VIDEO Cele două biserici ruinate de pe Lacul Cinciş, în toată „splendoarea” după seceta prelungită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Biserica monument. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Biserica monument. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Seceta prelungită din această iarnă a schimbat înfăţişarea Lacului Cinciş. La „coada” barajului se înfăţişeză ruinele celor două biserici ruinate, la care apele nu au mai ajuns.

Apele nu au mai ajuns în ultimii ani la ruinele bisericii romano-catolice de la „coada” lacului Cinciş, iar seceta prelungită din această iarnă le-a îndepărtat şi mai mult de monument.

În urmă cu câteva decenii, erau luni în şir în care biserica veche de peste două secole se afla sub ape aproape în totalitate. Nivelul lacului de acumulare ajungea atunci şi la ruinele bisericii ortodoxe învecinate, situată mai sus de cea romano-catolică. De câţiva ani, întinderea apelor de la Cinciş s-a restrâns, unul dintre motive fiind necesarul de apă pentru microhidrocentrala de sub barajul lacului de acumulare.

Priveliştea lacului din vecinătatea Hunedoarei s-a transformat radical, iar cele două monumente au devenit mai accesibile turiştilor.


Monumentele dintre gunoaie

Totuşi, călătorii care doresc să le viziteze găsesc aici un peisaj dezolant. Bisericile de pe mal sunt ruinate, iar împrejurimile lor sunt poluate de covoare întinse de gunoaie, aduse la mal de râul Cerna.  Nicio autoritate nu s-a implicat în reabilitarea celor două monumente şi în curăţarea terenurilor din împrejurimile lor, chiar dacă interesul pe care îl prezintă aceste locuri a crescut.

cincis



Biserica romano-catolică a fost ridicată la sfârşitul secolului al XVIII-lea, din ordinul împărătesei Maria Tereza. Până în anii 1960, când autorităţile au decis inundarea satelor Cinciş, Valea Ploştii, Baia lui Crai, Moara Ungurului şi Ciuleni pentru a amenaja lacul Cinciş, biserica era mândria sătenilor, alături de alte aşezăminte vechi de secole. Oamenii au fost nevoiţi să îşi lase în urmă casele, bisiericile şi cimitirele, pentru a se muta din calea apelor. Cele mai multe dintre ele au ajuns pe fundul lacului sau au fost dărâmate cu timpul, însă ruinele bisericii continuă să dăinuie peste ape şi să îi oprească pe marginea şoselei de pe malul opus, pe amatorii de fotografii. În apropiere se află rămăşiţele bisericii ortodoxe din Baia Craiului, veche de un secol. Turiştii găsesci aici de un peisaj dezolant: o turlă care stă să se prăbuşească, ziduri ruinate şi o pădure plină de gunoaie şi pet-uri aduse de apele revărsate în jurul ei. „La biserica din Baia Craiului am pus un credincios să pună bare de fier la uşi şi mobilierul să-l ducă în cafas, adică în cor, ca să nu fie nimicită cu totul de pescari. Au rupt însă lacătele şi au devastat-o, până ce n-a mai rămas piatră pe piatră”, relata părintele Opre Crăciun (1925 - 2012), fostul preot al satului Cinciş.

cincis
cincis



Lacul Cinciş a fost creat artificial prin construirea barajului Cinciş, la marginea municipiului Hunedoara, pentru alimentarea combinatului siderurgic şi a Hunedoarei. La începutul anilor 60, valea în care se aflau vechile aşezări Cinciş-Cerna, Valea Ploştii, Baia lui Crai, Moara Ungurului şi Ciuleni a fost inundată pentru a fi creat lacul, care a ajuns la o capacitate de aproape 30 de milioane de metri cubi de apă. În jurul apei care a înghiţit vetrele aşezărilor străvechi, atestate documentar încă din secolul al XIV-lea, şi a dus la devastarea bisericilor şi a cimitirelor lor, au fost născocite poveşti înfiorătoare.

cincis
cincis
cincis

Vă recomandăm să citiţi şi:

Povestea bisericii Huniazilor demolată de comunişti. Aici ar fi fost locul de veci al mamei lui Ioan de Hunedoara

Misterioasele statui antice de marmură salvate de un preot înainte de a ajunge pe fundul Lacului Cinciş

VIDEO Satele pustii, înghiţite de pădure, din jurul Lacului Cinciş. Omul care ţine în viaţă un cătun uitat

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite