VIDEO Cetatea dacică Costeşti a intrat în şantier după patru decenii. Voluntarii au nevoie de ajutor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Voluntarii s-au apucat de lucru la Cetatea dacică de la Costeşti, unde unul dintre cele două turnuri antice va avea un acoperiş nou, menit să îl protejeze.

Primele intervenţii pentru protejarea celor două „palate” ale cetăţii dacice Costeşti din Munţii Orăştiei, au început.

GALERIE FOTO

Lucrările sunt realizate în aceste zile de „Ambulanţa pentru monumente”, o organizaţie neguvernamentală implicată, cu ajutorul specialiştilor şi voluntarilor, în reabilitarea mai multor monumente istorice din România.

„Suntem la o intervenţie a Ambulanţei pentru monumente, în care punem în siguranţă unul dintre cele două turnuri din situl UNESCO, îmăreună cu voluntarii, sub supravegherea arheologilor, cu implicarea specialiştilor şi a autorităţilor locale, urmând ca anul viitor să continuăm cu turnul al doilea, însă avem încă nevoie de donaţii pentru a achiziţiona materialele necesare, undeva la încă 5.000 de euro. Punerea în siguranţă a turnului constă în demontarea copertinei metalice care s-a degradat extrem de tare, plouă pe ruine şi înlocuirea acesteia cu o nouă suprastructură”, a declarat arhitectul Eugen Vaida, coordonator al proiectului.

image

Elementele de piatră prăbuşite din turn sau vandalizate vor fi aşezate în poziţia originară, sub îndrumarea arheologilor, a istoricilor şi a arhitecţilor. Autorităţile şi instituţiile publice nu pot aloca bani pentru reabilitarea monumentelor din cetatea dacică pentru că situl nu există în niciun inventar, astfel românii sunt invitaţi să se implice prin donaţii, pentru reabilitarea vestigiilor antice. Suma materialelor pentru prima etapă este de 47.000 de lei şi reprezintă contravaloarea fundaţiilor supraterestre, a cherestelei, a elementelor structurale metalice, a asterelii şi a hidroizolaţiei. „Toţi cei care doresc să se implice în salvarea acestui important edificiu de valoare naţională şi universală sunt rugaţi să ne contacteze telefonic la numărul de telefon 0746319869 (arhitect Eugen Vaida), sau să doneze în contul Asociaţiei MONUMENTUM, IBAN: RO46RNCB0227141236620001, cu specificaţia  - Costeşti”, informează „Ambulanţa pentru monumente”.

image

Vechea cetate din Munţii Orăştiei
Cetatea Costeşti este considerată de arheologi drept cea mai veche aşezare dacică din Munţii Orăştiei. A fost ridicată în vremea regelui Burebista şi a servit ca fort militar, dar şi ca reşedinţă pentru căpeteniile strămoşilor noştri. A fost devastată în anii războaielor de cucerire a Daciei de către romani (101 - 106). Mai multe dintre construcţiile sale (două turnuri locuinţă, bastioane, patru sanctuare, ruinele unei cisterne de apă, ziduri) sunt vizibile şi în prezent, deşi s-au degradat, mai ales în ultimii ani. Cele mai ample lucrări de consolidare şi conservare a monumentului istoric au avut loc la începutul anilor 1980, potrivit unui proiect elaborat de arheologi şi de Institutul de Proiectări Hunedoara. Atunci au fost montate acoperişurile de protecţie pentru cele două turnuri locuinţă. Tot atunci a fost refăcută scara de piatră din vecinătatea unuia dintre turnuri. Zidul de piatră al cetăţii a fost conservat, iar zidăria a fost completată cu blocuri de piatră din exploatarea de la Podeni. Spre deosebire de Sarmizegetusa Regia, în Costeşti s-au folosit puţine blocuri pentru a completa locurile unde acestea au lipsit sau au fost distruse. A fost realizat un sistem de scurgere al apelor pluviale, iar arheologii au propus chiar realizarea unui lapidariu, cu replici de unelte şi obiecte de uz curent din vremea dacilor, care să mobileze incintele celor două turnuri.

image

Vă recomandăm şi:

Fenomenul straniu din Sarmizegetusa Regia, înaintea solstiţiului de iarnă. Cum se înfăţişează capitala Regatului Dac

Marile secrete ale cetăţii dacice din Hunedoara. Cimitirul ciudat al copiilor din grădina castelului şi mormintele „lupilor daci“ îngropaţi lângă arme

Cetăţile dacice vandalizate: Consiliul Judeţean deplânge soarta monumentelor UNESCO şi cere administrarea lor

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite