Hunedoara

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Mihai Leu a fost premiantul hunedorenilor. Fostul campion a fost întâmpinat cu aplauze în centrul Devei

1
28 Feb 2015 16:42:52
Autor: Daniel Guţă
Mihai Leu. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Mihai Leu. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Zeci de hunedoreni au venit astăzi în Piaţa Victoriei din municipiul Deva pentru a-l întâlni pe unul dintre cei mai valoroşi sportivi din istoria României. Mihai Leu, fostul campion mondial la box, a fost „premiantul săptămânii”, în cadrul unei campanii civice care se desfăşoară în Deva, de aproape doi ani.

Mihai Leu a fost astăzi invitatul campaniei civice „Premianţii fără premii”, în care sunt răsplătiţi simbolic oamenii de valoare ai judeţului Hunedoara. Fostul campion mondial la box profesionist a fost întâmpinat de zeci de hunedoreni, veniţi să-l cunoască şi să îi mulţumească personal pentru performanţele sale şi modul în care acesta s-a raportat de-alungul timpului la comunitatea din care face parte.
 

„Vreau să vă mulţumesc pentru acestă onoare pe care mi-aţi făcut-o şi vreau să ştiţi că, într-adevăr, orice vrei să realizezi în viaţă se poate realiza doar prin muncă şi prin foarte multă ambiţia. Câteodată încăpăţânarea este un defect, dar pentru a reuşi să faci ceva, trebuie să ai şi acest defect. Vreau să vă mai spun că din toate experienţele pe care le-am avut în viaţă sau cadourile pe care le-am primit, cel care îmi va rămâne în inimă toată viaţa este amintirea zilei în care m-am întors din Germania, după ce am devenit campion mondial la box. Atunci, cineva a pus un banner, undeva pe o stradă, un banner pe care scria Mihai, Hunedoara te iubeşte”, le-a transmis Mihai Leu celor care au vrut să îl cunoască.

În ultimele luni, Mihai Leu a trecut prin momente dificile, în ce priveşte starea sa de sănătate. „A fost o perioadă destul de grea. Mai fac nişte tratamente. Sunt convins că o să trec cu bine peste toate, am familia şi foarte mulţi prieteni lângă mine şi cu aşa sprijin este greu să nu reueşti”, a mai spus Mihai Leu.

 

Mihai Leu, la Premianţii fără premii

 

Campionul din Hunedoara
Hunedoreanul Mihai Leu a fost primul român care şi-a trecut numele pe lista campionilor mondiali la box profesionist. În 1997, sportivul din Hunedoara a cucerit centura mondială la categoria semi-mijlocie a versiunii World Box Organization (WBO), după ce l-a învins la capătul a 12 reprize pe panamezul Santiago Samaniego.

La scurt timp după ce a obţinut cea mai importantă performanţă din cariera sa, Mihai Leu a fost nevoit să se retragă din ring, ca urmare a unei accidentări la braţ, însă s-a relansat în raliuri, devenind campion naţional în 2003. În prezent, este administrator public al Hunedoarei, cetăţean de onoare al localităţii şi arbitru de box. În Hunedoara, boxul a rămas unul dintre puţinele sporturi care a supravieţuit ultimilor ani, în care investiţiile în sport au lipsit aproape cu desăvârşire. Boxul este practicat doar la nivel de juniori, dar adolescenţii care se pregătesc în localitate au obţinut medalii la campionatele naţionale.


Vă recomandăm şi:

Mihai Leu, fost campion mondial la box: „Am fugit din ţară în 1987, deşi aveam totul aici, mai puţin libertate. Plângeam de dorul de casă"

Celebrul pugilist român Mihai Leu (46 de ani), a ales ringul de box de la vârsta de 9 ani, deşi s-a născut într-o familie înstărită din Hunedoara. La 19 ani fugea din ţară pentru a trăi liber. Fostul campion mondial la box profesionist a ales să se întoarcă în Hunedoara, cu familia sa.

Ziua pe care Mihai Leu nu o va uita niciodată

În urmă cu 16 ani, Mihai Leu s-a aflat în faţa celui mai important test al carierei sale fulminante: primul meci de titlu mondial la box.

FOTO VIDEO Box în oraşul campionului mondial Mihai Leu. De la glorie la agonie

În Hunedoara, un municipiu care a dat un campion mondial la box profesionist, pe Mihai Leu, tradiţia boxului pare condamnată la dispariţie. Supravieţuieşte prin câţiva puşti talentaţi şi alţi copii şi juniori aduşi la box pentru a nu renunţa la şcoală. Competiţiile, cum a fost cea desfăşurată duminică, au loc mai rar ca în anii trecuţi, iar lumea pare să fi uitat de ele.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Utilizator Adevărul
28.02.2015, 17:37:17

Comentariu considerat abuziv.

Modifică Setările