Hunedoara

articolul anterior articolul urmator

VIDEO „Bjuteria” Ţării Zarandului a fost pusă sub lacăt. Cum arată gara din Brad, la trei ani de la intrarea în şantier

0
15 Jul 2019 21:13:40
Autor: Daniel Guţă
Gara Brad. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Gara Brad. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Reparaţiile capitale la gara din Brad au început în 2016, însă nu au mai fost finalizate nici la aproape un an de la termenul prevăzut în contract.

Din toamna anului 2016, gara municipiului Brad, veche de peste 120 de ani şi considerată una dintre cele mai frumoase din vestul ţării, a intrat în reparaţii capitale, după ce localnicii au depus numeroase petiţii la autorităţile locale, la CFR şi la Ministerul Transporturilor pentru salvarea monumentului de la ruinare.

GALERIE FOTO

Investiţia de peste un milion de lei, finanţată de Compania Naţională de Căi Ferate CFR, urma să fie realizată până în noiembrie 2018.

La peste opt luni întârziere de la termenul impus constructorilor, lucrările sunt suspendate, clădirea a rămas închisă, iar călătorii care circulă pe ruta feroviară Brad – Arad, cu trenurile unui operator privat, îşi cumpără bilete de la o gheretă amplasată în vecinătatea clădirii înconjurată de câteva scaune de plastic pe post de sală de aşteptare. Între timp, mai multe construcţii vechi de peste un secol, din vecinătatea gării, au fost lăsate în paragină. Sunt pline de gunoaie şi adăpostesc câini maidanezi.

 

Clădirea masivă construită în stil austro-ungar şi-a schimbat înfăţişarea exterioară, însă constructorii mai au de realizat lucrările la interioarele şi la instalaţiile electrice. Antreprenorii vor fi penalizaţi pentru întârzeri, susţin reprezentanţii CFR. „În staţia CF Brad, programul prevede lucrări de reparaţii şi consolidare la exteriorul şi interiorul clădirii (acoperiş, faţade, uşi de acces, lambriuri, sală de aşteptare, birou de mişcare etc.), lucrări la instalaţiile sanitare, prin înlocuirea conductelor şi refacerea reţelei de canalizare, precum şi lucrări la instalaţiile electrice pentru refacerea circuitelor de iluminat general şi de siguranţă”, informa CFR.

Staţia de cale ferată Brad a fost construită la sfârşitul secolului al nouăsprezecelea şi a fost dată în folosinţă în 6 decembrie 1896, o dată cu darea în folosinţă a liniei de cale ferată de Sântana – Brad. Monumentul seamănă cu un castel construit după tipicul austriac. Potrivit istoricilor, gara a fost ridicată după proiectul unei staţii din Tirol. După 1990, fluxul de călători din Brad s-a redus drastic, iar linia de cale ferată dintre Deva şi Brad a fost scoasă din funcţiune şi dezmembrată. Gara a fost lăsată în paragină până la sfârşitul anului 2016, când în urma insistenţelor localnicilor, a intrat în reparaţii capitale.


Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Secretele lagărului de prizonieri sovietici din Munţii Metaliferi. Unde au fost gropile comune ale ostaşilor morţi pe şantierul căii ferate Deva - Brad

VIDEO Cele mai spectaculoase căi ferate dispărute. Povestea mega-proiectului la care s-a muncit cinci decenii şi a primei căi ferate cu cremalieră

Tunelul impresionant din vremea austro-ungarilor va fi transformat într-un mod inedit, la zece ani de la abandonarea sa

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii