VIDEO Cum arată noua şosea din Munţii Orăştiei. Drumul spectaculos la cetatea dacică Piatra Roşie e în şantier

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Drumul spre Cetatea dacică Piatra Roşie este modernizat. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Drumul spre Cetatea dacică Piatra Roşie este modernizat. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

La o lună de la începerea lucrărilor la noua şosea spre Cetatea dacică Piatra Roşie, din Munţii Orăştie, constructorii mai au de asfaltat doar un kilometru.

Ultimii trei kilometri ai drumului spre Cetatea dacică Piatra Roşie, unul dintre siturile UNESCO din Munţii Orăştiei, au intrat în şantier la începutul lunii aprilie.

GALERIE FOTO

Între timp au fost construite mai multe podeţe, iar cea mai mare parte a noii şosele a fost acoperită cu asfalt. Un kilometru din drumul comunal, care reprezintă şi partea cea mai dificilă a traseului, la poalele cetăţii dacice, încă nu a fost asfaltat. Lucrările de modernizare a sectorului de drum reprezintă o investiţie a Primăriei Boşorod, estimată iniţial la 2,6 milioane de lei, finanţată prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală.

Noua şosea porneşte din intersecţia cu Drumul Judeţean 668 A, de circa 20 de kilometri, Călan – Streisângeorgiu – Chitid – Boşorod – Luncani Vale – Cioclovina. Drumul judeţean care traversează valea din Munţii Orăştiei, ucând până în vecinătatea Peşterii Cioclovina, a rămas însă, în cea mai mare parte, neasfaltat, spre nemulţumirea turiştilor care vor să viziteze peştera spectaculoasă şi situl UNESCO.

Cetatea dacică Piatra Roşie se află în Munţii Orăştiei, pe o culme de pe Valea Luncanilor, la circa 20 de kilometri de oraşul Călan. Potrivit unor istorici, cetatea misterioasă a fost construită în vremea regelui Burebista şi a dominat Platoul Luncanilor timp de un secol şi jumătate, fiind distrusă apoi de legiunile romane, în drumul lor spre Sarmizegetusa Regia. Piatra Roşie avea două incinte fortificate, ridicate în perioade diferite şi întinse pe o suprafaţă de 1,2 hectare. În Piatra Roşie au fost descoperite mai multe scuturi de fier antice, bogat împodobite cu reprezentări ale unor animale mitologice. Unele dintre aceste piese au ajuns pe piaţa neagră a antichităţilor, iar statul român a făcut eforturi mari pentru a le recupera. De asemenea, arheologii au găsit un artefact preţios, considerat un bust din bronz al zeiţei Bendis.

drum piatra rosie foto daniel guta adevarul
drum piatra rosie foto daniel guta adevarul
drum piatra rosie foto daniel guta adevarul

Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Lacul Gura Apelor din Retezat. Priveliştile impresionante de pe barajul grandios construit în inima munţilor, cel mai mare din Europa anilor '80

VIDEO Săcărâmb, fostul „El Dorado“ al Europei. Tainele aşezării de sub vulcan, locul cel mai bogat în metale preţioase

VIDEO Autostrada Lugoj - Deva, imagini aeriene de pe Lotul 4: ce a mai rămas din Dealul Liliecilor şi când vor fi inauguraţi cei 22 de kilometri

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite