VIDEO Imagini aeriene cu nodul rutier Holdea, de pe Autostrada Lugoj – Deva. Problemele celui mai complex şantier

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Imagini aeriene realizate în acest sfârşit de săptămână arată cum au avansat lucrările pe cel mai complex şantier al Lotului III din Autostrada Lugoj – Deva.

Asociaţia Pro Infrastructură, care monitorizează proiectele mari de infrastructură derulate în România, a publicat imagini aeriene de pe Lotul III al Autostrăzii Lugoj – Deva, aflat în şantier din primăvara anului 2014. Imaginile realizate în acest sfârşit de săptămână arată în ce stadiu a ajuns şantierul nodului rutier de la Holdea, unde au fost necesare lucrări suplimentare.

De câteva zile, circulaţia rutieră pe Drumul Naţional 68 A Deva – Lugoj, în zona noului nod rutier de la Holdea a fost mutată pe traseul nou construit la limita judeţelor Hunedoara şi Timiş.

„În zona intersecţiei cu autostrada A1 pe raza localităţii Holdea, circulaţia pe DN 68A se va desfăşura pe traseul nou construit, care include şi un sens giratoriu. Acest lucru va face posibilă continuarea lucrărilor la Lotul 3 din autostrada Lugoj-Deva. Traseul drumului naţional va fi deviat pe o porţiune de circa 800 de metri”, informa recent Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Timişoara.

Imagine indisponibilă

Litigiu între drumari şi CNAIR

Lucrările necesare în zona Holdea au stârnit o dispută prelungită între drumari şi reprezentanţii Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere şi ai Ministerului Transporturilor. De la începutul acestui an, constructorii din Asocierea de firme Teloxim, Consa, Aldesa Construcciones şi Arcadis Eurometudes şi conducerea CNAIR şi a Ministerului Transporturilor se află în litigiu. Antreprenorii spanioli care construiesc Lotul III al Autostrăzii Lugoj - Deva au fost acuzaţi de mobilizare slabă şi lucrări de calitate proastă. Drumarii au reclamat însă că unele lucrări suplimentare solicitate de CNAIR, respectiv cele din zona Holdea, nu au fost admise la plată. Reprezentanţii CNAIR au susţinut că lucrările suplimentare menţionate nu au primit ordin de începere a construcţiei.

Ce probleme au rămas nerezolvate

Lotul trei al autostrăzii A1, între Gurasada (judeţul Hunedoara) şi Coşeviţa (limita judeţelor Hunedoara şi Timiş) a intrat în şantier în primăvara anului 2014. Finalizarea lucrărilor la cei 21,1 kilometri a fost anunţată în octombrie 2018, conform celor mai optimiste previziuni ale drumarilor, iar stadiul fizic al execuţiei proiectului a depăşit 85 la sută. Printre problemele nerezolvate, menţionate de CNAIR, în raportul din iunie 2018, privind stadiul proiectelor de infrastructură sunt: modificare la contract (Ecoduct 57+710); modificare la contract (Descarcare Holdea); lipsa exproprierilor si implicit a Autorizaţiei de Construire pentru lucrările aferente descărcării traficului în zona Holdea; obţinerea Autorizaţiei de Construire pentru Pasajul km 59+50, peste autostrada din zona descărcării Holdea.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Încă un an aproape sterp pentru Autostrada Vestului: 15 kilometri deschişi din cei 70 promişi. Cum au avansat lucrările în 2017

Autostrada imposibilă: 21 de kilometri sunt în şantier de patru ani, iar drumarii riscă rezilierea contractului

VIDEO Marea provocare pe şantierul Autostrăzii Lugoj - Deva: excavarea versantului imens de pe malul Mureşului

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite