VIDEO Mesajul emoţionant al baciului de 102 ani, venit la mormântul lui Avram Iancu. A muncit până anul trecut şi este un exemplu pentru români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un cioban în vârstă de 102 ani a dat o lecţie de luciditate românilor prezenţi duminică la Ţebea pentru a-l omagia pe Avram Iancu.

Ştefan Gros are 102 ani şi a muncit, cu carte de muncă, până la aproape 100 de ani, când s-a pensionat după ce a părăsit stâna la care era angajat.

GALERIE FOTO

Duminică s-a numărat printre miile de oameni care au venit la Ţebea, pentru a-l omagia pe Avram Iancu. Baciul din Hunedoara a fost şi anul trecut la Serbările Naţionale de la Ţebea. De această dată a venit să depună o coroană de flori la căpătâiul „Crăişorului munţilor”, în numele veteranilor de război.

„Eu am venit numai să mă uit la statuia lui Avram Iancu. Eu pentru aia am venit celmai mult, că după mintea mea, dacă ar mai fi cineva care să aibă mintea lui, arm mai fi o Românie fericită. Dar dă Dumnezeu de ne ajută la toată lumea. Îmi place că sunt o grămadă de oameni care vin la crucea mormântului lui Avram Iancu”, a spus Ştefan Gros.

Ştefan Gros este din Vâlcele, un sat de pe Valea Streiului, aflat la umbra Retezatului, şi a fost ani în şir cel mai vârstnic angajat din România. A devenit pensionar cu acte în regulă abia în 2018. Munţii Retezat şi Parâng au fost ultimele sălaşuri ale ciobanului îndrăgostit de meseria sa. „Numai de dragul oilor mi-a lungit Dumnezeu anii de viaţă. Nu mă simt deloc bătrân. Nu mă doare nimic. Mănânc orice, dorm toată noaptea. Mai beau, din când în când, şi câte un pahar de vin. La etatea mea, eu zic că îi bine. Picioarele nu mă dor, doar pasul s-o mai înmuiat“, spunea ciobanul care provine dintr-o familie longevivă: tatăl lui a trãit până la 103 ani, iar un bunic - până la 107 ani.

Nici în urmă cu un an Ştefan Gros nu a lipsit de la Serbările Naţionale de la Ţebea. „Sunt prea puţini care o duc bine. Eu o duc bine, mulţam lui Dumnezeu, căci sunt încă sănătos. Dar mă gândesc la nepoţii şi strănepoţii mei. România a ajuns cu picioarele la deal şi cu capul în pământ. Cine să fie vinovat pentru asta? Peştele se împute tot timpul de la cap”, declara atunci baciul hunedorean.

Duminică dimineaţa, mormântul lui Avram Iancu (1824 - 1872) a fost loc de pelerinaj pentru aproape 5.000 de oameni veniţi din toate colţurile ţării.

Au avut loc Serbările naţionale de la Ţebea, un eveniment dedicat „Crăişorului munţilor”, liderul transilvan din timpul Revoluţiei de la 1848 – 1849, omagiat în fiecare an în preajma zilei de 10 septembrie.

Serbările de la Ţebea au debutat cu un ceremonial religios la biserica din localitate, unde se află şi Complexul istoric şi locul de veci al lui Avram Iancu. Slujba a fost urmată de evocarea istorică a lui Avram Iancu, de ceremonia depunerii de coroane la mormântul său, încheiată cu defilarea Gărzii de onoare. Oaspeţii au fost invitaţi apoi la festivalul folcloric organizat în vecinătatea complexului istoric de la Ţebea.


Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Viorica Dăncilă, abordată acid în timpul băii de mulţime făcute la Ţebea: Ce i-a urat un participant la manifestare

Episoadele cutremurătoare ale bolii care l-a ucis pe Avram Iancu. Tortura suferită în temniţă l-a urmărit tot restul vieţii

Celebra scrisoare a lui Avram Iancu, după măcelurile Revoluţiei din Ardeal: „Fraţilor maghiari, ascultaţi cuvintele din adâncurile sufletului unui român sincer“

VIDEO Români învrăjbiţi de politicieni la mormântul lui Avram Iancu de la Ţebea. „De ce le daţi atâtea facilităţi ungurilor?“

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite