VIDEO Faţa necunoscută a Castelului Corvinilor. Locul tainic de unde poate fi admirată cetatea în toată splendoarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de mii de oameni ajung în fiecare an la Castelul Corvinilor, însă puţini dintre ei se încumetă să viziteze grădina acestuia.

Peste 350.000 de oameni au vizitat Castelul Corvinilor în 2018, iar în acest an numărul oaspeţilor monumentului medieval va fi mai ridicat.

GALERIE FOTO

Puţini dintre ei au ajuns însă în grădina castelului, un loc bogat în vestigii istorice, care oferă şi o altă perspectivă asupra aşezării.

Cea mai simplă modalitate pentru ca turiştii să ajungă în grădina Castelului Corvinilor este, prin castel, ieşind pe o uşă aflată în vecinătatea Turnul vechi de poartă.Turnul a fost construit în vremea lui Ioan de Hunedoara şi a reprezentat vechea intrare în cetate. Accesul în turn se făcea pe un pod, care se înălţa din primul şanţ de apărare al cetăţii. Turnul rectangular avea la bază o intrare largă, carosabilă, alături de una pietonală. Vechea poartă de intrare în turn a fost blocată prin construirea, în vremea lui principelul Gabriel Bethlen, a Turnului Alb. Construcţia a fost ridicată la est de vechiul turn de poartă. Este un turn masiv, semicircular, cu patru niveluri de apărare, sprijinite pe platforme de lemn, dublat de terasa de artilerie. Uşa de ieşire, pe care turiştii pot coborî în grădină trecând peste un pod din lemn sprijinit pe piloni de piatră, este mai mult închisă.

În grădina Castelului Corvinilor se poate ajunge şi ocolind aşearea medievală, pe străzile Castelului, Gabriel Bethlen şi Toamnei. La capătul urcuşului de 10 minute, turiştii găsesc o poartă metalică, legată cu lacăt, prin care se pot strecura în spatele edificiului. Aici pot admira mai de aproape turnurile vechi ale castelulu şi se pot relaxa pe iarbă. Cel mai scurt traseu este, însă, prin pârâul Zlaşti pe o cărare care urcă pe lângă zidurile medievale.

Grădina castelului nu a fost însă amenajată pentru vizitare, deşi păstrează vestigii preţioase.

Ultimele cercetări arheologice întreprinse în anii 2000 în grădina castelului de pe Dealul Sânpetru au scos la iveală urmele unei cetăţi dacice întinse şi a unei necropole în care se aflau rămăşiţele a zeci de adulţi şi copii, ale căror trupuri au fost transformate în cenuşă sau îngropate în pământ, alături de obiectele lor de preţ. În aceeaşi zonă au fost descoperite mormintele unor războinici daci. Într-unul dintre ele se afla o urnă cu cenuşă, îngropată alături de sica (pumnalul dacic) şi lancea defunctului. În Grădina Castelului Corvinilor au mai fost descoperite o serie de piese de armament, dar şi obiecte de podoabă asociate cu defuncţi înhumaţi şi incineraţi, obiecte din bronz, argint, sticlă şi chiar din aur.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Mărturia rară a unui explorator englez despre primul popas în Ardeal: „Românii sunt extrem de arătoşi, dar frumuseţea femeilor e tulburată de muncile grele”

Marile cetăţi ale lui Iancu de Hunedoara. Poveştile celor mai fastuoase monumente medievale ctitorite de voievod

Povestea neştiută a Castelului Corvinilor. Oamenii care l-au transformat din ruină într-o perlă a Imperiului Austro-Ungar

Secretele celor mai întunecate cotloane din Castelul Corvinilor. Soarta locurilor interzise, după marea restaurare

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite