Viaţă de tânăr programator, stabilit în Copenhaga: „Danezii sunt prea bogaţi să îşi facă griji faţă de imigranţii din Est”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cătălin Dobre, în Danemarca. SURSA: Facebook.
Cătălin Dobre, în Danemarca. SURSA: Facebook.

Cătălin Dobre (25 de ani) este unul dintre nenumăraţii tineri din România care după ce au absolvit facultatea au ales să muncească în afara ţării. Locuieşte de un an în Copenhaga, capitala Danemarcei, unde munceşte ca programator IT, într-o multinaţională. Tânărului îi merge bine, fiind unul dintre cei care s-au adaptat într-o ţară, unde esticii nu sunt bine priviţi.

Cătălin este unul dintre românii care au o situaţie fericită. A reuşit să se adapteze rigorilor unei societăţi care se arată reticientă faţă de străini, în special faţă de cei veniţi din estul Europei, munceşte şi prosperă.

În cele mai multe dintre cazuri, povesteşte tânărul, românii care au ajuns în capitala Danemarcei sunt angajaţi la munci „de jos”. Sunt totuşi şi imigranţi români care au reuşit să îşi facă o carieră. Alţi conaţionali se ocupă cu furatul. Au şi de unde – gazdele lor, danezii, nu se tem de hoţi. Îşi lasă chiar şi încălţămintea în faţa intrării din locuinţe.

În schimb, în Copenhaga nu prea vezi cerşetori pe străzi. „Oamenii nu îi privesc cu compasiune pe cei care apelează la mila acestora pe străzi. Nu le oferă bani cerşetorilor, pe care nici nu prea îi văd prin Copenhaga.

În general, străinii sunt trataţi cu răceală, cu atât mai mult sunt cei care vor să trăiască de pe urma statului. Danezii nu îşi fac griji că imigranţii le vor lua locurile de muncă. E dificil să te adaptezi la modul de viaţă al danezilor, mai ales dacă nu cunoşti limba”, spune Cătălin.


Danezii, relaxaţi în privinţa viitorului

Hunedoreanul a ajuns în Danemarca în septembrie 2012, la scurt timp după ce a absolvit Facultatea de Automatică şi Calculatoare din Bucureşti. Aici are un salariu decent care îi permite să privească mai relaxat viaţa. La fel o fac şi danezii, spune el. „Oamenii muncesc mult, iar în weekend petrec. Se dezlănţuie atunci. În rest, danezii nu îşi fac griji pentru bani, chiar dacă peste 40 la sută din veniturile obţinute ajung la stat, sub formă de impozite. Tinerii se descurcă lucrând şi part-time”, a mai povestit Cătălin.

catalin dobre

Potrivit tânărului, cei care vor să lucreze în Danemarca trebuie să ştie că, în general, pot găsi locuri de muncă. Mai dificil este să îşi găsească locuinţe. „În Copenhaga, ai impresia că danezii nu îşi dau în chirie locuinţele pentru că nu au nevoie de bani. Este foarte greu de găsit chirie aici, dar nu imosibil”, a mai spus informaticianul.

Vă recomandăm şi:

Frumoşii tăcuţi ai micilor oraşe: cine sunt „premianţii fără premii”

Rangerul Florin Hălăştăuan va fi „premiantul” hunedorenilor

Imre Szuhanek a devenit „premiant fără premii”, pentru că a transformat Peştera Bolii într-o atracţie culturală

Poliţistul care a înfiat doi copii şi vrea să adopte un prunc ce fusese aruncat în ghenă e premiantul hunedorenilor

Cazul cutremurător al pruncului aruncat în ghenă are un final imprevizibil: un poliţist, tată a trei copii, vrea să îl înfieze 

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite