VIDEO Alunecarea masivă a versantului pe şantierul Autostrăzii Vestului. Cât de serioasă este problema pe Lotul IV

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noi imagini aeriene realizate pe şantierul Autostrăzii Lugoj – Deva arată cât de serioase sunt problemele create de alunecarea de teren înregistrată pe versantul de la Şoimuş, care este excavat de aproape doi ani pentru a face loc unui sector de autostradă.

GALERIE FOTO

Imagini aeriene realizate Asociaţia Construim România pe şantierul autostrăzii Lugoj – Deva arată că alunecările de teren semnalate în urmă cu două săptămâni pe zeci de metri în zona dealului de la Şoimuş continuă să se manifeste. Au fost luate măsuri pentru stabilizarea versantului, dar problemele persistă susţin autorii fotografiilor şi clipurilor video.

„Imagini realizate din dronă cu alunecarea de pământ de la faimosul deal cu lilieci de la Şoimuş, de pe lotul 4 al autostrăzii A1 Lugoj-Deva: deşi finalizarea acestui lot nu era posibilă pentru acest an, considerând volumul de muncă rămas în ciuda mobilizării constructorului UMB, aceste alunecări, care nu sunt chiar o surpriză, vor adăuga cu siguranţă câteva luni în plus la execuţie. Plasa şi ancorele amplasate pe versant nu aveau cum să ţină în loc cantitatea mare de pământ ce s-a desprins şi rămâne de văzut soluţia aleasă de UMB.
FOTO: Asociaţia Construim România.

image

Oricare ar fi soluţia aleasă de constructor pentru consolidarea dealului, fie că va apela la o consolidare cu ancore aşa cum avem de exemplu la urcarea din Dealul Sălişte, fie că vor efectua excavări suplimentare pentru reducerea pantei, aceste 2 soluţii fiind destul de costisitoare, fie că vor apela la o altă soluţie mai ieftină, toate acestea înseamnă costuri suplimentare pentru UMB, la un lot câştigat cu 39% din valoarea estimată iniţial de CNAIR, unde oricum credem că au depăşit oricum bugetul estimat iniţial”, informează Asociaţia Construim România, care prezintă imaginile pe youtube.com.

Alunecare cauzată de solul instabil

În urmă cu două săptămâni a fost semnalată pentru prima dată alunecarea de teren, de pe „Dealul Liliecilor”, numit astfel după ce timp de mai mult de un an constructorii nu au putut lucra în zonă din cauza identificării unei grote în care se adăposteau câţiva lilieci. Atunci, reprezentanţii Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere au susţinut că alunecarea de teren este de mici dimensiuni şi situaţia va fi rezolvată în termen.

„Solul este destul de instabil, când se sapă există şi acest risc pe care constructorii şi-l asumă, îl ştiu din studii de fezabilitate. Abordează în aşa fel lucrările astfel încât să minimizeze acest risc. Foarte important e că alunecarea nu a afectat corpul autostrăzii, s-a manifestat pe versant”, a declarat Alin Şerbănescu, purtătorul de cuvânt al CNAIR, citat de Mediafax.


FOTO: Asociaţia Construim România.

image

Până la finalul acestui an, lucările la Lotul IV al autostrăzii Lugoj – Deva urmau să fie realizate, potrivit estimărilor recente ale ministrului Transporturilor, Lucian Şova. Reprezentanţii asociaţiilor neguvernamentale care monitorizează proiectele mari de infrastructură susţin, însă, că abia în vara anului viitor, Lotul IV, de circa 22 de kilometri, va putea fi inaugurat. În prezent, aproape 400 de muncitori şi utilaje sunt mobilizaţi pe şantier, pe Dealul Liliecilor având loc cele mai complexe lucrări.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Autostrada imposibilă: 21 de kilometri sunt în şantier de patru ani, iar drumarii riscă rezilierea contractului

Încă un an aproape sterp pentru Autostrada Vestului: 15 kilometri deschişi din cei 70 promişi. Cum au avansat lucrările în 2017

VIDEO Marea provocare pe şantierul Autostrăzii Lugoj - Deva: excavarea versantului imens de pe malul Mureşului

Soarta incertă a Autostrăzii Lugoj - Deva. Problemele grave între constructorii spanioli şi CNAIR nu au fost rezolvate

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite