VIDEO Gara Brad, „perla” înconjurată de noroaie. Clădirea a rămas pustie după trei ani de renovare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gara Brad, FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Gara Brad, FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Gara din Brad, un monument istoric vechi de peste 120 de ani, a fost renovată în ultimii trei ani, însă a rămas pustie.

Clădirea staţiei feroviare Brad, un monument istoric inaugurat în 1896 odată cu deschiderea liniei de cale ferată de Sântana – Brad, a intrat în renovare în toamna anului 2016.

GALERIE FOTO

Lucrările s-au derulat pe parcursul a trei ani şi au transformat radical înfăţişarea clădirii care în ultimele două decenii fusese lăsată să se ruineze.

Abia după ce localnicii au trimis petiţii autorităţilor locale, societăţii CFR şi Ministerului Transporturilor, în care au solicitat restaurarea monumentului istoric, au fost luate măsuri.

Reparaţiile capitale au reprezentat o investiţie de peste un milion de lei, finanţată de Compania Naţională de Căi Ferate CFR. Gara consolidată, dotată cu un acoperiş nou, cu tocărie şi cu instalaţii electrice şi sanitare noi a redevenit un monument atractiv. A rămas însă pustie, din cauza fluxului aproape inexistent de călători, iar împrejurimile sale oferă un peisaj dezolant. Clădirile vechi şi ruinate ale CFR, din împrejurimi, un parc lăsat de izbelişte şi piaţa plină de noroi din faţa gării contrastează cu strălucirea clădirii masive, înfiinţată în vremea austro-ungarilor.

 

Gara Brad a fost construită la sfârşitul secolului al nouăsprezecelea şi a fost dată în folosinţă în 6 decembrie 1896. Potrivit istoricilor, gara a fost ridicată după proiectul unei staţii din Tirol. După 1990, fluxul de călători din Brad s-a redus drastic, iar linia de cale ferată dintre Deva şi Brad a fost scoasă din funcţiune şi dezmembrată. Gara a fost lăsată în paragină până la sfârşitul anului 2016. Acum doar câteva trenuri ale unui operator privat mai trec prin staţia CFR din Ţara Zarandului.

gara brad
gara brad
gara brad

Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Secretele lagărului de prizonieri sovietici din Munţii Metaliferi. Unde au fost gropile comune ale ostaşilor morţi pe şantierul căii ferate Deva - Brad

VIDEO Cele mai spectaculoase căi ferate dispărute. Povestea mega-proiectului la care s-a muncit cinci decenii şi a primei căi ferate cu cremalieră

Tunelul impresionant din vremea austro-ungarilor va fi transformat într-un mod inedit, la zece ani de la abandonarea sa

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite