Vânătorii de comori antice judecaţi la Curtea de Apel Alba Iulia. Instanţa va da soluţia în dosarul fostului custode al Ulpiei Traiana Sarmizegetusa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Florin Delinescu, Ioan Varga, Viorel Hârşan şi Gheorghe Gătăianţu sunt chemaţi, miercuri, în faţa instanţei Curţii de Apel Alba Iulia, unde sunt judecaţi pentru braconaj arheologic şi spălare de bani. Instanţa va da o soluţie definitivă, după ce iniţial cei patru au fost condamnaţi de Tribunalul Hunedoara.

Un dosar de braconaj arheologic, în care a fost anchetat şi condamnat Florin Delinescu, fost custode al sitului Ulpia Traiana Sarmizegetusa, va fi soluţionat miercuri, 23 martie, de Curtea de Apel Alba Iulia. Patru inculpaţi, condamnaţi iniţial de Tribunalul Hunedoara pentru spălare de bani şi trafic de obiecte de patrimoniu, îşi vor afla sentinţele definitive. În luna iunie a anului trecut, Tribunalul Hunedoara i-a condamnat pe Florin Delinescu, Ioan Varga şi Gheorghe Gătăianţu în acest dosar, la câte trei ani de închisoare, cu suspendare, în timp ce Viorel Hârşan a primit un an şi jumătate de închisoare, cu suspendare.

În 2013, Florin Delinescu, fostul custode al muzeului din Ulpia Traiana Sarmizegetusa, şi Ioan Varga au fost arestaţi preventiv, fiind acuzaţi de traficarea unor tezaure furate din siturile arheologice ale cetăţilor dacice. În acelaşi dosar au mai fost anchetaţi şi trimişi în judecată Viorel Hârşan şi Gheorghe Gătăianţu. Cei patru au fost acuzaţi că între anii 2010 şi 2013 au aderat la o asociaţie infracţională având ca scop comiterea de infracţiuni la regimul de protecţie al Patrimoniului Cultural Naţional, în urma cărora au valorificat ilegal pe piaţa neagră a antichităţilor mai multe loturi monetare aparţinând unor tezaure de monede Lysimach şi denari romani. „Acestea au fost sustrase în ultimii ani din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, monument UNESCO, şi au fost pierdute pentru Patrimoniul Cultural Naţional. Prin faptele lor inculpaţii au produs Statului Român un prejudiciu în valoare de 6.117 de euro”, informa Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

Monede recuperate

Au fost recuperate: trei monede din aur, de tip Lysimach şi alte 81 de monede antice din argint, care au fost depuse în custodia Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia.

„În perioada martie – mai 2013 inculpaţii au tranzacţionat ilegal 5 monede din aur de tip Lysimach cu suma de 3.550 de euro şi 22 de monede de tip denari romani cu suma de 1.000 euro prin încălcarea regimului de ocrotire a acestor bunuri, utilizând o schemă de spălare a artefactelor în vederea ascunderii originii infracţionale ale acestora. Cu ocazia percheziţiei din 10 mai 2013 anchetatorii au ridicat de la domiciliul uneia dintre persoanele cercetate în cauză un lot de 3 monede de aur tip Lysimach, un inel medieval şi 77 de monede antice din argint. Piesele recuperate şi fac parte  din tezaurele sustrase de la Sarmizegetusa Regia, parţial recuperate”, a informat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

Bunurile arheologice urmau să ajungă pe piaţa neagră. Pentru a le „spăla” provenienţa pieselor de patrimoniu, potrivit anchetatorilor, inculpaţii le scoteau la licitaţii în afara ţării, dar demersurile lor erau fictive, pentru că, de fapt, tot ei sau apropiaţii lor erau cei care le achiziţionau.


Vă recomandăm şi:

Ce făceau dacii cu lâna de aur, ce rol aveau valoroasele brăţări şi cum a fost găsită matriţa din Sarmizegetusa Regia

Secretele celor mai valoroase descoperiri arheologice din România ultimului secol, potrivit unor istorici, sunt prezentate într-o expoziţie inedită, la poalele Sarmizegetusei Regia.

Cinci locuri de vis din Hunedoara care au transformat judeţul într-o destinaţie de top. Recordurile Castelului Corvinilor şi ale Mănăstirii Prislop

Peste 10.000 de oameni au vizitat Castelul Corvinilor din Hunedoara de la începutul anului 2016. Administratorii monumentului istoric estimează că în acest an la castel vor ajunge peste 330.000 de turişti, mai mulţi în anul precedent. Hunedoara oferă turiştilor mai multe atracţii turistice de top. Cinci monumente istorice au făcut din judeţul Hunedoara una dintre principalele zone cu atracţii turistice din România.

Tezaurele fabuloase din Sarmizegetusa Regia. Peste 55 de kilograme de aur în monede antice şi 11 spirale din aur masiv sunt căutate prin Interpol

Curtea de Apel Alba Iulia va da sentinţe definitive în trei dosare penale în care membrii mai multor grupări au fost deja condamnaţi de Tribunalul Hunedoara pentru infracţiuni legate de traficul unor tezaure antice valoroase, sustrase din siturile arheologice din Sarmizegetusa Regia. O grupare a traficanţilor de comori a fost deja condamnată, iar alte anchete se află la Parchet. O cantitate impresionantă de aur este căutată, încă, prin Interpol.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite