VIDEO Ce se întâmplă pe Autostrada Lugoj - Deva după scandalul uriaş dintre constructorii Lotului 3 şi CNAIR. Acuzaţii grave între cele două părţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muncitorii au rămas pe şantierul Lotului 3 al Autostrăzii Lugoj - Deva pentru a încheia lucrările nefinalizate, reclamate de CNAIR. Antreprenorii acuză Compania.

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a publicat, joi, imagini de pe Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva, a cărei recepţie a fost refuzată la începutul acestei săptămâni. Reprezentanţii CNAIR arată că muncitorii au fost mobilizaţi pe şantier pentru a remedia deficienţele care au împiedicat deschiderea celor 21 de kilometri de autostradă între Ilia şi Holdea.

„Constructorul spaniol (Asocierea S.C. Teloxim Con SRL- COMSA S.A.- Aldesa Construcciones S.A.- Arcadis Eurometudes S.A) lucrează şi la această oră pe şantierul Lotului 3 Lugoj- Deva. Aceste lucrări ar fi trebuit să fie finalizate până luni, 12 august 2019, când a fost programată recepţia acestui lot. Din imagini se poate observa că şanţurile de scurgere a apei, gardurile sau marcajele fie nu au fost executate fie au fost executate neconform. Lipsesc de pe acest lot până şi o parte din telefoanele de urgenţă, care ar fi trebuit să fie la rândul lor montate până la data recepţiei. Reamintim ca la momentul întrunirii Comisiei de recepţie, Consultantul care a monitorizat lucrările pe acest lot, nu a recomandat începerea procedurilor, din cauza problemelor existente”, a informat CNAIR.

La rândul lor, constructorii susţin că au depus eforturi mari pentru a finaliza Lotul 3 al autostrăzii din vestul ţării, care putea fi recepţionat la începutul săptămânii.

„Împotriva acuzaţiilor Companiei Naţionale de Administrare a Insfrastructurii Rutiere, S.A (CNAIR), Asocierea responsabilă de proiectarea şi construcţia autostrăzii Lugoj-Deva, lot 3 formată din S.C. TELOXIM CON S.R.L., COMSA, S.A., ALDESA CONSTRUCCIONES S.A. şi S.C. ARCADIS EUROMETUDES, S.A. afirmă categoric că lotul 3 al autostrăzii Lugoj-Deva este perfect corespunzător, respectă standardele tehnice şi de calitate ale unei autostrăzi europene şi este 100% pregătită pentru desfăşurarea traficului fără niciun pericol pentru utilizatori. În opinia Asocierii nu există motive tehnice pentru ca CNAIR să nu efectueze recepţia proiectului. Asocierea a finalizat toate lucrările şi confirmă că nu există impedimente de ordin tehnic sau contractual pentru punerea să în funcţiune. Finisajele actuale sunt în afară corpului autostrăzii şi se pot executa fără a încurca traficul, ceea ce înseamna că nu împiedica recepţia lucrării. De asemenea, Asocierea consideră o imprudenţa modul de a acţiona al CNAIR din dată de 13 august şi anume, de a deschide în mod unilateral traficul la Nodul Ilia, în acest caz chiar existând posibilitatea unui risc pentru circulaţia utilizatorilor. Asocierea nu îşi asumă nicio responsabilitate cu privire la această situaţie având în vedere că s-a realizat recepţia fără o coordonare corespunzătoare între Părţi”, se arată într-un comunicat de presă al constructorilor de la Comsa.

Luni, 12 august, comisia de recepţie a CNAIR a refuzat începerea procedurilor de recepţie pentru cei 21 de kilometri de autostradă, construiţi între Ilia şi Holdea.

Marţi, ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a susţinut că problemele care au dus la refuzul recepţiei Lotului 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva nu sunt greu de remediat din punct de vedere tehnic, însă i-a acuzat pe constructorii celor 21 de kilometri ai tronsonului de autostradă dintre Ilia şi Holdea de indolenţă şi de rea-voinţă.

„Antreprenorul spaniol a primit în cursul zilei de luni o înştiinţare de remediere pentru neconformităţile găsite la lotul 3, pentru a le remedia pentru o perioadă de 10 zile, asta înseamnă că joia viitoare, dacă nu remediază aceste neconformităţi care ţin de siguranţa traficului, Compania de Autostrăzi va purcede la rezilierea contractului, va prelua autostrada Compania de Autostrăzi, va face acele remedieri care se pot face în 10 zile şi vom da în trafic şi ceilalţi kilometri până la sfârşitul lunii august”, declara marţi, minstrul Transporturilor, Răzvan Cuc.

„CNAIR a exercitat în ultimele zile o presiune disproporţionată şi nejustificată asupra membrilor Asocierii, stabilind întâlniri fără preaviz, desfăşurând acţiuni care nu au o bază tehnică sau contractuală, în sensul Recepţiei Lucrării, şi nici nu au oferit alternative fezabile pentru a permite ca aceasta lucrare executată şi finalizată în mod corespunzător să fie pusă la dispoziţia cetăţenilor. Din cauza situaţiei stresante Reprezentantul Asocierii a avut nevoie de îngrijiri medicale de urgenţă şi a fost dus cu Ambulanţa la cel mai apropiat spital din Ilia în jurul orelor 19. Trebuie menţionat că până în prezent, CNAIR are o datorie de 99,216 milioane lei faţă de Asociere, derivate în principal din revendicări estimate de DAB (aflate în prezent în arbitraj) şi lucrări certificate si aprobate de Inginer şi neautorizate de CNAIR.  În ciuda situaţiei dificile din ultimele zile, Asocierea a fost în permanenţă deschisă spre rezolvarea fiecarei probleme ridicate de către CNAIR, totul pentru a permite efectuarea Recepţiei Lucrării în condiţiile prevazute de lege. Asocierea se va strădui în continuare pentru a pune capăt acestui conflict în următoarele zile”, se arată într-un comunicat al Asocierii Comsa.

Constructorii Lotului 3 au primit penalităţi de 73 de milioane de lei, de la CNAIR. Ei riscă, de asemenea, să piardă garanţia de 56 de milioane de lei, dacă nu finalizează lucrările în zece zile.

Miercuri, Lotul 4 al Autostrăzii Lugoj - Deva, între Deva (Şoimuş) şi Ilia a fost recepţionat şi dat în folosinţă, după ce CNAIR a preluat bretelele construite pe Lotul 3, la nodul rutier de la Ilia, în ciuda opoziţiei constructorilor Lotului 3.

De peste cinci ani în şantier

În toamna anului 2013 Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) şi construcutorii celor două tronsoane au semnat contractele de proiectare şi execuţie, conform cărora lucrările urmau să fie finalizate în 26 mai 2016.

Lotul 3, de 21 de kilometri, se întinde între Ilia şi Holdea şi a fost construit de Asocierea de firme Teloxim Con SRL, Comsa SA, Aldesa Construcciones SA şi Arcadis Eurometudes SA, care a obţinut contractul pentru derularea investiţiei, estimată iniţial la 580 de milioane de lei, fără TVA.

Lotul 4, de 22 de kilometri, leagă Şoimuş de Ilia, pe Valea Mureşului. Asocierea Tehnostrade, Spedition UMB a construit tronsonul, iar costul iniţial al lucrărilor a fost estimat la 419,4 milioane lei fără TVA.

Lucrările au început în primăvara anului 2014, iar pe ambele loturi, finalizate simultan, au fost acumulate întârzieri de peste trei ani.

Sectoarele Autostrăzii Lugoj – Deva sunt cuprinse în Autostrada A1 Nădlac – Bucureşti care măsoară 580 de kilometri, fiind cea mai lungă din ţară). A1 începe din Bucureşti şi asigură ieşirea spre frontiera cu Ungaria la Nădlac, traversând oraşele Piteşti, Sibiu, Deva, Lugoj, Timişoara şi Arad. În prezent, circa 400 de kilometri (70 la sută) din lungimea autostrăzii se află în exploatare, 9 la sută în şantier şi 21 la sută în planificare sau proiectare. După deschiderea celor 43 de kilometri din vestul ţării vor mai rămâne de executat Secţiunea Margina – Holdea, de circa 10 kilometri, şi Autostrada Sibiu - Piteşti, de 122 de kilometri.


Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Autostrada Lugoj - Deva, în blocaj înaintea inaugurării aşteptate de 5 ani. Lotul 3 nu poate fi deschis, iar pentru Lotul 4 se caută o soluţie de compromis

Autostrada Lugoj - Deva: probleme grave semnalate pe unul dintre tronsoane la recepţia lucrărilor la cei 43 de kilometri. Doar un lot ar putea fi inaugurat

VIDEO Autostrada Lugoj - Deva, Lotul 3. Drumarii pregătesc recepţia celor 21 de kilometri construiţi cu întârzieri record

VIDEO Premieră pe Autostrada Lugoj - Deva, la cinci ani de la startul lucrărilor. Ce se întâmplă pe Dealul Liliecilor şi cât a mai rămas de construit din autostradă 

Autostrada Lugoj - Deva, Lotul 4 înainte de recepţie: „Este exclus ca autostrada să nu fie deschisă până de Sfânta Maria”

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite