VIDEO Lacul uriaş al carierei miniere de la marginea Hunedoarei, din ce în ce mai periculos. O porţiune din mal s-a surpat. „Apa creşte cu un centimetru pe zi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zona unde a avut loc surparea este interzisă. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Zona unde a avut loc surparea este interzisă. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

O porţiune din malul lacului uriaş format în ultimul deceniu peste ruinele carierei miniere din zona Teliuc, s-a surpat şi există riscul unor noi alunecări de teren, în zona din vecinătatea râului Cerna.

GALERIE FOTO

Teliucu Inferior, învecinat municipiului Hunedoara, este mărginit de două lacuri artificiale uriaşe: lacul Cinciş, amenajat la începutul anilor 1960 pentru a alimenta Hunedoara şi combinatul siderurgic şi tăul Teliucului, un lac de carieră înfiinţat începând din 1999 a cărui suprafaţă a crescut continuu.

Lacul creat peste fosta carieră minieră de la intrarea în sat uimeşte prin viteza cu care se întinde şi inundă terenurile fostei exploatări, dar şi prin bogăţia piscicolă. În urmă cu câteva zile, un mal s-a surpat brusc, iar alunecarea de teren i-a pus în gardă pe localnici.

„O porţiune întinsă din versant s-a prăbuşit în apă, într-un zgomot puternic. S-a întâmplat acest lucru probabil pentru că apa a săpat în deal, într-o zonă mâloasă”, a relatat un pescar, care susţine că a fost martor al alunecării de teren.

Locul unde s-a produs alunecarea este în prezent înconjurat cu o bandă, iar câteva indicatoare îi înştiinţează pe oameni că există în continuare pericol de surpare. Versantul, pe care trece şi un drum industrial spre fosta mină şi spre fosta carieră, desparte lacul de acumulare de râul Cerna şi de şoseaua Hunedoara – Teliucu Inferior. Potrivit unor informaţii, reprezentanţii companiei Minvest au verificat situaţia lacului şi caută soluţii pentru consolidarea versantului.

lacul teliuc foto daniel guta adevarul

Fosta carieră minieră inundată prezintă probleme de stabilitate. În ultimii ani au avut loc mai multe alunecări de teren, dar ele s-au manifestat pe versantul opus care mărgineşte malul. În tăul Teliucului, scăldatul este interzis din cauza pericolului pe care îl reprezintă apa. Curenţii din adâncimile ei, în care se află mai multe foste guri de mină, îi pot trage la fund pe cei care se încumetă să înoate aici.

lacul teliuc foto daniel guta adevarul

Totuşi, în timpul verii, mulţi dintre localnici vin la scăldat şi chiar sar în apă de pe stâncile fostei cariere miniere. Cel mai adesea, lacul este folosit ca destinaţie pentru pescari. „Lacul creşte cu un centimetru pe zi”, spun pescarii, care au măsurat adâncimea acestuia înfigând un băţ marcat în apă.

lacul teliuc foto daniel guta adevarul

Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Povestea minelor de fier ale dacilor. Ce soartă a avut „patria fierului” după secole de glorie

VIDEO Bisericile „fantomă”, atracţiile bizare ale Lacului Cinciş. Ultimele rămăşiţe ale satelor aflate sub apă ascund poveşti înfiorătoare

Vânătoare de paranormal în Hunedoara: unde sunt porţile energetice, locurile unde apar OZN-uri şi se petrec minuni


 

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite