VIDEO Cascada spectaculoasă a celui mai adânc lac din Retezat. Cât a crescut nivelul apei de la barajul Gura Apelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lacul Gura Apelor din Retezat atrage un număr mare de turişti, iar unul dintre cele mai spectaculoase locuri de popas ale sale este cascada. În ultimele săptămâni, ploile abundente au făcut ca nivelul apei să crească şi să transforme astfel priveliştea din Retezat.

Cascada Lacului Gura Apelor a devenit una dintre cele mai spectaculoase atracţii turistice din Retezat. Ploile abundente din ultimele săptămâni au făcut ca izvorul captat să aibă un debit impresionant la vărsarea în lacul de acumulare, iar locul s-a umplut de turişti. Şi priveliştea oferită de barajul din Retezat s-a schimbat, după ce nivelul apei a crescut cu câţiva metri, datorită precipitaţiilor abundente din ultima perioadă.

Povestea lacului Gura Apelor (420 de hectare) din Retezat a început în 1974, când statul român a decis, prin Hotărârea Consiliului de Miniştri nr. 759, amenajrea hidroenergetică a Râului Mare – Retezat, care avea să cuprindă barajul Gura Apelor, hidrocentrala subterană Retezat şi hidrocentrala Clopotiva. Un an mai târziu au început lucrările la baraj, iar „după aproape 11 ani de activitate, în care s-au dăltuit în granitul munţilor zeci de kilometri de galerii şi s-au înălţat în calea apelor un baraj de anrocamente şi miez de argilă, atunci cel mai mare din Europa, la 16 aprilie 1986 îşi închide porţile galeria de deviere şi apele Râului Mare Retezat sunt zăgăduite. Atunci a început acumularea apelor în lacul care va avea în final un volum de peste 210 milioane metri cubi de apă şi o suprafaţă de 420 de hectare”, informa Hidroconstrucţia.

Lacul de acumulare Gura Apelor are o adâncime maximă de peste 160 de metri, iar barajul lui are o lungime de 464 de metri şi o înălţime de 168 de metri. Drumul care traversează barajul îi duce pe turişti la Poiana Pelegii, locul de pornire ale mai multor trasee turistice din Parcul Naţional Retezat. Barajul Gura Apelor are ca rol atât producerea de energie electrică, cât şi în regularizarea cursului Râului Mare şi atenuarea undelor de viitură. Dacă barajul nu ar fi existat, torentele ar fi avut efecte devastatoare pentru comunităţile de pe Valea Streiului. Cea mai mare tragedie provocată de viituri în zona Retezatului s-a petrecut în 12 – 14 iulie 1999, când 14 oameni dintr-o colonie muncitorească aflată în avalul barajului au murit. În lipsa barajului Gura Apelor, care să preia apele, debitul de 1345 metri pe secundă ar fi produs inundaţii catastrofale cu pierderi materiale şi umane greu de estimat, afirmau specialiştii.

VIDEO Gura Apelor, Retezat

VIDEO Lacul Gura Apelor, din Retezat

VIDEO Barajul Lacului Gura Apelor

VIDEO Lacul Gura Apelor din Retezat


Vă recomandăm şi:

VIDEO Lacul Cinciş la început de vară: starea şoselei alungă turiştii din locul de agrement de la marginea Hunedoarei

De mai mulţi ani, şoseaua spre Lacul Cinciş a rămas unul dintre cele mai degradate drumuri judeţene ale Hunedoarei. Zona de agrement din vecinătatea municipiului este afectată de lipsa unui drum modern, chiar dacă în ultimii ani pe malul lacului au fost ridicate numeroase pensiuni şi moteluri, în aşteptarea turiştilor.

Cele mai frumoase locuri de camping din Hunedoara: Poiana Pelegii şi Lacul Cinciş

Poiana Pelegii şi Lacul Cinciş se numără printre cele mai frumoase locuri de camping din judeţul Hunedoara. Poiana Pelegii este situată în Parcul Naţional Retezat şi reprezintă un loc de popas pentru turiştii care doresc să urce pe traseele montane. Lacul Cinciş se află la circa 15 kilometri de municipiul Hunedoara, la poalele Munţilor Poiana Ruscăi.

Cele mai frumoase trasee montane din Hunedoara: locurile de vis din Retezat şi ţinutul cetăţilor dacice

Hunedoara oferă călătorilor pasionaţi de excursiile pe munte un număr impresionant de atracţii turistice. Cele mai frumoase trasee montane din România pot fi străbătute în Parcul Naţional Retezat, în Munţii Orăştiei unde se află cetăţile dacice, în Masivele Parâng şi Vâlcan.

Râuşor, „perla“ ascunsă a Retezatului. Muntele vegheat de Castelul din Carpaţi

VACANŢĂ DE IARNĂ Străjuită de ruinele Cetăţii Colţ, zona turistică Râuşor impresionează prin farmecul peisajelor spectaculoase ale Munţilor Retezat. Înfiinţată în urmă cu 40 de ani, staţiunea are circa 50 de cabane private, dar şi singura pârtie de schi din Retezat.

Lacurile glaciare: minunile albastre din Parcul Naţional Retezat

Peste 50 de lacuri glaciare împodobesc, ca nişte mărgele strălucitoare, Masivul Retezat. Sunt atracţiile principale ale Parcului Naţional Retezat care datorită lor a primit numele de "tărâmul fermecat cu ochi albaştri".

FOTO Poiana Pelegii, locul din inima Retezatului unde ajungi cu maşina

Poiana Pelegii, judeţul Hunedoara, este punctul final al singurului drum care îi aduce pe turişti cu maşina în Parcul Naţional Retezat. Este un loc de vis, din care pornesc cele mai spectaculoase trasee pe munte, printre care şi cel spre lacul glaciar Bucura.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite