VIDEO Cea mai neîngrijită cetate dacică. Locul antic din munţi oferă senzaţii tari, dar a fost lăsat la mila braconierilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cetatea Piatra Roşie oferă privelişti impresionante însă autorităţile nu i-au purtat de grijă astfel că monumentul istoric a ajuns într-o stare avansată de distrugere.

GALERIE FOTO

Trunchiuri imense de arbori seculari, rupte de furtuni sau prăbuşite din cauza putreziciunii, au strivit sub greutatea lor blocurile de piatră ale cetăţii dacice Piatra Roşie. Nenumărate blocuri de piatră s-au desprins din zidurile fortăreţei şi s-au prăvălit, formând mormane imense de pietre şlefuite, sparte, acoperite cu vegetaţie. În vechea incintă a aşezării ridicată pe stâncă, natura şi-a intrat în drepturi, iar iarba, frunzele şi buruienile inundă rămăşiţele istorice.

Din loc în loc, pot fi văzute gropile lăsate în urmă de căutătorii de comori. Deşi se afşă în patrimoniul mondial UNESCO, cetatea dacică Piatra Roşie – Luncani, nu a beneficiat de îngrijire din partea autorităţilor, iar în ultimii ani a ajuns să fie numită o „cetate a nimănui”. În ciuda stării de degradare a monumentului, turiştii care ajung la aşezarea din Munţii Orăştiei găsesc un loc unic şi spectaculos: ruinele vechi de două milenii se află la capătul unei poteci care urcă abrupt prin pădurea de fagi, pe marginea unei prăpăstii, iar arborii umbroşi care ascund şi înconjoară monumentul crează un efect neobişnuit.

Cetatea antică Piatra Roşie / ADEVĂRUL

Povestea locului din munţi
Despre Piatra Roşie, istoricii susţin că a fost construită în vremea regelui Burebista. Fortăreaţa a dominat Platoul Luncanilor timp de un secol şi jumătate, fiind distrusă apoi de legiunile romane, în drumul lor spre Sarmizegetusa Regia. După ce a fost nimicită, ruinele ei au rămas peste veacuri, fără ca nimeni să le mai reclădească vreodată. Piatra Roşie a fost mai puţin cercetată de arheologi faţă de celelalte cinci aşezări dacice (Sarmizegetusa Regia, Costeşti, Blidaru, Băniţa, Căpâlna) incluse, alături de ea, în patrimoniul UNESCO.

Imagine indisponibilă

Cele mai ample săpături arheologice au avut loc timp de două luni şi jumătate în anul 1949. Potrivit istoricilor, Cetatea Piatra Roşie avea două incinte fortificate, ridicate în perioade diferite şi întinse pe o suprafaţă de 1,2 hectare. A fost intens locuită în antichitate, iar pentru o scurtă perioadă în Evul Mediu, ruinele ei au mai oferit adăpost unor localnici. Însă în aproape întreaga perioadă de la distrugerea ei şi până în prezent, Piatra Roşie a rămas izolată, la adăpostul naturii. Un drum pavat, vechi de două milenii, s-a păstrat într-o formă excepţională pentru timpul scurs de la construirea lui. În cetatea dacică turiştii mai pot găsi urmele unor ziduri de apărare, rămăşiţele unui altar şi o privelişte impresionantă a ţinutului supravegheat în trecut, de la înălţimea ei.

Imagine indisponibilă

În Piatra Roşie au fost descoperite mai multe artefacte preţioase cele mai cunoscute fiind „scuturile de paradă”, discuri realizate din fier, împodobite cu reprezentări ale unor animale (grifon, bour, feline). De aici provine şi o mască de fier, care ar fi înfăţişat-o pe zeiţa Bendis, a destinului. Multe dintre piesele antice preţioase au fost descoperite în urma săpăturilor neautorizate, efectuate de căutătorii de comori, iar ulterior au ajuns pe piaţa neagră a antichităţilor.

Imagine indisponibilă

Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Misterioasa cetate medievală din Ţara Haţegului. Fortul militar vechi de opt secole ignorat de autorităţi

Avertizare pentru turiştii din Retezat: drumul spre Poiana Pelegii este blocat. Autorităţile au decis închiderea lui

VIDEO Lacul Cinciş, locul de poveste la care turiştii ajung pe un drum de groază. De ce nu a fost modernizată şoseaua

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite