VIDEO Unde a ajuns biserica de lemn din satul părăsit de oameni. Lăcaşul datează de peste două secole

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Biserica din Baştea a ajuns în Hunedoara.
Biserica din Baştea a ajuns în Hunedoara.

Satul Baştea a rămas depopulat complet de la sfârşitul anilor '90. Soarta bisericii sale, veche de la sfârşitul secolului al XVIII-lea, s-a schimbat.

De 20 de ani, satul Baştea (comuna Lăpugiu de Jos) nu mai are niciun locuitor, iar biserica din lemn ridicată la sfârşitul secolului XVIII, cu hramul „Cuvioasa Paraschiva” a ajuns în pragul dărâmării.

Soarta aşezământului s-a schimbat pe neaşteptate. Biserica a fost strămutată în Hunedoara şi va fi reclădită, până în primăvara anului viitor, pe un deal de pe Strada Mureşului, după ce municipalitatea a atribuit terenul necesar, de 850 de metri pătraţi, Parohiei Ortodoxe Sf. Ioan Botezătorul. Construcţia bisericii va avea forma dreptunghiulară, capătul cu altarul fiind conformat octogonal, rezultând o lungime maximă de 17,50 m şi regim de înălţime parter (suprafaţa construită la sol 110,83 mp şi suprafaţa construită desfăşurată 110,83 mp).

Fundaţiile şi platforma pe care se va amplasa biserica se vor realiza din beton, iar biserica propriu-zisă va fi din lemn.

Biserica de lemn din Baştea a fost construită la sfârşitul secolului XVIII-lea şi avea hramul „Cuvioasa Paraschiva”. A fost clădită din bârne masive de stejar, după sistemul „blockbau”. Turnul ei prezintă, ca şi bisericile din zona Făgetului, elemente constructive si decorative ale barocului apusean. O particularitate este prelungirea acoperişului deasupra intrării, pe latura de vest, realizându-se o formă simplă de pridvor care se mai întâlneşte doar la bisericile din Coşeviţa şi Româneşti. În ultimele decenii a fost lăsată să se degradeze.

bastea foto daniel guta adevarul

„Câteva scaune rupte, cele pe care se aşezau credincioşii la slujbele de duminică, legate de pânze de păianjen păreau o rezistenţă în faţa timpului şi a uitării. Pe ziduri, prin interior, sfeşnice de lumânări stau rezemate haotic privind către cer prin acoperişul dezvelit de vânt şi ploi. Nu mai este nimeni care să apere biserica din Baştea, nimeni care să îl caute pe Dumnezeu aici. Afară, pe crucile mormintelor, sunt aşezate câteva coroniţe de flori. Unele sunt din plastic. Au fost alese pentru că ţin mai mult, ceea ce înseamnă nu mai trebuie să se vină iar foarte repede aici. Majoritatea celor din morminte au plecat la vârste fragede dintre cei vii. Părea ciudat. O fi fost vreo molimă, accidente!? Nu aş putea spune, dar cert este că e un mister. Până atunci, Baştea rămâne, pentru mine, locul de unde Dumnezeu a fugit împreună cu oamenii şi unde revine pentru a se reculege”, o descria fostul jurnalist Dan Terteci, pe blogul său, după ce a vizitat-o în anii trecuţi.

bastea foto daniel guta adevarul

Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Bijuteria de pe malul Streiului. Ce secrete păstrează biserica medievală din Streisângeorgiu, veche de şapte secole

Comorile istorice din Ţara Zarandului. Pe urmele celor mai vechi mine de aur şi ale legendarilor Horea şi Avram Iancu

VIDEO Săcărâmb, fostul „El Dorado“ al Europei. Tainele aşezării de sub vulcan, locul cel mai bogat în metale preţioase
 

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite