de vizitatori", a informat Sorin Tincu, directorul Muzeului Castelului Corvinilor.


Va recomandăm să citiţi şi:

Calvarul traiului de zi cu zi în castelele medievale: întuneric, groază şi mizerie. De ce rămâneau preferatele nobililor

Povestea neştiută a Castelului Corvinilor. Oamenii care l-au transformat din ruină într-o perlă a Imperiului Austro-Ungar

VIDEO Castelul Corvinilor, învecinat cu viitorul hotel de lux al celui mai bogat parlamentar. Cum arată clădirea aflată de trei ani în şantier

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite