VIDEO Controversele matriţei antice din Sarmizegetusa Regia. Cum a fost evaluat artefactul unic, disputat în instanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Evaluarea matriţei antice de bronz descoperită în Sarmizegetusa Regia a iscat controverse. Un fost arheolog, acceptat de instanţă, a estimat artefactul, stabilindu-i valoarea pe baza unor argumente ciudate.

Procesul în care Andreea Ciuciu, tânăra care a susţinut că a participat la descoperirea matriţei antice din Sarmizegetusa Regia şi a solicitat o recompensă de 500.000 de lei durează de peste trei ani la Tribunalul Hunedoara. Între timp, instanţa a dispus reevaluarea artefactului unic în lume.

Rezultatele expertizei realizate recent de fostul arheolog constănţean Ghiorghe Papuc au fost prezentate celor implicaţi în proces. Ghiorghe Papuc (75 de ani) a estimat artefactul de bronz la circa 200.000 de lei, din motive care au stârnit controverse. „Se pare că matriţa de la Sarmizegetusa Regia nu a fost folosită în Dacia. Acest lucru ne-a determinat să evaluăm piesa la suma de 200.000 de lei”, arăta expertul Ministerului Culturii. Statul român, prin Ministerul Finanţelor Publice, a contestat însă evaluarea şi a solicitat detalii despre modul în care ea a fost realizată.

„Tribunalul Hunedoara a fixat, marţi, pentru data de 12 noiembrie 2019, pentru ca expertul desemnat ăn cauză să formuleze răspuns la obiecţiunile părţilor”, a informat, pentru adevarul.ro, Ildiko Glăman, purtătoarea de cuvânt a Tribunalului Hunedoara. În dosar, Andreea Ciuciu a chemat în judecată Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, Ministerul Culturii, Statul Român prin Ministerul Finanţelor Publice, Consiliul Judeţean Hunedoara şi Serviciul Public de Administrare a Monumentelor Istorice.

Iniţial, în 2015, înainte de începerea procesului, matriţa de bronz din Sarmizegetusa Regia a fost evaluată oficial la 560.000 de lei, de către expertul atestat Adriana Pescaru, fost director al Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva. Unii arheologi au susţinut însă că ea ar valora mai mult.

„Pentru stabilirea preţului estimativ al piesei s-a plecat de la costul cantităţii de material folosit – bronz lingou. Valoarea de execuţie a unui astfel de obiect la ora actuală, la care se adaugă valoarea istorico-documentară, frecvenţa, vechimea, materialul tehnic, valoarea artistică, starea de conservar. La valoarea totală se adaugă valoarea de bun de excepţie, adăugându-se şi valoarea de conservare – restaurare a bunului, astfel valoarea piesei reprezintă suma de 560.000 lei şi poate fi clasată la categoria Tezaur”, se arată în rezultatul evaluării artefactului.

Piesa unică în lume
Matriţa din Sarmizegetusa Regia se numără printre cele mai preţioase artefacte descoperite de-a lungul timpului în România. A fost descoperită întâmplător, în vara anului 2013, la rădăcina unui fag bătrân doborât de furtunile din preajma sărbătorii Sânzienelor.

Vladimir Brilinsky, adminstrator al sitului, aflat împreună cu un grup de turişti din care făcea parte şi Andreea Ciuciu, a fost cel care a găsit artefactul antic.

Vechi de circa două milenii, misteriosul obiect antic folosit pentru confecţionarea unor obiecte de artă din metal a fost realizat din bronz şi are o greutate de circa opt kilograme şi o formă hexagonală. Pe el au fost încrustate scene de luptă între animale, reale şi fabuloase, care au dat naştere mai multor interpretări. Tema scenelor reprezentate pe matriţă, lupta dintre animale, este foarte veche şi răspândită pe spaţii culturale vaste. Ea este redată cu o grijă deosebită, spun specialiştii, care atestă că prezenţa matriţei în capitala Regatului Dac reprezintă o dovadă în plus a conectării acestui spaţiu cultural la fluxul artistic şi tehnologic de foarte bună calitate din antichitate. Matriţa poate fi văzută la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Secretele templelor dacilor: altare de sacrificii, locuri de observaţii cereşti şi sanctuare de iniţiere a războinicilor. De ce au fost distruse din temelii de romani

Matriţa antică din Sarmizegetusa Regia va fi reevaluată. Un istoric renumit a fost propus pentru expertizarea artefactului

VIDEO Filmul secret care dezvăluie cum a fost găsită matriţa din Sarmizegetusa Regia. „Am cerut recompensa, aflând că valorează cât trei brăţări dacice”

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite