VIDEO Castelul Corvinilor va fi un şantier uriaş. Noua faţă a monumentului, după cele mai complexe şi scumpe lucrări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Castelul Corvinilor.FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Castelul Corvinilor.FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Castelul Corvinilor va fi reabilitat pe fonduri de la Uniunea Europeană. Contractul de proiectare şi execuţie a lucrărilor a fost semnat, iar proiectanţii şi antreprenorii se pot apuca de lucru.

Contractul de proiectare şi execuţie a lucrărilor de restaurare a Castelului Corvinilor, în valoare de aproape cinci milioane de euro, a fost semnat, marţi, între Primăria Hunedoara, beneficiarul investiţiei, şi asocierea condusă de SC Coral.

Proiectul de restaurare a Castelului Corvinilor, unul dintre cele mai complexe derulate în ultimii ani în judeţul Hunedoara, se va derula pe 27 de luni şi vizează reabilitarea obiectivelor: Turnul pictat, Bucătăria Garnizoanei, Loggia Matia, Parter Turn Tezaur, Bastionul de tortură, Turn flancare pod, Turnul nou de poartă, Scara spirală, Sala Cavalerilor şi Sala Dietei, Turnul Capistrano, Ateliere (Locuinţa sudică), Aripa Zolyomi, Turnul Pustiu, Zona intrării în prima cetate, Turnul vechi de poartă, Bastionul alb, Aripa Bethlen, Bastionul Toboşarilor, Fântana, Capela, Groapa Urşilor, Bastionul muniţiilor, Galeria suspendată, Turnul Nje Boisia.

Vor fi efectuate mai multe lucrări de intevenţie la castel, atât la exterior cât şi în curţile interioare. „Această restaurare vizează o intervenţie pe structura Castelului Corvinilor. Sunt anumite zone ca Turnul Nje Boisa sau Sala Cavalerilor care prezintă fisuri, aici va trebui intervenit pentru înlăturarea acestor deficienţe şi consolidarea respectivului tronson. Vor fi o serie de intervenţii din acelaşi capitol şi asupra Sălii Dietei, după care vor fi o serie de lucrări de restaurare care vizează spaţiile interioare ale castelului şi aici mă refer fie la construirea unor tavane şi podele dispărute de-a lungul timpului, fie la intervenţia pe camerelor existente, vizând înlăturarea mortarelor pe bază de ciment şi introducrea unor mortare care să fie cât mai aproape de cele originale”, a precizat Sorin Tincu, directorul Muzeului Castelului Corvinilor.

Un alt tip de lucrări vizează reabilitarea instalaţiilor sanitare existente, precum şi crearea unor noi utilităţi de acest tip, precum şi a instalaţiilor electrice. Va fi introdus un sistem de încălzire electric în locul instalaţiilor pe gaz. În planurile proiectanţilor intră şi reabilitarea suprafeţelor pictate din Castelul Corvinilor, monumentul istoric fiind unicat în Ardeal prin frescele sale, acum şterse de timp sau în urma lucrărilor de reabilitare din trecut. Vor fi amenajate spaţiile de vizitare şi vor fi introduse în circuitul de vizitare spaţii mai puţin accesibile din aşezarea medievală, a completat arheologul Sorin Tincu. Potrivit primarului Dan Bobouţanu, pe durata derulării investiţiei, Castelul Corvinilor va rămâne deschis publicului.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Secretele celor mai întunecate cotloane din Castelul Corvinilor. Soarta locurilor interzise, după marea restaurare

VIDEO Clădirea misterioasă de sub Castelul Corvinilor. Imagini inedite cu aşezarea istorică transformată în ruină

Ioan de Hunedoara, omagiat în oraşul de la poalele Castelului Corvinilor. Au trecut 562 de ani de la moartea voievodului

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite