VIDEO Şantierul uriaş al căii ferate de mare viteză. Unde se lucrează intens şi ce termen a dat ministrul Transporturilor pentru finalizarea investiţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gara Deva. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Gara Deva. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Două sectoare ale viitoarei magistrale feroviare de mare viteză se află în şantier în judeţul Hunedoara. Pe unul dintre acestea, lucrările sunt în stadiu avansat, potrivit ministrului Răzvan Cuc, aflat în vizită, joi, pe şantiere.

GALERIE FOTO

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a vizitat joi şantierele magistralei feroviare de mare viteză din judeţul Hunedoara, aferente Coridorului IV paneuropean, în lungime de 2.000 de kilometri, care cuprinde traseul Nurnberg - Praga - Viena - Budapesta - Curtici - Simeria - Sighişoara - Braşov – Bucureşti - Constanţa.

Una dintre opriri a fost şantierul uriaş din zona staţiei CFR Deva, unde pe lângă calea ferată de mare viteză şi liniile ferate secundare, se află în construcţie, peroanele, o pasarelă pietonală care va fi dotată cu lift şi un pasaj rutier care va face legătura între oraş şi cartierul Grigorescu. De asemenea, clădirile gării vor fi reabilitate în următorii ani.

cuc

Tunelul de la Turdaş
În judeţul Hunedoara, două tronsoane feroviare se află în şantier. Unul vizează modernizarea sectorului Vinţu de Jos – Simeria, de 43 de kilometri. „Stadiul fizic este undeva la 90 la sută, iar în cursul acestui an vor fi finalizate lucrările de infrastructură feroviară”, a declarat ministrul Răzvan Cuc. Încă din 2011, Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA a semnat contractul pentru execuţia lucrărilor de construcţii şi instalaţii pe tronsonul Vinţu de Jos – Simeria, parte integrantă a secţiunii Coşlariu – Simeria, cu o asociere de firme străine şi din România. Contractul a fost atribuit cu peste 1.350.000.000 lei (echivalentul a 317.262.679,47 euro), fără TVA, iar termenul de execuţie a lucrărilor era de 30 de luni calendaristice.

Proiectul cuprinde lucrări de reabilitare şi modernizare a infrastructurii feroviare, construcţia unui tunel de 800 de metri la Orăştie şi a 11 poduri, reabilitarea altor cinci poduri şi a 26 de podeţe şi înlocuirea instalaţiilor, informa CFR. Lucrările s-au derulat cu întârziere, astfel că termenul de finalizare a fost prelungit. Cele mai complexe lucrări au avut loc la intrarea în Orăştie. Aici se află în şantier tunelul de la Turdaş, amplasat între km 456+295 – km 457+075, pe varianta locală a liniei de cale ferată Simeria – Coşlariu.

tunel feroviar turdas foto daniel guta adevarul

Tunelul este construit în curbă, pe o lungime de 605 metri, urmată de o curbă de racordare pe lungimea de 80 de metri şi de un aliniament cu o lungime de 95 de metri. Tunelul este executat prin metoda construcţiei în tranşee complet deschisă, în pământuri cu umflări mari, fiind primul astfel de tunel feroviar din România, potrivit specialiştilor.

cfr santier magistrala feroviara de mare viteza deva

Trenurile vor circula cu 160 de kilometri pe oră
Al doilea tronson al magistralei feroviare, care trece prin judeţul Hunedoara, are  41 de kilometri, şi se întinde între Simeria şi Gurasada. Lucrările au demarat la începutul anului trecut, după ce în august 2017, Compania Naţională de Căi Ferate CFR S.A.şi Asocierea FCC - Astaldi – Convensa au semnat contractul în valoare de 2,63 miliarde de lei pentru modernizarea infrastructurii şi suprastructurii feroviare pe această secţiune.

cfr santier magistrala feroviara de mare viteza deva

Contractul prevede modernizarea a 41 de kilometri de infrastructură şi suprastructură feroviară pentru circulaţia trenurilor de călători cu viteza maximă de 160 km/h, lucrări de terasamente şi consolidări pe întreaga distanţă, construirea a 17 poduri (dintre care trei peste râul Mureş), 27 de podeţe, 4 pasaje superioare, 3 pasaje inferioare, lucrări civile în 9 staţii de cale ferată (inclusiv halte comerciale/puncte de oprire), lucrări de electrificare şi energoalimentare precum şi lucrări de implementare a sistemului de siguranţă a traficului ERTMS (ETCS nivel 2+GSM-R). Sursa de finanţare este asigurată din fonduri nerambursabile obţinute prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020 şi de la bugetul de stat, iar termenul de execuţie este de trei ani, la care se adaugă perioada de garanţie de 2 ani. Pe noua magistrală de cale ferată, viteza de circulaţie a trenurilor va ajunge la 160 km/h pentru trenurile de călători şi la 120 km/h pentru trenurile de marfă.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Secretele celor mai faimoase tuneluri din România. Drumurile croite sub munţi, cu târnăcopul şi dinamita

Tunelul impresionant de 800 de metri construit în vremea austro-ungarilor. Locul ascuns a rămas neschimbat la peste un secol de la inaugurare

Proiectul eşuat al şoselei din parcurile naţionale între Valea Jiului şi Herculane. Ce se va întâmpla cu drumul naţional

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite