Hunedoara

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Geoagiu Băi, staţiunea clădită pe ruinele termelor antice. Ce găsesc turiştii în vechea Germisara

0
4 Aug 2020 16:47:46
Autor: Daniel Guţă
Cascada Clocota, Geoagiu Băi.
Cascada Clocota, Geoagiu Băi.

Geoagiu Băi se numără printre cele mai aglomerate zone de agrement din judeţul Hunedoara în special în zilele de vară.

Apele termale de la Geoagiu au fost cunoscute încă din vremea dacilor şi a romanilor. În vechea aşezare au funcţionat în urmă cu două milenii „Thermae Germisara“ sau „Germisara cum thermis“, potrivit denumirii latine, iar arheologii au descoperit aici rămăşiţele unei aşezări prospere în Antichitate, apropiate minelor de aur din Transilvania.

GALERIE FOTO DIN GEOAGIU BĂI

În Geoagiu, locul ruinelor castrului roman ce apăra drumurile dintre Ulpia Traiana Sarmizegetusa şi oraşele Micia şi Apulum, la începutul secolului trecut a fost înfiinţată o staţiune cu rol curativ şi de relaxare, care s-a dezvoltat în deceniile de comunism.

Vara, staţiunea Geoagiu Băi, aflată la cinci kilometri de centrul oraşului Geoagiu, devine unul dintre cele mai aglomerate „sate de vacanţă” din vestul ţării. Anual, în jur de 50.000 de turişti se cazează în hotelurile şi pensiunile din Geoagiu Băi, ridicate în ultimele decenii în jurul băilor termale ale anticei Germisara. În privinţa numărului de vizitatori care rămân peste noapte, oraşul Geoagiu întrece la capitolul turism Hunedoara, Deva şi staţiunile din Valea Jiului.

În ce priveşte serviciile şi atracţiile turistice, oferta este mai modestă: un ştrand cu bazine cu apă termală, cascada Clocota, rotonda (biserica medievală) din Geoagiu şi vestigiile antice din Geoagiu Băi se numără printre reperele staţiunii.

 

 

Ruinele Germisarei, complexul termal antic, în jurul căruia s-a dezvoltat în secolul XX staţiunea, au fost cercetate şi restaurate la mijlocul anilor '80, când în urma săpăturilor arheologice au fost descoperite 11 plăcuţe votive de aur (ofrande) şi numeroase alte artefacte antice preţioase. Atunci, fundul craterului a fost reamenajat şi transformat într-o piscină din beton, la care se coboară pe câteva trepte şi în care se strânge apa de ploaie, căpătând o culoare verzuie.

În jurul bazinului în care oamenii pun monede în speranţa că vor avea noroc, sunt câteva tunele şi grote, care stârnesc curiozitatea turiştilor, însă locul rămâne mai mult pustiu. Puţini dintre oaspeţii săi cunosc povestea Germisarei şi îi acordă interesul cuvenit locului unde se afla unul dintre cele trei complexe cu ape termale cunoscute din Dacia romană, alături de Herculaneum şi Aquae Călan.

În zilele de vară, Cascada Clocota devine unul dintre cele mai aglomerate locuri din staţiune, căutat de turişti şi de amatorii de fotografii. Căderea de apă de peste 20 de metri oferă o privelişte atractivă, pentru că izvoarele termale au spălat rădăcinile unor copaci din partea de sus a platoului, care s-au prăbuşit şi au creat „trepte” verticale succesive pe întreaga înălţime a cascadei. Unii dintre oaspeţii locului folosesc izvorul Clocotei pentru a se îmbăia, însă malurile sunt adesea murdărite de gunoaie.

Izvoarele cu apă termală, ştrandul, un târg de suveniruri, terasele hotelurilor şi ale restaurantelor şi câteva trasee turistice de luat la pas se adaugă ofertei staţiunii Geoagiu Băi.


Mai puteţi citi şi:

Spa-urile antice în care se răsfăţau dacii şi romanii sunt de nerecunoscut. Ce soartă împărtăşesc Germisara şi Aquae

10 tezaure de aur unice şi inestimabile din muzeele României. Cum au fost descoperite cele mai preţioase artefacte

EXCLUSIV Trei ofrande antice din aur, extrem de preţioase, au fost pierdute de statul român. Soarta plăcuţelor votive de la Germisara a fost decisă în instanţă

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii