Hunedoara

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Mii de pelerini s-au înghesuit la mormântul lui Arsenie Boca. Mănăstirea Prislop, extrem de aglomerată

24
14 Jun 2020 14:52:26
Autor: Daniel Guţă
Mănăstirea Prislop, aglomeraţie la mormântul lui Arsenie Boca, FOTO: ADEVĂRUL.
Mănăstirea Prislop, aglomeraţie la mormântul lui Arsenie Boca, FOTO: ADEVĂRUL.

Mii de de oameni au venit, duminică, la Mănăstirea Prislop, locul unde se află mormântul călugărului Arsenie Boca. A fost cea mai aglomerată zi de pelerinaj din acest an.

Aproape 5.000 de pelerini au ajuns, duminică, la Mănăstirea Prislop, unul dintre cele mai aglomerate locuri de pelerinaj din România.

GALERIE FOTO

Deşi nu a fost zi de mare sărbătoare, iar pelerinajele organizate pentru grupuri, cu autocarele şi microbuzele aproape au lipsit, românii au aglomerat curtea aşezării din Ţara Haţegului şi împrejurimile acesteia.

Pe ultimii kilometri ai şoselei spre locul unde se află mormântul părintelui Arsenie Boca s-au format coloane uriaşe, iar şoferii au avut de aşteptat minute în şir în blocaje rutiere.

 
Parcarea din faţa mănăstirii şi locurile de refugiu de pe marginea drumului s-au dovedit neîncăpătoare, iar în haosul creat, călătorii care au reuşit să îşi găsească loc pentru a-şi lăsa autoturismele s-au putut considera norocoşi.
 

„Am venit din Braşov, pentru prima dată în acest an, la Mnăstirea Prislop. Am aşteptat mult timp să putem călători pâna aici, să ne rugăm la mormântul părintelui Arsenie Boca”, spune Ionela, una dintre femeile venite la mănăstire.Aglomeraţie a fost şi în târgul de suveniruri, dar mai ales în curtea mănăstirii şi pe aleea care duce spre cimitirul acesteia. Cei mai mulţi dintre pelerinii sosiţi duminică dimineaţă la slujbă au avut de aşteptat aproape o oră pentru a ajunge în faţa mormântului duhovnicului Arsenie Boca. Unii au venit echipaţi că măştile de protecţie, în schimb mulţi pelerini au renunţat la purtarea lor, în ciuda aglomeraţiei de la mănăstire.Mănăstirea legendară din Ţara Haţegului
Mănăstirea Prislop datează din secolul al XIV-lea, iar de-a lungul timpului a fost locul a numeroase evenimente care au intrat în istorie. În urmă cu cinci secole, în vecinătatea bisericii, călugărul Ioan şi-a amenajat o chilie, scobind o stâncă ascunsă de pădurea Silvaşului. A murit însă înainte de a termina de dăltuit fereastra chiliei, ucis de vânătorii care l-ar fi confundat cu un animal sălbatic. La Mănăstirea Prislop se află mormântul şi piatra funerară a domniţei Zamfira, fiica domnitorului muntean Moise Vodă Basarab. Locul din Ţara Haţegului a devenit în ultimii ani una dintre destinaţiile favorite ale pelerinilor din toate colţurile ţării datorită călugărului Arsenie Boca, înmormântat aici.


Video, pe larg.


Mai puteţi citi şi:

Blestemul Zamfirei, domniţa de la Mănăstirea Prislop: trei căsnicii sfârşite tragic şi iubirea neîmplinită, cumpărată cu moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur

Cum a ajuns Arsenie Boca faimos la 30 de ani. „Călugărul luminat” i-a cucerit pe români cu talentul său neobişnuit

FOTO Minunea de lângă mormântul lui Arsenie Boca, de la Prislop. Peştera neştiută în care a trăit călugărul Ioan, devenit sfânt pentru ortodoxie

Zece învăţături ale părintelui Arsenie Boca despre ispită: "Avem sămânţa ei în noi din cauza poftei trupeşti în care am fost zămisliţi"

Cruciada măicuţelor din Prislop împotriva micilor. Comercianţi alungaţi de la mănăstirea părintelui Arsenie Boca

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

24 Comentarii

Stefan din Nord
14.06.2020, 15:01:11

Din cei aprox .5000 de pelerini cati vor merge in pelerinaj si la spitale infectati cu Covid ?

+6 (14 voturi)
Cel Mare Scarambeu
14.06.2020, 15:47:07

Nu e asa mare pericol.Cu un buchet de busuioc si o sticluta de aghiasma se rezolva mintenas.

+2 (6 voturi)
ovidiu preda
14.06.2020, 15:47:21

@stefan din nord, nu le purta tu grija, asa cum merg in pelerinaj in suceava vin si aici

-6 (8 voturi)
Popa Pius
14.06.2020, 15:11:56

Comentariu considerat abuziv.

Profirica Popescu
14.06.2020, 15:16:42

S-au inghesuit ca oile...

+2 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (24)