VIDEO Mărturia ciudată a femeii care l-a cunoscut pe Arsenie Boca: „Am stat ore în frig să îi mulţumesc că mi-a salvat viaţa“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A fost cel mai aglomerat sfârşit de săptămână din această toamnă, la Mănăstirea Prislop, unde se află locul de veci al călugărului Arsenie Boca. Printre pelerinii care au venit de la sute de kilometri să îl comemoreze pe duhovnic a fost şi Elena Cojocaru, care susţine că l-a cunoscut personal pe Arsenie Boca şi că s-ar fi vindecat şi datorită lui.

Primii pelerini veniţi la Mănăstirea Prislop la praznicul călugărului Arsenie Boca au ajuns încă din seara de vineri, 27 noiembrie. În noaptea de vineri spre sâmbătă, câteva sute de oameni erau prezenţi deja la mănăstire. Unii au rămas să vegheze locul de veci al călugărului, îndurând frigul şi lapoviţa. Alţii au aşteptat sosirea dimineţii dormind în maşinile şi autocarele care au ocupat parcările de la intrarea în aşezarea religioasă. „Oamenii au primit ceai pentru a se încălzi şi sarmale de post şi cozonaci. Nu au putut fi cazaţi la mănăstire cei care au ajuns cu noaptea în cap, dar nu s-au plâns. În total, în aceste zile de sărbătoare au fost circa 20.000 de pelerini”, povesteşte unul dintre agenţii de pază ai mănăstirii.

Sâmbătă dimineaţa, încă de la ora 5, oamenii au aglomerat curtea Mănăstirii Prislop, iar mai târziu ea a devenit aproape neîncăpătoare pentru miile de pelerini care au vrut să participe la slujba de comemorare a părintelui Arsenie Boca, de la moartea căruia s-au împlinit 26 de ani.

200 de kilometri cu autostopul în pelerinaj

Printre cei care nu au ratat niciun praznic dedicat duhovnicului, în ultimii ani, s-a aflat şi Elena Cojocaru (70 de ani). Bătrâna venită din Făgăraş susţine că l-a cunoscut pe călugărul Arsenie Boca în anii 1970, în vremea în care acesta lucra la pictarea bisericii Drăgănescu.

„Îmi spunea Elena, Elena, ai o boală şi o cruce grea de dus, dar întotdeauna eu sunt lângă tine”, îşi aminteşte ea. Elena Cojocaru spune că în urmă cu aproape zece ani a fost diagnosticată cu cancer de col uterin, iar medicii nu i-au mai dat şanse de vindecare. În faţa unei asemenea veşti, femeia îşi pusese toate speranţele în divinitate, iar cel despre care credea că o va ajuta era Arsenie Boca. După mai multe peregrinări pe la mănăstirile din ţară, Elena a ajuns, în 2007, şi la mormântul lui Arsenie Boca de la Prislop.

image

„M-am rugat lui să fiu vindecată, ştiind că în timpul vieţii, părintele Arsenie spunea că oamenii care au cancer se vor mântui. Dar eu m-am rugat să mă vindece sau să facă să nu mai fiu chinuită de boală. La scurt timp după ce m-am întors acasă de la mănăstirea Prislop, m-am internat în spitalul din Braşov, unde m-am operat şi apoi m-am însănătoşit. Eu cred că el a fost cel care m-a vindecat, pentru că mă rog deseori lui şi pentru că l-am cunoscut, şi de aceea în fiecare an vin să îi mulţumesc pentru viaţa pe care mi-a redat-o. Au fost vremuri în care nu mai puteam merge pe picioarele mele, dar el m-a ajutat”, povesteşte pensionara.

Elena Cojocaru a relatat că, însoţită de o prietenă, a parcurs drumul de la Făgăraş la Hunedoara cu autostopul. După ore de aşteptare, a ajuns în sfârşit să se roage în faţa mormântului călugărului. "Am stat ore în şir în frig, pentru a-i mulţumi părintelui că mi-a salvat viaţa", spune femeia.

A părăsit mănăstirea mulţumită, urmând ca în drumul de întoarcere spre Făgăraş să se oprească la mănăstirea Râmeţ, din judeţul Alba.

Mărturia ciudată a femeii care l-a cunoscut pe Arsenie Boca

Zona mănăstirii - militarizată
Peste 100 de poliţişti, jandarmi şi pompieri au fost mobilizaţi în zona mănăstirii Prislop. Încă de la primele ore ale dimineţii de sâmbătă, şoferii nu s-au mai putut apropia cu maşinile la mai puţin de doi kilometri de mănăstire, nemaifiind locuri de parcare. „Mi-am lăsat maşina în câmp, pe marginea drumului şi am mers aproape trei kilometri pe jos, spre mănăstire, pentru că nu se mai putea înainta. Alţii au fost mai norocoşi pentru că au ajuns la Prislop de vineri seara”, a povestit Nicu, unul dintre pelerini, care a venit din Bucureşti.
FOTO: Nicu Peanci.

prislop

"Pentru că ne aşteptam ca numărul pelerinilor să fie ridicat, chiar dacă în ultimele zilele vremea a fost închisă şi a nins, au fost luate măsuri pentru buna desfăşurare a evenimentului, astfel că nu s-au înregistrat incidente. Au fost realizate dispozitive de îndrumare a credincioşilor pe timpul pelerinajului, la mormântul Părintelui Arsenie Boca, pentru a fi evitat disconfortul acestora", a declarat Nicolae Răducu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi al Judeţului Hunedoara.

Bişniţarii profită de pe urma fenomenului

De pe urma pelerinajului de la Prislop au avut de câştigat, nu doar biserica, dar şi o mulţime de bişniţari. Zeci de comercianţi i-au întâmpinat pe credincioşi cu suveniruri legate de Arsenie Boca, mulţi dintre ei fiind în totală clandestinitate.

„Cel mai bine s-au vândut calendarele pentru 2016 cu părintele Arsenie Boca, la 10 lei, dar şi pacheţelul – cadou cu brăţară, mir şi vedere, toate sfinţite, bune pentru casa omului, la 5 lei”, a relatat unul dintre bişniţari. Bărbatul şi-a transformat portbagajul în tarabă de suveniruri şi loc de aprovizionare cu obiecte religioase, pentru reţeaua de vânzători ambulanţi din faţa mănăstirii.  

FOTO: Gigi Croitoru / Facebook.

image

Arsenie Boca (29 septembrie 1910 – 28 noiembrie 1989) este preţuit ca una dintre marile personalităţi ale ortodoxiei româneşti. A fost călugăr, teolog şi pictor de biserici, stareţ la Mănăstirea Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus din Braşov şi apoi la Mănăstirea Prislop din Hunedoara.


Vă recomandăm şi:

Cum îi mângâia călugărul Arsenie Boca pe suferinzi: „pârjolul dragostei arde puterile răului şi ne curăţeşte viaţa“

Suferinţa curăţeşte trupul şi arde puterile răului, afirma duhovnicul Arsenie Boca, într-una din învăţăturile sale. În scrierile sale, călugărul a acordat o mare atenţie suferinţei, încercând să le explice oamenilor de ce aceasta nu este o pedeapsă.

Locul de veci al călugărului Arsenie Boca, aproape necunoscut în anii '90. Cum s-a transformat radical Prislopul sărăcăcios

Veche de cinci secole, Mănăstirea Prislop, locul unde se află mormântul duhovnicului Arsenie Boca, nu a cunoscut în întreaga existenţă faima de care se bucură în prezent. Localnicii din satele învecinate mănăstirii profită din plin de soarta lăcaşului religios şi spun că este un loc binecuvântat. Şi acesta chiar dacă o prorocire atribuită lui Arsenie Boca spune că „Va lua ţara foc de la Prislop”.

Călugărul care a murit lângă mormântul lui Arsenie Boca: de ce şi-a dorit duhovnicul Vasile să fie îngropat aproape de locul de veci al îndrumătorului său

Mănăstirea Prislop este în doliu după moartea călugărului Vasile Prescure, omul care se retrase la mănăstire pentru a trăi ultimii ani din viaţă lângă mormântul părintelui Arsenie Boca. Vasile Prescure îl cunoscuse pe duhovnic în tinereţe şi relata că Arsenie Boca a fost cel care l-a îndrumat spre viaţa monahală.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite